Ondervind je problemen met je systeem?

Geen wolkje aan de lucht, we gaan er wat aan doen. Via onderstaand formulier kun je melding maken van je probleem. Wij doen er alles aan om zo snel mogelijk een oplossing te bieden zodat je met een gerust gevoel kunt genieten van eigen zonne-energie.

Tarieven + Meerwerk

Het kan zo zijn dat er service verleend moet worden die buiten de garantieperiode valt. Hiervoor kun je inzicht krijgen in ons service tarieven via onderstaande tarievenlijst.

Bekijk onze servicetarieven

Hieronder hebben we een lijst opgesteld van veelgestelde vragen. Misschien wordt je vraag daar al beantwoord.

Financieel

Zonnepanelen huren kosten

Vanuit een financieel oogpunt is zonnepanelen huren zeer interessant. Een grote eenmalige investering is niet nodig. Je betaalt bij elke maand een vaststaand bedrag gedurende de gehele huurperiode. Je bent daardoor als huurder volledig onafhankelijk van de stijgende energieprijzen in Nederland en komt nooit voor verrassingen te staan.

Door de technische ontwikkelingen op het gebied van zonne-energie is zonnepanelen huren sinds kort goedkoper dan een regulier grijs energiecontract. Je bespaart dus vanaf het moment dat je instapt op maandelijkse energiekosten. Zonnepanelen zijn daarom niet alleen een hele duurzame keuze, maar zijn ook nog eens financieel erg aantrekkelijk. Bij enie.nl komen hiernaast na een huurperiode van 15 jaar de panelen volledig in jouw bezit. Omdat zonnepanelen ruim 25 jaar meegaan, betekent dit dat je 10 jaar kosteloos kunt genieten van zonne-energie.

Verzekerd van service met zonnepanelen huren

Als je besluit zonnepanelen te huren, wordt na het adviesgesprek de zonne-installatie binnen enkele weken gratis geïnstalleerd. De panelen liggen bij jou op het dak, maar blijven in bezit van de verhuurder. Onderhoud aan het systeem komt daarom ook niet voor jouw rekening. Als er tijdens de huurperiode iets mis is met de installatie, zorgt de verhurende partij dat ze dit oplossen. Klanten van enie.nl krijgen toegang tot een speciale app waardoor je altijd precies kunt zien wat je zonnepanelen opleveren. Merk je in de monitoring dat de opbrengst minder is dan beloofd? Dan betaalt enie.nl het verschil terug. Als je meer opwekt is deze winst voor jou.

Heb je zonnepanelen op je dak? Dan wek je je eigen energie op. Een deel van deze energie gebruik je zelf, maar op sommige momenten leveren de panelen meer op dan je verbruikt. In dat geval lever je de energie terug aan het energienet. De hoeveelheid energie die je per jaar teruglevert, wordt op de jaarrekening per kWh verrekend met je energierekening; dit heet salderen.

Een voorbeeld: je zonnepanelen leveren 3.000 kWh per jaar op. Stel je werkt overdag. Je zonnepanelen wekken dan energie op, maar die verbruik je zelf niet. Jij bent immers niet thuis. De opgewekte energie gaat dan via de meterkast naar het elektriciteitsnet. ’s Avonds kom je thuis van je werk en juist dan verbruik je wél energie, terwijl op dat moment je zonnepanelen niets opwekken. Jij gebruikt dan stroom van het net.

In dit voorbeeld wordt 1.000 kWh direct teruggeleverd aan het net, omdat jij het niet gebruikt. ’s Avonds gebruik je 1.500 kWh dat afkomstig is van het net. Door de salderingsregeling betaal je daardoor slechts voor 500 kWh. Wat je van het net hebt verbruikt en wat je hebt teruggeleverd wordt met elkaar verrekend.

Salderen na 2023

In april van 2019 maakte het kabinet bekend dat zonnepaneeleigenareren tot eind 2022 gebruik kunnen maken van de salderingsregeling in de huidige vorm. Hierna wordt de regeling tot 2031 langzaam afgebouwd. Omdat de regeling financieel erg aantrekkelijk is, reageerden milieuorganisaties en consumenten positief op het nieuws. Op deze manier wordt de Nederlandse burger langer aangemoedigd te overstappen op zonne-energie. Pas in 2031 wordt de salderingsregeling volledig vervangen door een terugleversubsidie.

Energie terugleveren voor een vaste prijs

Vanaf de invoer van de terugleversubsidie, krijg je voor teruggeleverde stroom een vastgesteld bedrag terug. Dit bedrag is gelijk voor iedereen die energie teruglevert aan het net. Uitgangspunt voor de hoogte van dit bedrag, is dat de terugverdientijd van zonnepanelen altijd rond de zeven jaar is. Worden zonnepanelen in de toekomst bijvoorbeeld goedkoper, dan daalt het bedrag van de terugleversubsidie.

