Categorie:

Zonnepanelen
Kennisbank

Hoe werken zonnepanelen?

Zonnepanelen werken op basis van zonlicht. Dankzij het fotovoltaïsche effect wordt zonlicht omgezet in energie. Er komt gelijkstroom vrij die door de omvormer wordt omgezet in wisselstroom, waarna jij de stroom kunt gebruiken in huis. Meer weten over de werking van zonnepanelen? Lees dan verder. We bespreken de afmetingen, het proces van energie opwekken, de levensduur van een paneel/systeem, de capaciteit, de potentiële opbrengst en de terugverdientijd.

Wat zijn zonnepanelen?

De zon is onze natuurlijke energiebron. Ze is onuitputtelijk en stuurt elke dag opnieuw energie naar de aarde. Die energie wordt door zonnepanelen omgezet in gelijkstroom en vervolgens door de omvormer verwerkt tot wisselstroom, waardoor we de stroom kunnen gebruiken voor huishoudelijke apparatuur. Wist je trouwens dat de technische term voor zonnepanelen ‘pv panelen’ is? Ontdek hoe het proces van stroom opwekken werkt.

Hoe werkt een zonnepaneel?

Een zonnepaneel bestaat uit zogenoemde zonnecellen, opgebouwd uit silicium. De zonnecellen vangen fotonen (=elementaire deeltjes uit zonlicht) op en zetten deze om naar elektronen. Door de inval van zonlicht ontwikkelt zich spanning in de zonnecel, en die spanning wordt direct omgezet naar elektrische stroom. Dit proces staat ook wel bekend als het photovoltaïsch effect of fotoelektrische effect. Er ontstaat een spanningsveld tussen het oppervlak van de zonnepanelen en de onderzijde (positief en negatief), waardoor de panelen gelijkstroom opwekken. De stroom gaat ‘lopen’ doordat meerdere zonnecellen op een zonnepaneel achter elkaar zijn geschakeld. De gelijkstroom die in het proces is opgewekt wordt vervolgens door de omvormer omgezet in wisselstroom.

Geen zon nodig voor zonne-energie

Hoewel zonnepanelen primair het woord ‘zon’ dragen, heeft het product zelf niet per se zonneschijn nodig om te functioneren. Ook op bewolkte dagen zullen zonnepanelen stroom opwekken, zij het minder dan op zonnige dagen. Hoe zit dat? Op bewolkte dagen is er sprake van indirect zonlicht op de zonnepanelen, bekend als diffuus licht. Dit is ‘gewoon’ licht dat wordt weerkaatst door de wolken. In dit geval is er alsnog voldoende licht om stroom te kunnen opwekken. Grappig feitje: liefst 60% van de zonne-energie die we in Nederland opwekken komt voort uit diffuus licht. Ook op bewolkte dagen profiteer je derhalve van je zonnepanelen op het dak.

Andere factoren die de opbrengst uit zonnepanelen bepalen zijn uiteraard de lengte van de dagen, het aantal zonuren, de temperatuur en de stand van de zon.

 

Schaduwvorming

Serie- of parallelschakeling zonnepanelen

Wanneer er sprake is van schaduwvorming, bijvoorbeeld als bomen of gebouwen het zonlicht blokkeren, dan is geen sprake meer van diffuus licht. Wanneer slechts een deel van het systeem hier last van heeft, dan is het mogelijk om voor het zonnesysteem gebruik te maken van ‘bypass diodes’. Het systeem zal dan de schaduwplekken ‘overslaan’, waardoor de zonnepanelen toch stroom opwekken. Wel zal de opbrengst van zonnepanelen iets lager liggen. Gelukkig is er een alternatief in de vorm van power-optimizers. Dit zijn kleine kastjes die aan ieder paneel worden bevestigd en zorgen voor de juiste balans tussen de spanning en stroom, waardoor de opbrengst van ieder paneel wordt geoptimaliseerd. Vooraf maken we altijd een goede inschatting van de situatie en omgeving van uw dak, en leggen met een serie- of parallelschakeling voor zonnepanelen de basis voor een maximale opbrengst van jouw zonne-energie installatie.

Dakscan zonnepanelen

Bereken binnen één minuut de opbrengst van zonnepanelen op jouw adres

Bereken hoeveel zonnepanelen jou opleveren!

Gratis en vrijblijvend
Onze energie in eigen hand

Eindeloos energie, zonder hoge energierekening. Het kan.

