Hoe vaak moet je zonnepanelen schoonmaken?

Zonnepanelen hebben relatief weinig onderhoud nodig. Het regenachtige weer in Nederland zorgt ervoor dat de panelen regelmatig schoon worden gespoeld. Merk je in de monitoring dat de panelen opeens minder goed presteren? Dan is het wellicht verstandig om eens op het dak te kijken. Over het algemeen is het aan te raden twee à drie keer per jaar je zonnepanelen te controleren. Een jaarlijkse schoonmaakbeurt is in de meeste gevallen voldoende.

Rendementverlies zonnepanelen voorkomen

Let bij het controleren van de panelen vooral op de volgende twee zaken: stof en vogelpoep. Een laag stof of een klodder vogelontlasting kan zorgen voor een rendementverlies van zo’n twee tot drie procent. Let bij het schoonmaken ook vooral op de onderste rand van het paneel. Door de regen spoelt vuil naar onderen, waar het blijft zitten.

Tips bij zonnepanelen schoonmaken

Zonnepanelen zijn broos en dus niet bestand tegen het gebruik van bijtende schoonmaakmiddelen, schuursponzen of hogedrukspuiten. De panelen kunnen hierdoor ernstig beschadigen. Gebruik liever lauwwarm water en een zachte spons of doek. Is je dak minder goed bereikbaar, gebruik dan een telescoopwisser die je aan kan sluiten op je tuinslang. Schoonmaakmiddel is bij het schoonmaken niet nodig.

De beste tijd om je zonnepanelen eens goed schoon te maken, is in het begin van het voorjaar. De lente en zomer zijn de periode waarin je het meeste uit je installatie wilt halen. Bepaalde bedrijven zijn gespecialiseerd in het schoonmaken van zonnepanelen, maar dit is voor particulieren vanuit een financieel oogpunt vaak niet aan te raden.