Zonnepanelen op een dakkapel plaatsen, kan dat? Wanneer je hiervoor kiest, dan gaat het vaak om een plat dak of een dak met flauwe helling. Dat maakt het makkelijker om de ideale hellingshoek te bepalen, maar niet iedere dakkapel is berekend op de constructie van zonnepanelen. Het is dus niet zomaar een uitgemaakt een-tweetje. Waar moet je rekening mee houden?

Zonnepanelen plaatsen op de dakkapel, kan dat?

Om die vraag maar direct te beantwoorden: in principe kan het wel, maar verstandig is het niet. Een dergelijke constructie op de dakkapel brengt vaak risico’s met zich mee. Veel bestaande dakkapellen zijn niet gebouwd op het relatief hoge gewicht van een zonnepanelen installatie. Helaas, want veel dakkapellen beschikken wel degelijk over voldoende ruimte om circa 3 á 4 zonnepanelen te installeren. Bij enie.nl raden we de keuze voor zonnepanelen op een dakkapel af. Dit vanwege de consequenties voor zowel de dakkapel en de reële kans op complicaties (lekkages).

Gewicht van zonnepanelen en oppervlakte dakkapel

Wist je dat zonnepanelen gemiddeld ongeveer 20 kilogram wegen? Dat is exclusief de constructie en ballast voor het systeem. In principe is geen enkele dakkapel in de basis geschikt om de constructie met zonnepanelen te kunnen ‘dragen’.

Het technische euvel voor zonnepanelen op een dakkapel is te vinden in het ruimtegebrek. Een constructie van 3 of 4 zonnepanelen ligt vaak dicht tegen de rand van het platte dak, waardoor de wind vat kan krijgen om het systeem. Om de zonnepanelen te wapenen tegen extreme weersinvloeden, zoals harde wind, moet extra ballast worden toegevoegd. Dit zorgt ervoor dat de complete constructie van zonnepanelen in potentie tegen de 200 kilo kan weegt; te veel voor een dakkapel. Hoewel een gedegen constructieberekening uitkomst zou kunnen bieden, is het onverstandig om hiervoor te kiezen.

Zonnepanelen naast, boven of onder de dakkapel

De betere keuze

Wil je de zonnepanelen naast, onder of boven de dakkapel installeren? Dat is technisch wél goed mogelijk. Binnen onze dakscan voor zonnepanelen houden we rekening met de ruimte rondom de dakkapel, de oriëntatie van het dak en de kans op schaduwvorming. Het is verstandig om de zonnepanelen op een strategische positie te installeren. Mocht de positie van de dakkapel een schaduwwerking effect hebben op de zonnepanelen op het dak, dan kiezen we vaak voor een parallel geschakeld systeem. Onze power-optimizers kunnen in de praktijk het eventuele verlies aan rendement compenseren of maximaal beperken.

Voor- en nadelen van zonnepanelen op een dakkapel

Wat zijn de praktische voor- en nadelen van zonnepanelen op een dakkapel?

Voordelen

  • Plat dak: zonnepanelen kunnen met perfecte hellingshoek worden geïnstalleerd
  • Weinig dakruimte voor zonnepanelen, toch een besparing op de energierekening
  • De zonnepanelen zijn vrijwel onzichtbaar op het platte gedeelte van een dakkapel

Nadelen 

  • De constructie van de dakkapel is niet vaak niet berekend op zonnepanelen
  • De zonnepanelen worden meer blootgesteld aan wind en daarmee is er meer risico
  • Een te zware belasting van de dakkapel heeft consequenties (lekkage of beschadiging)

Wij helpen je graag!

Zonnepanelen op het dak installeren is wél altijd een goede keuze. Wil je vooraf meer weten over de mogelijkheden, dan is het belangrijk om je goed te laten informeren. Dat kan bij enie.nl altijd vrijblijvend dankzij onze ZonneConfigurator, waarin je binnen één minuut weet of je dak geschikt is voor zonnepanelen, en hoeveel geld je kunt gaan besparen. Bel ons op 085 401 7000