Wist je dat zonnepanelen op een plat dak in potentie de hoogste opbrengst zonne-energie genereren? Dat heeft te maken met de vrije keuze voor de meest optimale hellingshoek en oriëntatie, waardoor het rendement praktisch altijd hoger is dan bij een schuin dak, waar je die vrije keuze niet hebt. Wil je een zonnepaneel op plat dak bevestigen, dan zijn er aantal factoren om rekening mee te houden. Wij vertellen je meer over de mogelijkheden en voordelen van zonnepanelen op een plat dak.

Wat is volgens jou belangrijk bij de keuze voor zonnepanelen op het dak? Grote kans dat je eerst kijkt naar de opbrengst, efficiëntie, investering en terugverdientijd. Logisch! Je wilt besparen op je energierekening en zo snel mogelijk écht gaan verdienen op de zonnepanelen. En gelukkig kan dat. Op een plat dak kan je de ideale hellingshoek (35° tot 37°) en oriëntatie voor zonnepanelen bewerkstelligen. En dat betekent onder de streep het hoogst mogelijke rendement.

Heb je een plat dak en wil je zonnepanelen? Bereken jouw besparing en terugverdientijd met onze dakcheck voor zonnepanelen.

Legplan zonnepanelen plat dak

Focus op efficiency
Hoe ziet het legplan voor zonnepanelen op een plat dak eruit? Zowel de ondergrond, oriëntatie als hellingshoek van het dak zijn factoren van belang. Ook de afstand tussen de panelen, een klein detail, kan al gevolgen hebben voor het rendement uit zonnepanelen. Binnen ons legplan houden we altijd rekening met de ideale omstandigheden, waarmee we de opbrengst van de zonnepanelen maximaliseren. Dat hebben we al bij ruim 20.000 tevreden klanten gedaan.

Dakbedekking plat dak

Kan je op elk type dakbedekking zonnepanelen laten installeren? In principe wel. Wil je écht duurzaam bezig zijn, dan is EPDM de beste optie. Deze materiaalsoort staat bekend als duurzaam en zeer milieuvriendelijk, waardoor het een perfecte match is met zonnepanelen. Ook een PVC of bitumen ondergrond doet het overigens goed in combinatie met een zonnepaneel, en biedt de gewenste stevigheid om zonnepanelen te kunnen dragen.

Oriëntatie zonnepanelen

De oriëntatie van zonnepanelen ten opzichte van de zon zijn bepalend voor de uiteindelijke opbrengst. Op een plat dak heb je twee min of meer gelijkwaardige mogelijkheden:

  • Zuid opstelling zonnepanelen: het zonnepaneel staat uitsluitend gericht op het Zuiden.
  • Oost/West opstelling: Een dubbelzijdig systeem waarbij de zonnepanelen voor 90% renderen op het oosten én westen.

Bij het platte dak krijg je er dus ineens een optie bij met betrekking tot de oriëntatie van zonnepanelen. We zien de Oost-West opstelling bijvoorbeeld vaak bij zonnepanelen zakelijk. Logisch, want veel bedrijfsdaken zijn plat, terwijl het energieverbruik regelmatig over de dag is verdeeld. De opgewekte energie wordt dus efficiënt gebruikt. Ook veel huizen beschikken over een plat dak dat uitermate geschikt is voor deze Oost/West opstelling. Maar wat is nou de beste optie?

Oost/West versus Zuid opstelling zonnepanelen

Rendement en mogelijkheden

De Oost/West opstelling voor zonnepanelen op een plat dak kent opvallend veel voordelen ten opzichte van de Zuid opstelling. Het belangrijkste voordeel van de Oost/West opstelling is te vinden in de verdeling van de opbrengst over de gehele dag, terwijl je bij de Zuid opstelling vooral rond het middaguur een enorme piek in de opbrengst ziet. De meeste stroom verbruiken we echter niet rond het middaguur, maar juist in de ochtend of aan het einde van de dag. Ook kan je dankzij een Oost/West opstelling twee zonnepanelen schuin tegen elkaar zetten, zonder dat er sprake is van schaduw. Je gaat zodoende ook een stuk efficiënter om met de ruimte op het dak.

Een Zuid opstelling voor zonnepanelen kan ook interessant zijn, met name wanneer de stroomvraag juist niet gelijkmatig over de dag verdeeld is, maar zich baseert op piekmomenten. Ook is de Zuid opstelling op basis van piekvermogen het meest efficiënt.

Hellingshoek zonnepanelen plat dak

Tot slot is de hellingshoek van belang. Kies je voor de Oost/West opstelling, dan worden de zonnepanelen in een flauwe hoek van 10 tot 13 graden bevestigd. Wist je overigens dat er dankzij de Oost/West opstelling 30% extra ruimte beschikbaar is voor zonnepanelen? Efficiëntie op ieder niveau. Bij een Zuid opstelling voor zonnepanelen is de beste hellingshoek 35°.

Kosten zonnepanelen plat dak

De kosten voor een zonnepanelen op een plat dak liggen een stukje lager ten opzichte van een schuin dak. Er hoeft namelijk geen ‘hangende constructie’ te worden opgetuigd, waardoor de variabele materiaalkosten voor zonnepanelen op een plat dak beperkt zijn. Wil je een goede indicatie van de kosten voor zonnepanelen op een plat dak? Dan kan je vrijblijvend onze ZonneConfigurator gebruiken. Ontdek meer over de kosten, opbrengst en terugverdientijd van zonnepanelen op jouw adres.

Afmetingen zonnepanelen op plat dak

Ben je bekend met de oppervlakte van het platte dak? Dan kan je op basis van de afmetingen van onze zonnepanelen al een goede inschatting maken van de mogelijkheden. De afmetingen van onze zonnepanelen zijn 175,4×109,6, gelijk aan een oppervlakte van 1,92m². Overigens kunnen bij een Oost/West opstelling de zonnepanelen dichter tegen elkaar worden geplaatst, waardoor de ruimte voor zonnepanelen op het platte dak efficiënter wordt ingevuld.

Zonnepanelen op plat dak kopen of huren

Vind je de optie voor zonnepanelen op een plat dak interessant en wil je graag meer weten over de terugverdientijd en opbrengst? Maak vrijblijvend gebruik van onze ZonneConfigurator. Ook zitten onze klantadviseurs klaar om al je vragen te beantwoorden. Je kunt ons bellen op 085 401 7000