Kennisbank enie.nl

Meer te weten komen over zonnepanelen? Dan ben je hier op de goede plek. Kijk ook eens naar onze veelgestelde vragen over zonnepanelen.

Hoe is de opbrengst van zonnepanelen verdeeld?

In onze recente Story op Instagram bespraken we de term ‘diffuus licht’. Diffuus licht is zonlicht dat gelijkmatig wordt gebroken door bewolking, nevel of bomen. Het zorgt ervoor dat je zonnepanelen energie opwekken, ook op dagen dat het bewolkt is. Een prettig gegeven, want met 1.550 zonuren per jaar – dit is slechts 19% van de tijd – ben je voor een deel van de opbrengst van zonnepanelen afhankelijk van diffuus licht. Wij vroegen onze volgers: hoeveel procent van de zonne-energie in Nederland wordt opgewekt door diffuus licht?

Lees verder

Welke provincie heeft gemiddeld de meeste zonuren per jaar?

Het jaar 2022 verloopt uitstekend van de eigenaren van zonnepanelen. In de eerste 8 maanden van het jaar was al sprake van net zoveel zonuren als normaal gesproken in een heel jaar. Goed nieuws dus! Toch zijn er in een gemiddeld jaar grote regionale verschillen zichtbaar in het aantal zonuren, waardoor een huishouden in de provincie Overijssel minder zonne-energie kan opwekken dan iemand in de provincie Zeeland. Hoe zit dat precies?

Lees verder

Wat is de opbrengst van zonnepanelen in 2023?

Ben je benieuwd naar de opbrengst van zonnepanelen in 2023? Afgelopen jaar was sprake van een definitief turning point als we kijken naar het aantal huishoudens dat investeerde én gaat investeren in duurzame energie. Deels is dit te wijten aan de groeiende urgentie, want de energiemarkt is oververhit en stroom wordt duur betaald. Stel: je kiest er in 2023 voor om zonnepanelen te kopen. Wat is je opbrengst uit zonnepanelen op de korte en lange termijn, rekening houdende met de afbouw van de salderingsregeling vanaf 1 januari 2025?

Lees verder

Hoe bereken je de opbrengst van zonnepanelen?

De opbrengst van zonnepanelen wordt berekend in kWh (kilowattuur). Die opbrengst kan je per jaar, per maand of zelfs per dag berekenen, en na plaatsing doorlopend monitoren. Wel zo leuk, want besparen op je energierekening is altijd prettig. Het rendement uit zonnepanelen is afhankelijk van diverse factoren, zoals het aantal jaarlijkse zonuren, de hellingshoek en oriëntatie van je dak en het vermogen van de zonnepanelen. Wij leggen je uit hoe je de opbrengst uit zonnepanelen kunt berekenen.

Lees verder

Stroomnet vol: wat merk je daar als particulier van?

In de afgelopen periode komen steeds meer berichten voorbij over het volle stroomnet in diverse regio’s. Die krapte op het net speelt al enige tijd, en is het gevolg van het stijgende verbruik en het feit dat we energie kunnen terugleveren aan het net, bekend als salderen. Energie die bijvoorbeeld grootschalig wordt opgewekt uit windparken en zonneparken zijn debet aan de hoge belasting van het net. Maar wat merk je als particulier van het volle stroomnet?

Lees verder

Zonnepanelen op een dakkapel – een goede keuze?

Zonnepanelen op een dakkapel plaatsen, kan dat? Wanneer je hiervoor kiest, dan gaat het vaak om een plat dak of een dak met flauwe helling. Dat maakt het makkelijker om de ideale hellingshoek te bepalen, maar niet iedere dakkapel is berekend op de constructie van zonnepanelen. Het is dus niet zomaar een uitgemaakt een-tweetje. Waar moet je rekening mee houden?

Lees verder

Wat is de Wattpiek van zonnepanelen?