Wat is het alternatief voor de recent gestegen prijzen voor zonne-energie? Dat weten we al jaren: zo snel mogelijk overstappen van fossiele- naar groene energie. Overstappen op zonnepanelen is nog nooit zo interessant geweest. Wie eigen zonnepanelen heeft en met die zonnepanelen grotendeels voorziet in eigen energieverbruik, merkt weinig van de prijsstijgingen.

De zon als belangrijkste energiebron
Binnen tien jaar kunnen we de zon als energiebron weer op 1 krijgen. Iedereen profiteert mee van deze eindeloze bron van energie. Door een lagere, vaste prijs voor je stroom, echte onafhankelijkheid en bovenal een schonere aarde. Wij maken zonne-energie voor iedereen beschikbaar. Doe je ook mee?

Specificaties zonnepanelen

De energiemarkt is volop in beweging. Dat heeft er in de afgelopen decennia voor gezorgd dat er enorm veel verschuivingen zijn geweest. Momenteel bevindt een groot deel van de productie van zonnepanelen zich in China. Dit heeft te maken met de technische voorsprong in combinatie met de lage productiekosten. De grootste zonnepanelen merken zijn op dit moment Trina Solar en Jinko. De merken doen het zowel goed op technisch vlak als op het gebied van duurzaamheid en kwaliteit.

Bij Soly gebruiken we zonnepanelen van het merk Trina Solar. We kunnen helaas niet alle zonnepanelen op de markt bespreken, aangezien de specificaties en afmetingen per fabrikant verschillen. We zullen ons met betrekking tot de zonnepanelen specificaties dan ook focussen op ons eigen product.

Afmetingen zonnepanelen

Voor de afmetingen van zonnepanelen houden we altijd rekening met de volgende verhouding: hoogte x breedte x diepte. De afmetingen van de Trina Vertex S Full Black zijn: 175,4×109,6×3,0 cm. Deze afmetingen van de zonnepanelen zijn iets ruimer dan de meeste gangbare modellen op de markt. Kies je voor deze zonnepanelen, dan kan dit gegeven ervoor zorgen dat je soms minder zonnepanelen op jouw dak plaatsen. Wel ligt het rendement van de Trina Solar zonnepanelen vaak hoger ten opzichte van de concurrentie.

Gewicht zonnepanelen

Wat veel mensen niet weten, is dat zonnepanelen een aanzienlijk gewicht met zich meebrengen. Zo draagt de Trina Vertex S Full Black een gewicht van 21,1 kg. In het geval van een kleine set van 6 zonnepanelen heb je dus al gauw ruim 125 kilo op je dak liggen, exclusief de montagematerialen en dragers. Een systeem dat tegen een stootje kan.

Wattpiek zonnepanelen

De zonnepanelen die in 2022 op de markt komen, zijn alweer een stukje verder dan 10 jaar eerder. Dit is vooral terug te zien in het piekvermogen of Wattpiek; het maximale vermogen dat een zonnepaneel kan opwekken onder testomstandigheden. Het standaard vermogen of de capaciteit van zonnepanelen ligt doorgaans tussen de 300 en 450 Wp. Momenteel maken we bij Soly gebruik van zonnepanelen met een piekvermogen van 430 Wp.

Kennisbank

Hier gaan we dieper in op alle vragen over zonnepanelen. Zo ben je nog beter geïnformeerd voordat je overgaat tot het kopen of leasen van een zonnesysteem. Lees meer over de technische aspecten, voordelen en prijs van zonnepanelen op jouw adres.
Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?
Het is vaak de eerste vraag die men zichzelf stelt in de oriënterende fase voor zonnepanelen: “hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?” Idealiter wil je precies genoeg zonnepanelen installeren om je jaarlijkse stroomverbruik ‘dekkend’ te hebben.
De hoogste opbrengt uit zonnepanelen
Overweeg je zonnepanelen op het dak te plaatsen? Dan wil je ongetwijfeld weten wat de beste periode is om de zonnepanelen te installeren.
Zoveel CO₂-uitstoot besparen je zonnepanelen
Kiezen voor zonnepanelen heeft verschillende grote voordelen. Zo bespaar je op de maandelijkse kosten, ben je niet meer afhankelijk van stijgende energieprijzen en verhoog je de waarde van je woning.
Wat kosten zonnepanelen?
De kosten van zonnepanelen zijn van veel factoren afhankelijk. Wil je bijvoorbeeld de zonnepanelen huren of kopen? En hoeveel zonnepanelen heb je nodig?

Vertel hoe we je kunnen helpen

Kom je er toch niet helemaal uit of heb je een aanvullende vraag? Geen wolkje aan de lucht! Kom in contact met een van onze collega’s via de mail of de telefoon. Ook kan je ons een chatbericht sturen.