Steeds meer huishoudens willen gasvrij wonen, en stappen om die reden over op de warmtepomp. Een logische keuze die past binnen de huidige ontwikkelingen en energietransitie. Wel is het belangrijk dat je – voordat je de warmtepomp aanschaft – bekend bent met de aanzienlijke stroombehoefte van een warmtepomp. De combinatie warmtepomp en zonnepanelen is om die reden essentieel om het groeiende elektriciteitsverbruik te compenseren. Echter, hoeveel zonnepanelen heb je daarvoor nodig?

Warmtepomp en zonnepanelen zorgen voor kostenbesparing

Allereerst de vraag: is een warmtepomp wel interessant zonder (extra) zonnepanelen? Nou, in principe wel. Toch adviseren we om ook zonnepanelen op het dak te installeren. De combinatie van een warmtepomp met zonnepanelen zorgt namelijk voor de meest efficiënte kostenbesparing. Hoe zit dat precies? We onderscheiden de volgende typen warmtepompen:

  • Hybride warmtepomp
  • All-electric warmtepomp
  • Grondwater warmtepomp
  • Lucht/water warmtepomp
  • Lucht/lucht warmtepomp
  • Bodemwarmtepomp

Veel verschillende warmtepompen, dus. We kunnen dan ook beter spreken van twee grote varianten: de elektrische warmtepomp en de hybride warmtepomp. Wat is het verschil tussen de all-electric en hybride warmtepomp? Een all-electric warmtepomp vervangt de cv-ketel en functioneert exclusief op elektriciteit, terwijl de hybride warmtepomp werkt in combinatie met een cv-ketel. Vanzelfsprekend vraagt de all-electric warmtepomp om die reden meer elektriciteit, waardoor je ook meer zonnepanelen nodig hebt om de stroomvraag te compenseren.

Energieverbruik warmtepomp berekenen

Wil je weten hoeveel zonnepanelen je nodig hebt om het energieverbruik van de warmtepomp te compenseren? Het aantal benodigde zonnepanelen is afhankelijk van twee factoren: het jaarlijks thermisch verbruik om je woning te verwarmen en het gemiddelde rendement van de warmtepomp (COP), gedeeld door de stroomopbrengst per paneel. De formule:

(jaarlijks thermisch verbruik verwarmen woning en warm water in kWh / COP) / vermogen zonnepanelen

Waar vind ik het jaarlijkse gemiddelde rendement van een warmtepomp?

Het jaarlijkse gemiddelde rendement van de warmtepomp is te vinden op het energielabel dat is bevestigd aan de warmtepomp. Dit is een belangrijk onderdeel van de berekening hoeveel zonnepanelen je nodig zult hebben om het energieverbruik van een warmtepomp te compenseren.

Hoe werken de hybride en all-electric warmtepomp?

Zoals we al vertelden heeft de keuze voor een all-electric, dan wel een hybride warmtepomp gevolgen voor het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt. Het verschil in elektriciteitsvraag tussen de hybride en all-electric warmtepomp is te herleiden naar de werkwijze per type warmtepomp. De hybride warmtepomp onttrekt warmte uit de buitenlucht en zet dit om in warm water en energie voor de verwarming. Zodra de temperatuur buiten ‘onder 0’ komt te liggen, dan kan de cv-ketel bijspringen voor de warmtevoorziening in huis.

Een all-electric warmtepomp werkt anders, namelijk uitsluitend op basis van elektriciteit, en onttrekt warmte aan de lucht, bodem, het grondwater of een combinatie van voornoemde elementen. Het is daarbij niet nodig om een cv-ketel te gebruiken, maar daardoor vereist de all-electric warmtepomp wel meer elektriciteit.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig bij welk type warmtepomp?

Voor een hybride warmtepomp heb je doorgaans voldoende aan 5 tot 7 (extra) zonnepanelen. Bij de all-electric warmtepomp doe je er verstandig aan zeker 7 tot 9 (extra) zonnepanelen te installeren. Daarmee ben je in principe verzekerd van een volledige compensatie voor de hogere vraag naar elektriciteit. De combinatie van een warmtepomp met zonnepanelen is voor veel mensen een aanzienlijke investering, welke je in de loop der jaren terug gaat verdienen.

Meer weten over de mogelijkheden van (extra) zonnepanelen in combinatie met een warmtepomp. We adviseren je graag. Ook kun je gebruikmaken van de ZonneConfigurator voor een scherpe indicatie van de financiële en technische mogelijkheden van zonnepanelen op jouw adres.