Rondom het huren of kopen van zonnepanelen komen termen als Wattpiek (Wp) en kWh geregeld voorbij. Wat wordt bedoeld met de Wattpiek of het piekvermogen van een zonnepaneel? Wattpiek is de maximale hoeveelheid stroom die een zonnepaneel kan opwekken onder testomstandigheden; een simulatie van de beste omstandigheden. De maximale energie die een zonnepaneel oplevert, drukken we uit in Wattpiek.

Lees verder

Hoe werken zonnepanelen?

Hebben zonnepanelen je interesse gewekt en ben je op zoek naar een stukje algemene informatie over het product en systeem? Lees dan vooral verder. Op deze pagina geven we je antwoord op de vraag ‘hoe werken zonnepanelen?’, met zoveel mogelijk algemene informatie over het product en systeem. We bespreken de afmetingen, het proces van energie opwekken, de levensduur van een paneel/systeem, de capaciteit, de potentiële opbrengst en de terugverdientijd.

Lees verder

Wat is het btw nultarief zonnepanelen?

Vanaf 1 januari 2023 wordt de btw op de installatie en levering van zonnepanelen teruggeschroefd naar 0, en komt dus in feite volledig te vervallen. In de praktijk is dit nu ook al het geval, met het grote verschil dat men rondom de aankoop van zonnepanelen de 21% btw-teruggave zelf nog moet aanvragen. Tamelijk onnodig en tijdrovend, en dus kan men spreken van een logische stap voor alle partijen. Wat houdt het btw nultarief voor zonnepanelen concreet in?

Lees verder

Wat is de SVn duurzaamheidslening?

De SVn duurzaamheidslening is een financieel voordelige lening die je kunt aanvragen bij gemeenten en provincies om je woning te verduurzamen. Voor de aanvraag kan je terecht bij de SVn: het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting voor Nederlandse gemeenten. Wil je de eigen woning verduurzamen? Ontdek de mogelijkheden.

Lees verder

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Het is vaak de eerste vraag die men zichzelf stelt in de oriënterende fase voor zonnepanelen: “hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?” Idealiter wil je precies genoeg zonnepanelen installeren om je jaarlijkse stroomverbruik ‘dekkend’ te hebben. Je kunt nog volop salderen en bent andersom minder afhankelijk van het stroomnet.

Lees verder

Waarom het rendement van zonnepanelen lager is bij hogere temperaturen

Nederland krijgt steeds warmere zomers, en dus neemt ook de opbrengst van zonnepanelen toe, toch? Nou, het ligt iets gecompliceerder. Een zomer met extreem hoge temperaturen lijkt misschien leuk, maar het rendement van zonnepanelen stijgt niet altijd mee met de temperatuur. Onder invloed van tropische temperaturen daalt het rendement zelfs iets.

Lees verder

De hoogste opbrengt uit zonnepanelen - Dit zijn de beste maanden

Overweeg je zonnepanelen op het dak te plaatsen? Dan wil je ongetwijfeld weten wat de beste maanden zijn voor de opbrengst van zonnepanelen. We kunnen steeds meer monitoren, en dus ook de opbrengst van zonnepanelen op een willekeurige dag. Die data vertellen ons veel, voornamelijk in welke periode jouw rendement het hoogst ligt.

Meer lezen

Zijn zonnepanelen brandgevaarlijk? (en de oorzaken)

Wat klopt er van het verhaal dat zonnepanelen brandgevaarlijk zijn? We horen de vraag geregeld voorbij komen tijdens het eerste contact met onze klanten. Men wil graag alles weten voordat wordt besloten tot het huren of kopen van zonnepanelen. Logisch. We kunnen je geruststellen: onder normale omstandigheden zijn zonnepanelen alles behalve brandgevaarlijk.

Meer lezen

Voordelen eigen laadpaal aan huis

Ben je benieuwd naar de voordelen van een eigen laadpaal? Met de groeiende groep elektrische rijders neemt de vraag naar laadpalen toe, ook op de particuliere markt. Ontdek alle voordelen van een laadpaal bij de deur.

Meer lezen

Serie of parallel schakeling zonnepanelen: wat is het verschil?

Zonnepanelen kunnen zowel een serie of parallel schakeling hebben. De keuzes die we maken zijn van verschillende factoren afhankelijk. Wat is het verschil en wat zijn voordelen van beide systemen?