Jij vult de contactgegevens van je vriend in op www.enie.nl/vriend, zodat wij hem of haar kunnen benaderen. Vervolgens plannen wij een adviesgesprek met je vriend in en kijken we naar de ideale oplossing voor zijn of haar situatie. Wordt je vriend klant? Dan ontvang jij het actiebedrag binnen tien dagen na de installatie van de zonnepanelen op je bij ons bekende rekening. De actie is alleen geldig als je vriend niet eerder contact met ons heeft gehad.

Op je aanschaf van zonnepanelen krijg je de btw terug. Om ervoor te zorgen dat je het geld terugkrijgt, wordt er via de Belastingdienst een proces in werking gezet. Enie.nl neemt het regelen van deze terugvraag graag voor je uit handen. Hieronder geven we je wat meer informatie over de werking van het btw teruggave-proces:

 • Stap 1: Wij melden u aan als ondernemer bij de Belastingdienst:
  Om in aanmerking te komen voor de BTW-teruggave over de aanschaf van uw zonnepanelen dient u aangemeld te worden als BTW ondernemer bij de Belastingdienst. Deze aanmelding staat los van andere belastingen zoals de loon- of inkomstenbelasting.
 • Stap 2: Het BTW nummer wordt toegekend door de Belastingdienst:
  De Belastingdienst reikt een formulier ‘’vaststelling belastingplicht’’ uit. Dit houdt in dat u aangemerkt bent als BTW ondernemer.
 • Stap 3: U ontvangt een gebruikersnaam en wachtwoord:
  Nadat u bent aangemerkt als BTW ondernemer ontvangt u van de Belastingdienst een gebruikersnaam en wachtwoord via de post (op papier dus in 2 verschillende brieven). De inloggegevens dient u per e-mail aan ons door te geven. U kunt de inloggegevens toesturen naar btw@enie.nl.
 • Stap 4: BTW aangifte(n):
  De BTW die door u is betaald op de aankoop en installatie van de zonnepanelen vragen wij voor u terug op de eerste BTW aangifte bij de Belastingdienst. Tevens dient hierbij de verschuldigde BTW over het opgewekte vermogen over het gehele eerste jaar te worden aangegeven. Hiervoor heeft de belastingdienst een tabel met forfaitaire bedragen opgesteld op basis van het opwekvermogen van de zonnepanelen. Daarnaast verzorgen wij de BTW aangiften totdat de ontheffing van de administratieve verplichtingen is afgegeven.
 • Stap 5: Wij melden u weer af bij de Belastingdienst:
  Wij vragen ontheffing van administratieve verplichtingen voor u aan. Op deze manier hoeven er in het vervolg geen aangiftes meer gedaan te worden. De ontheffing wordt doorgaans toegekend per 1 januari van het opvolgende jaar.
 • Stap 6: De BTW teruggave:
  De teruggave van de BTW volgt na afloop van het kwartaal, waarin de zonnepanelen zijn geplaatst en de eerste kwartaalaangifte is gedaan.

Load More


Zonnepanelen/zonne-installatie

Ja, zonnepanelen zijn bijna volledig recyclebaar. Het hoofdbestandsdeel van zonnepanelen, silicium, verliest zijn werking niet en kan daardoor oneindig hergebruikt worden. De overige bestandsdelen van een paneel, zoals aluminium of glas, zijn eveneens gemakkelijk te scheiden en te hergebruiken. Een gerecycled zonnepaneel kost ruim 70% minder energie dan een nieuw paneel.

Veel mensen kiezen tegenwoordig voor zwarte panelen. In de meeste gevallen maken ze deze keuze omdat ze zwarte panelen mooier vinden dan blauwe. De zwarte mono-kristallijnpanelen beschikken over een zwarte omlijsting tegenover de aluminium omlijsting van blauwe panelen. Doordat de panelen volledig zwartgekleurd zijn, zorgt dit voor een rustiger beeld op je dak.

Naast het esthetisch voordeel, leveren zwarte panelen ook meer op dan blauwe panelen. Het Wattpiek van de panelen ligt hoger en ze werken beter bij directe zon-instraling. Met zwarte panelen wek je dus meer stroom op per m² van je dak. Wil je meer weten over onze producten? Bezoek dan onze producten pagina.

De manier waarop zonnepanelen met elkaar zijn gekoppeld, kan grote invloed hebben op de opbrengst van de zonne-installatie. Er zijn twee manieren waarop zonnepanelen aan elkaar geschakeld kunnen worden: als serie of parallel. Zonnepanelen presteren vanzelfsprekend het best wanneer ze zoveel mogelijk zonlicht opvangen. Soms komt het voor dat een of meerdere panelen in de schaduw liggen. Als een veld zonnepanelen als serie is geschakeld, dan presteert de hele kring naar de opbrengst van het slechtst presterende paneel. Ligt een paneel (deels) in de schaduw, dan zorgt dit ervoor dat de hele serie in dat geval negatief wordt beïnvloed.

