Hoe werken zonnepanelen?

Met zonneschijn je wasmachine laten draaien, best bijzonder eigenlijk. Achter de zonnepanelen op je dak, of die je op je dak wilt hebben, gaat een knap staaltje techniek schuil. Hoewel de zonnepanelen de spotlight van de installatie vangen, kunnen ze het werk niet alleen doen. Wat haal je eigenlijk precies in huis als je zonnepanelen aanschaft? En hoe werken zonnepanelen precies?

Zo werken zonnepanelen

Een zonnepaneel bestaat uit een verzameling van tientallen zonnecellen. Deze zonnecellen zijn in de meeste gevallen gemaakt van silicium: een element dat door blootstelling aan zonlicht stroom kan opwekken. Als er zonlicht op een zonnecel schijnt, ontstaat er een spanningsverschil tussen die laagjes silicium. Dat spanningsverschil zorgt ervoor dat er stroom wordt opgewekt. Silicium kan makkelijk worden gerecycled.

De energie die een zonnepaneel opwekt wordt gelijkstroom genoemd. Dit is een vorm van stroom die je niet kunt gebruiken om je apparaten van energie te voorzien. Om de stroom bruikbaar te maken, moet het in een zogenaamde ‘omvormer’ worden omgezet tot wisselstroom. Hierover straks meer.

Zonnepanelen parallel of serie schakelen

De manier waarop zonnepanelen met elkaar zijn gekoppeld, heeft invloed op de opbrengst van de zonne-installatie. Er zijn twee manieren waarop zonnepanelen aan elkaar geschakeld kunnen worden: als serie of parallel. Zonnepanelen presteren het best wanneer ze zoveel mogelijk zonlicht opvangen. Soms komt het voor dat een of meerdere panelen in de schaduw liggen.

Als een veld zonnepanelen als serie is geschakeld, dan presteert de hele kring naar de opbrengst van het slechtst presterende paneel. Heb je een dak zonder schaduw? Dan kun je de zonnepanelen serie schakelen. Ligt een zonnepaneel (deels) in de schaduw, dan zorgt dit ervoor dat de hele serie in dat geval negatief wordt beïnvloed.

Zonnepanelen parallel schakelen met optimizers

Schaduw van bijvoorbeeld een dakkapel, een schoorsteen of een hoge boom kan de opbrengst van panelen sterk beïnvloeden. Valt er veel schaduw op je dak? Dan is het slim om je panelen ‘parallel’ te schakelen. In dit geval hebben individuele panelen geen invloed op de gehele kring, maar presteert elk paneel voor zich. Om zonnepanelen parallel te schakelen, wordt er een zogenaamde ‘optimizer’ onder elk paneel geïnstalleerd.

Solar Edge omvormer enie.nl

Solar Edge omvormer enie.nl

Hoe werkt een omvormer voor zonnepanelen?

Van de zonnepanelen loopt een kabel naar de omvormer. Dit is een apparaat waarin gelijkstroom wordt omgezet in bruikbare wisselstroom. Deze wisselstroom wordt vervolgens verplaatst naar de meterkast, waarna je apparaten in huis de stroom kunnen gebruiken.

De omvormer is een kastje ter grootte van twee grote schoenendozen. Wanneer de panelen energie opwekken, overdag, dan doet de omvormer zijn werk. ’s Nachts, wanneer de panelen uitstaan, is ook de omvormer uit. Het apparaat maakt een zacht geluid wanneer het aanstaat, maar is dus ’s nachts volledig stil. Omdat de omvormer zijn warmte kwijt moet, is het van belang het apparaat te installeren op een plek met voldoende ruimte voor luchtcirculatie.

Voor een serie of een parallel geschakeld systeem zijn verschillende soorten omvormers nodig. Bij enie.nl maken we gebruik van een Growatt omvormer bij een serie schakeling. Voor een parallel systeem gebruiken we een SolarEdge omvormer. Lees hier meer over de specificaties van onze omvormers.

Hoe werken zonnepanelen?

Zo werkt je zonne-energie-installatie

Stroom van je zonnepanelen terugleveren aan het net

Je zonne-energie-installatie draait overdag, maar in de meeste gevallen verbruik je dan niet de meeste stroom. Je bent dan immers aan het werk en je lichten branden niet. Alle opgewekte stroom dat niet direct wordt gebruikt, gaat via de meterkast het elektriciteitsnet op. Heb je juist energie nodig wanneer je panelen niets opwekken, dan gebruik je zelf energie van het net. Hoe deze teruglevering en afname van het net financieel is geregeld, lees je hier.

Kiezen voor zonnepanelen?

Hoe zonnepanelen werken weet je nu. Heb je zelf nog geen zonnepanelen? Nu is het moment om over te stappen. Bij enie.nl kun je ervoor kiezen om zonnepanelen te huren of te kopen. Bereken nu direct jouw maand- of koopbedrag met onze ZonneConfigurator.

Nog meer leesvoer

Raak je niet uitgelezen over zonnepanelen? Dan vind je deze artikelen vast interessant.

De salderingsregeling, wat is dat precies?

De hoeveelheid energie die je per jaar teruglevert, wordt op de jaarrekening per kWh verrekend met je energierekening; dit heet salderen. Vanaf 2023 verandert deze regeling. Benieuwd wat dat voor jou kan betekenen?

Meer lezen

Hoeveel CO2 bespaar je met je zonnepanelen?

Huishoudens en bedrijven kiezen om verschillende redenen voor zonnepanelen, maar eentje wordt altijd genoemd: de eigen CO2-uitstoot terugbrengen. Lees op deze pagina precies hoeveel CO2 jij met je zonnepanelen bespaart.

Meer lezen

Zo maken we zonnepanelen nóg duurzamer

Zonnepanelen kunnen nóg duurzamer worden dan ze al zijn. Bij de productie en het transport van de zonnepanelen komt nog CO2 vrij. Om als hele zonne-energiesector Net Zero te worden, is hier dus winst te behalen. Maar hoe pakken wij, de sector en overheden dit het beste aan?

Meer lezen

Heb je nog vragen?

Onze adviseurs zitten voor je klaar.
Bel voor meer informatie naar 085-401 7000.