Meer lezen

Kan ik via de Groene WKR ook zonnepanelen kopen?

Vraag jij je als werknemer af of je via de Groene WKR zonnepanelen kan kopen? In de praktijk kan dat wel, maar het voordeel is minder groot. We vertellen je over de mogelijkheden van de Groene WKR in combinatie met zonnepanelen kopen.

Meer lezen

Opbrengst zonnepanelen berekenen

Wil je de opbrengst uit zonnepanelen berekenen om een beter beeld te krijgen van de terugverdientijd? Voordelig voor jezelf en goed voor de wereld. Bereken direct de opbrengst uit zonnepanelen.

Meer lezen

Hoeveel zonnepanelen passen op mijn dak?

Je bent van plan zonnepanelen te plaatsen op het dak van je woning of bedrijfspand. Maar: hoeveel zonnepanelen heb ik nodig en wat is het potentieel rendement?

Meer lezen

Sneeuw op je zonnepanelen. Wat te doen?

Als je zonnepanelen volledig zijn bedekt met een dikke laag sneeuw of ijs wekken ze weinig energie op. Wat te doen met sneeuw of ijs op je zonnepanelen?

Meer lezen

Dit zijn de voordelen van zonnepanelen huren

Wij maken voor al deze mensen de drempel om over te stappen zo laag mogelijk door zonnepanelen te huur aan te bieden. Maar wat zijn precies de voordelen van zonnepanelen huren ten opzichte van zonnepanelen kopen?

Meer lezen

Uitleg proces btw-teruggave zonnepanelen

Als je voor de eerste keer zonnepanelen koopt, kan je over de aanschaf en installatie van jouw zonnepanelen de btw terug vragen. Lees hier hoe we dit voor je regelen.

Meer lezen

Zonnepanelen recyclen, hoe gaat dat?

Het gemiddelde zonnepaneel heeft een levensduur van 25 tot 30 jaar. Daarna gaan ze van de daken. Kun je zonnepanelen recyclen en hoe duurzaam is de hele levenscyclus eigenlijk? We leggen het je uit.

Meer lezen

Hoe maak je zonnepanelen schoon?

Zijn je zonnepanelen erg vies? Dan kan het slim zijn om je zonnepanelen eens schoon te maken. Wat moet je vooral wel en niet doen? En hoe vaak geef je je zonnepanelen een goede schoonmaakbeurt?

Meer lezen

Welke garanties zijn er bij zonnepanelen?

Een zonnepaneleninstallatie bestaat uit verschillende onderdelen met elk een verschillende garantie. Hiernaast bestaat er bij zonnepanelen een verschil tussen product- en vermogensgarantie. Hoe zit dit precies?

Meer lezen

De grootste uitdaging voor zonne-energie? Deze eend.

Snelle, grote ontwikkelingen brengen vaak onverwachte uitdagingen met zich mee. Voor een wereld met steeds meer zonnepanelen komt deze uitdaging in de vorm van een eend.

Meer lezen

De salderingsregeling, wat is dat precies?

De hoeveelheid energie die je per jaar teruglevert, wordt op de jaarrekening per kWh verrekend met je energierekening; dit heet salderen. Vanaf 2023 verandert deze regeling. Benieuwd wat dat voor jou kan betekenen?

Meer lezen

Hoeveel CO2 bespaar je met je zonnepanelen?

Huishoudens en bedrijven kiezen om verschillende redenen voor zonnepanelen, maar eentje wordt altijd genoemd: de eigen CO2-uitstoot terugbrengen. Lees op deze pagina precies hoeveel CO2 jij met je zonnepanelen bespaart.

Meer lezen

Wat kosten zonnepanelen?

De kosten van zonnepanelen zijn van veel factoren afhankelijk. Wil je bijvoorbeeld de zonnepanelen huren of kopen? En hoeveel zonnepanelen heb je nodig? Hoe dan ook; zonnepanelen zijn altijd een hele slimme financiële keuze.

Meer lezen