Op je aanschaf van zonnepanelen krijg je de btw terug. Om ervoor te zorgen dat je het geld terugkrijgt, wordt er via de Belastingdienst een proces in werking gezet. Enie.nl neemt het regelen van deze terugvraag graag voor je uit handen. Hieronder geven we je wat meer informatie over de werking van het btw teruggave-proces:

 • Stap 1: Wij melden u aan als ondernemer bij de Belastingdienst:
  Om in aanmerking te komen voor de BTW-teruggave over de aanschaf van uw zonnepanelen dient u aangemeld te worden als BTW ondernemer bij de Belastingdienst. Deze aanmelding staat los van andere belastingen zoals de loon- of inkomstenbelasting.
 • Stap 2: Het BTW nummer wordt toegekend door de Belastingdienst:
  De Belastingdienst reikt een formulier ‘’vaststelling belastingplicht’’ uit. Dit houdt in dat u aangemerkt bent als BTW ondernemer.
 • Stap 3: U ontvangt een gebruikersnaam en wachtwoord:
  Nadat u bent aangemerkt als BTW ondernemer ontvangt u van de Belastingdienst een gebruikersnaam en wachtwoord via de post (op papier dus in 2 verschillende brieven). De inloggegevens dient u per e-mail aan ons door te geven. U kunt de inloggegevens toesturen naar btw@enie.nl.
 • Stap 4: BTW aangifte(n):
  De BTW die door u is betaald op de aankoop en installatie van de zonnepanelen vragen wij voor u terug op de eerste BTW aangifte bij de Belastingdienst. Tevens dient hierbij de verschuldigde BTW over het opgewekte vermogen over het gehele eerste jaar te worden aangegeven. Hiervoor heeft de belastingdienst een tabel met forfaitaire bedragen opgesteld op basis van het opwekvermogen van de zonnepanelen. Daarnaast verzorgen wij de BTW aangiften totdat de ontheffing van de administratieve verplichtingen is afgegeven.
 • Stap 5: Wij melden u weer af bij de Belastingdienst:
  Wij vragen ontheffing van administratieve verplichtingen voor u aan. Op deze manier hoeven er in het vervolg geen aangiftes meer gedaan te worden. De ontheffing wordt doorgaans toegekend per 1 januari van het opvolgende jaar.
 • Stap 6: De BTW teruggave:
  De teruggave van de BTW volgt na afloop van het kwartaal, waarin de zonnepanelen zijn geplaatst en de eerste kwartaalaangifte is gedaan.