Of een dak geschikt is voor zonnepanelen hangt af van een aantal factoren. Een dak moet voldoen aan de volgende voorwaarden:

  • Voldoende vrije ruimte beschikbaar. Een groot deel van het dak moet vrij zijn van ramen, pijpen of andere obstakels.
  • Voldoende zonlicht op het dak. Hoe meer gericht op het zuiden, hoe hoger het rendement. Daken gericht naar het noorden, noord-westen of noord-oosten zijn niet geschikt. Ook is het niet verstandig om zonnepanelen te plaatsen op daken waar veel schaduw op valt (bijvoorbeeld door bomen).
  • Geschikte vorm van het dak. Zonnepanelen kunnen op schuine en platte daken worden geïnstalleerd.
  • Geschikte dakbedekking. Op sommige soorten dakbedekking is het lastig om zonnepanelen te installeren; de installatie kost meer tijd of er zijn andere materialen nodig. Je betaalt dan meerwerkkosten. De volgende soorten dakbedekking zijn ongeschikt voor zonnepanelen:

Rieten dak
Zonnepanelen op een rieten dak verhogen het risico op brand. Ook vraagt het om een speciale montage en is het risico op schade aan je dak bij montage groter.

Dak met asbest
Zonnepanelen mogen niet gemonteerd worden op daken die asbest bevatten. Golfplaten en/of kunstleien (eterniet) die vóór 1990 geproduceerd zijn, kunnen bijvoorbeeld nog asbest bevatten.

  • Technische uitsluitingen binnen dit collectief
    Je kunt via de Collectieve Inkoop geen zonnepanelen laten plaatsen op een gevel of verticale wand. Dit valt buiten het aanbod. Ook zonnepanelen laten plaatsen op de grond – een zogenaamde veldopstelling- valt buiten het aanbod van de Collectieve Inkoop Zonnepanelen. Daarnaast installeren wij geen zonnepanelen op dakkapellen en serres. Verder zijn er een aantal type dakbedekkingen die buiten het collectieve aanbod vallen, te weten: schuin bitumen, schuin EPDM.
  • Beoordeling van de leverancier. Accepteer je het aanbod van Vereniging Eigen Huis, dan beoordelen de wij middels een schouw (controle) of je dak daadwerkelijk geschikt is en of het aantal opgegeven zonnepanelen past.