Salderingsregeling zonnepanelen

Heb je zonnepanelen op je dak? Dan wek je je eigen energie op. Een deel van deze energie gebruik je zelf, maar op sommige momenten leveren de panelen meer op dan je verbruikt. In dat geval lever je de energie terug aan het energienet. De hoeveelheid energie die je per jaar teruglevert, wordt op de jaarrekening per kWh verrekend met je energierekening; dit heet salderen.

Een voorbeeld: je zonnepanelen leveren 3.000 kWh per jaar op. Stel je werkt overdag. Je zonnepanelen wekken dan energie op, maar die verbruik je zelf niet. Jij bent immers niet thuis. De opgewekte energie gaat dan via de meterkast naar het elektriciteitsnet. ’s Avonds kom je thuis van je werk en juist dan verbruik je wél energie, terwijl op dat moment je zonnepanelen niets opwekken. Jij gebruikt dan stroom van het net.

In dit voorbeeld wordt 1.000 kWh direct teruggeleverd aan het net, omdat jij het niet gebruikt. ’s Avonds gebruik je 1.500 kWh dat afkomstig is van het net. Door de salderingsregeling betaal je daardoor slechts voor 500 kWh. Wat je van het net hebt verbruikt en wat je hebt teruggeleverd wordt met elkaar verrekend.

Salderen na 2023

In april van 2019 maakte het kabinet bekend dat zonnepaneeleigenareren tot eind 2022 gebruik kunnen maken van de salderingsregeling in deze vorm. Hierna wordt de regeling tot 2031 langzaam afgebouwd. Omdat de regeling financieel erg aantrekkelijk is, reageerden milieuorganisaties en consumenten positief op het nieuws. Op deze manier wordt de Nederlandse burger langer aangemoedigd te overstappen op zonne-energie. Pas in 2031 wordt de salderingsregeling volledig vervangen door een terugleversubsidie.

Energie terugleveren voor een vaste prijs

Vanaf de invoer van de terugleversubsidie, krijg je voor teruggeleverde stroom een vastgesteld bedrag terug. Dit bedrag is gelijk voor iedereen die energie teruglevert aan het net. Uitgangspunt voor de hoogte van dit bedrag, is dat de terugverdientijd van zonnepanelen altijd rond de zeven jaar is. Worden zonnepanelen in de toekomst bijvoorbeeld goedkoper, dan daalt het bedrag van de terugleversubsidie.

Een subsidie in deze vorm is volgens minister Wiebes de beste optie. Naast het benutten van de zonne-energie voor eigen gebruik, wordt op deze manier ook duurzame energieproductie voor teruglevering aan het net gestimuleerd.

Overstappen naar zonne-energie

Zonnepanelen kopen is zowel voor als na 2023 erg rendabel. Op de aankoop van zonnepanelen krijg je naast deze regelingen ook nog de btw terug. Zo bespaar je tot 21% op je totale aanschafwaarde. Je kunt er ook voor kiezen om zonnepanelen te huren. Op deze manier maak je geen grote investering, maar bespaar je wel direct op je energiekosten.

Wij helpen je graag met je overstap naar duurzame energie. Met deze overstap bespaar je direct op energiekosten, stijgt je woningwaarde en lever je een bijdrage aan de verduurzaming van Nederland. Ben je klaar om de stap te maken? Vraag dan nu een gratis voorstel aan. Onze Zonadviseurs zitten voor je klaar.

Heb je nog vragen?

Onze klantenservice zit voor je klaar.