Schaduw van bijvoorbeeld een dakkapel, een schoorsteen of een hoge boom kan de opbrengst van panelen sterk beïnvloeden. Valt er veel schaduw op je dak? Dan is het slim om je panelen ‘parallel’ te schakelen. In dit geval hebben individuele panelen geen invloed op de gehele kring, maar presteert elk paneel voor zich. Om zonnepanelen parallel te schakelen, wordt er een zogenaamde ‘optimizer’ onder elk paneel geïnstalleerd.

Van de zonnepanelen loopt een kabel naar de omvormer. Dit is een apparaat waarin gelijkstroom wordt omgezet in bruikbare wisselstroom. Deze wisselstroom wordt vervolgens verplaatst naar de meterkast, waarna je apparaten in huis de stroom kunnen gebruiken.

De omvormer is een kastje ter grootte van twee grote schoenendozen. Wanneer de panelen energie opwekken, overdag, dan doet de omvormer zijn werk. ’s Nachts, wanneer de panelen uitstaan, is ook de omvormer uit. Het apparaat maakt een zacht geluid wanneer het aanstaat, maar is dus ’s nachts volledig stil. Omdat de omvormer zijn warmte kwijt moet, is het van belang het apparaat te installeren op een plek met voldoende ruimte voor luchtcirculatie.

Voor een serie of een parallel geschakeld systeem zijn verschillende soorten omvormers nodig. Bij enie.nl maken we gebruik van een Growatt omvormer bij een serie schakeling. Voor een parallel systeem gebruiken we een SolarEdge omvormer.

Het vermogen van een zonnepaneel drukt men uit in Wattpiek (Wp). Er spelen vele factoren mee die bepalen wat de daadwerkelijke opbrengst van een zonnepaneel is. De oriëntatie en hellingshoek van het dak, de hoeveelheid schaduw die er jaarlijks op valt of de helderheid van de lucht. In Nederland presteert een paneel daarom gemiddeld op rond de 85% van zijn kunnen. Een systeem van 3.500 Wp levert daarom per jaar zo’n 3.000 kWh op.

Tijdens de schouw berekenen we heel nauwkeurig wat de zonnepanelen in jouw situatie gaan opwekken.

Zonnepanelen beschikken over een speciale coating waardoor vuil er na een regenbui afspoelt. Ze hebben daarom weinig tot geen onderhoud nodig. Over het algemeen is het aan te raden eens keer per jaar je zonnepanelen te controleren op zand of vogelpoep. Een twee-jaarlijkse schoonmaakbeurt is in bijna alle gevallen meer dan voldoende.

Zijn je zonnepanelen na bijvoorbeeld een zandstorm wel zichtbaar smerig? Let dan op hoe je de zonnepanelen schoonmaakt. Zonnepanelen zijn broos en dus niet bestand tegen het gebruik van bijtende schoonmaakmiddelen, schuursponzen of hogedrukspuiten. De panelen kunnen hierdoor beschadigen. Gebruik liever lauw water en een zachte spons of doek. Is je dak minder goed bereikbaar, gebruik dan een telescoopwisser die je aan kan sluiten op je tuinslang. Schoonmaakmiddel is bij het schoonmaken niet nodig.

Voordat een zonnepaneel op je dak terechtkomt, moet het geproduceerd en vervoerd worden. Bij de productie komt tot op heden nog CO2 vrij. Door verbetering van zowel de productieprocessen van de fabrikant als de kwaliteit van de zonnepanelen, is een zonne-installatie steeds sneller CO2-neutraal. Enie.nl is kritisch op het kiezen van leveranciers op het gebied van duurzaamheid in het productieproces. De CO2 die vrijkomt bij de productie en het vervoer van deze panelen wordt al binnen een jaar gecompenseerd door de opwekking van groene stroom.

Vergeleken met grijze stroom, bespaar je per zelf opgewekt kWh met je zonnepanelen 0,364 kg CO2. Een installatie van zestien panelen (350 Wp) bespaart op deze manier elk jaar zo’n 1800 kg CO2. Dit staat ongeveer gelijk aan de CO2 die vrijkomt bij het rijden van 10.000 kilometer met een auto met een gemiddeld verbruik.

Een zonnepaneel bestaat uit een verzameling van tientallen zonnecellen. Deze zonnecellen zijn in de meeste gevallen gemaakt van silicium: een element dat door blootstelling aan zonlicht energie kan opwekken. De energie die een zonnepaneel opwekt wordt gelijkstroom genoemd. Dit is een vorm van stroom die je niet kunt gebruiken om je apparaten van energie te voorzien. Om de stroom bruikbaar te maken, moet het in een zogenaamde ‘omvormer’ worden omgezet tot wisselstroom.

Load More