Enphase & Growatt

Zonnepanelen-omvormer

Zonnepanelen vormen het zichtbare gedeelte van het zonnesysteem, en de omvormer is daarin onmisbaar. Dankzij de omvormer wordt gelijkstroom van de zonnepanelen omgezet in wisselstroom, waardoor het geschikt is om in huis te gebruiken. De wisselstroom wordt vanuit de meterkast verplaatst naar diverse apparaten in huis, waaronder bijvoorbeeld de verlichting, wasmachine of vaatwasser. De capaciteit van de omvormer wordt afgestemd op het piekvermogen en het potentiële rendement van de zonnepanelen.

Functie

Eigenschappen omvormer

De omvormer is een kastje ter grootte van twee grote schoenendozen, maar met een sterke interne power. Wanneer de zonnepanelen energie opwekken – doorgaans overdag – dan is de omvormer volop actief in het omzetten van zonnestroom. ’s Nachts staan je panelen uit, en dus is ook de omvormer inactief. Maakt de omvormer geluid? Nou, dat valt behoorlijk mee. Het systeem maakt slechts een zacht geluid wanneer de omvormer aan staat, maar is ’s nachts in principe volledig stil. Omdat de omvormer zijn warmte kwijt moet, is het van belang het apparaat te installeren op een plek met voldoende ruimte voor luchtcirculatie. Dit is vrijwel altijd in de meterkast.

Parallel geschakelde zonnepanelen

Enphase omvormer

Welk type omvormer je nodig hebt om gelijkstroom om te zetten in wisselstroom, dat is afhankelijk van het type schakeling van de zonnepanelen. Bij een parallel geschakeld systeem, waarbij ieder zonnepaneel onafhankelijk functioneert, maken we bij Soly gebruik van de omvormers van Enphase. De micro-omvormers van Enphase zijn toekomstbestendig en uitermate geschikt voor een smart-grid. Dat wil zeggen dat je het zonnesysteem op een later moment nog verder kunt uitbreiden.

Serie geschakelde zonnepanelen

Growatt omvormer

De omvormers van Growatt zijn geschikt voor in serie geschakelde zonnepanelen. Dit is een complementair systeem, waarbij alle zonnepanelen een even belangrijke rol hebben binnen het systeem. Het zonnesysteem heeft in de praktijk vaak geen last van schaduwvorming en is iets voordeliger in de aanschafprijs. Met de omvormers van Growatt wordt de opbrengst van de zonnepanelen super efficiënt omgezet in wisselstroom voor huishoudelijk gebruik.

Ontdek uw voordelen met een zonnepanelen systeem

Binnen één minuut weet jij meer over de mogelijkheden van zonnepanelen op jouw adres

Bereken hoeveel zonnepanelen jou opleveren!

Gratis en vrijblijvend

Omvormer voor zonnepanelen

De omvormer voor zonnepanelen zorgt ervoor dat gelijkstroom wordt omgezet in wisselstroom. Bij de keuze voor een serie- of parallel geschakeld systeem bekijken we altijd naar de meest voordelige en toekomstbestendige oplossing in uw situatie. Ligt uw dak bijvoorbeeld een deel van de dag in de schaduw? Dan kiezen we voor micro-omvormers die we direct onder ieder paneel installeren. Daarmee functioneren de zonnepanelen los van elkaar – doch in een systeem – en zorgen zo voor de hoogste opbrengst.

Wat is de levensduur van een omvormer?
De levensduur van de omvormer verschilt per merk en type. Onze Enphase omvormer heeft een levensduur tussen de 25 en 35 jaar, en loopt dus min of meer gelijk met onze zonnepanelen. Je investeert dus in een volledig zonnesysteem en duurzame kwaliteit. De omvormers van Growatt gaan in de praktijk iets minder lang mee, zo rond de 10 jaar. De kostprijs van Growatt omvormers ligt lager, maar je vaak wel eerder investeren in een nieuwe omvormer. We zullen dit voorafgaand aan de installatie van zonnepanelen duidelijk communiceren.

Garanties omvormer
Op de omvormers van Enphase en Growatt zit garantie. De garantie verschilt per fabrikant. Bij Enphase bedraagt de garantie 25 jaar. Een garantie voor kwaliteit, nu én in de toekomst. De Growatt omvormers hebben een beperkte garantie tot 5 jaar vanaf de datum van installatie.

Kennisbank

Achtergrond en diepgang

In onze kennisbank geven we je achtergrondinformatie over onze producten: zonnepanelen, omvormers, thuisbatterijen en laadpalen. Zo weet je precies waar je in investeert en kom je nooit voor verrassingen te staan. Ook leiden we je naar andere pagina's waar relevante informatie is te vinden. Wel zo makkelijk!
Wat kosten zonnepanelen?
De kosten van zonnepanelen zijn van veel factoren afhankelijk. Wil je bijvoorbeeld de zonnepanelen huren of kopen? En hoeveel zonnepanelen heb je nodig?
Hoe werken zonnepanelen?
Hebben zonnepanelen je interesse gewekt en ben je op zoek naar een stukje algemene informatie over het product en systeem? Lees dan vooral verder. Op deze pagina geven we je antwoord op alle vragen.
Wat is de terugverdientijd van zonnepanelen?
Zonnepanelen kopen geldt als een flinke investering. Daar staat tegenover dat je energierekening direct lager uitvalt, en zo verdien je de investering op termijn weer terug.
Wat is de Wattpiek van zonnepanelen?
Kies je voor het huren of kopen van zonnepanelen, dan komen termen als Wattpiek (Wp) en kWh geregeld voorbij. Wat wordt bedoeld met de Wattpiek of het piekvermogen van een zonnepaneel?

Kom in contact

Kunnen we je helpen? Onze medewerkers zijn er voor je. Neem contact op en krijg een goed antwoord op al je vragen.