Je zoekt op ‘zonnepanelen kopen prijs’, en dat betekent dat je al aan het oriënteren bent. Goed bezig, want zonnepanelen zijn altijd een goede investering; nu en in de toekomst. Je helpt er niet alleen het klimaat mee, maar ook je eigen portemonnee. Met zonnepanelen ga je namelijk direct stroom opwekken, waardoor je deze energie niet meer hoeft in te kopen en dus in financiële zin bespaart op het eigen verbruik. Wel zo prettig. Ontdek meer over de prijs én prijsopbouw van zonnepanelen kopen.

Kosten zonnepanelen kopen

Veel mensen zien de kale prijs voor de aanschaf van zonnepanelen, maar zitten nog met vraagtekens. Uit welke onderdelen is de offerte opgebouwd en hoe is deze tot stand gekomen? Logisch, want de investering in zonnepanelen hangt samen met de terugverdientijd (tvt) en het rendement dat je in de komende pakweg 30 jaar gaat maken. Bij het kopen van zonnepanelen zijn de volgende kostenposten inbegrepen:

 • Zonnepanelen
 • Omvormer
 • Montagemateriaal
 • Monitoring
 • Bekabeling
 • Transport
 • Arbeidskosten

Op basis van de kosten voor zonnepanelen kopen, gecombineerd met de verwachte stroomopbrengst, kunnen we een goede indicatie geven over de verwachte terugverdientijd.

Hoeveel zonnepanelen zijn rendabel?

We proberen een optimale mix te vinden tussen de ruimte op je dak, je huidige stroomverbruik en je eventuele stijgende stroomverbruik in de toekomst. Op basis daarvan adviseren wij het aantal zonnepanelen wat je kunt laten plaatsen. Zo geniet je van een optimaal rendement. Wist je dat je dit allemaal zelf al kan laten berekenen? Kijk maar eens op onze ZonneConfigurator.

Zonnepanelen terugverdientijd berekenen

Allereerst kijken we naar de kosten voor het aanschaffen van zonnepanelen. De prijs zelf is opgebouwd uit de volgende elementen:

 • Zonnepanelen
 • Omvormer
 • Montagemateriaal
 • Monitoring
 • Bekabeling
 • Transport
 • Arbeidskosten

De prijs exclusief btw ligt als voorbeeld op €3.000.

Stel je installeert 10 zonnepanelen van 390 Wp voor een prijs van € 4.300 (excl. btw want deze kun je terug krijgen) dan leveren deze gemiddeld 3.600 kWh per jaar op.

Als je deze stroom zou moeten inkopen dan betaal je daar nu zo’n € 860 per jaar voor (op basis van de huidige gemiddelde stroomprijs volgens het CBS). Je hebt dan met precies 5 jaar je investering terugverdient en vanaf dat moment geniet je van nog 25 jaar gratis stroom!

Zoals je weet zijn de energieprijzen enorm gestegen. Heb je op dit moment een variabel energiecontract of moet je binnenkort overstappen? Dan betaal je al snel € 1.600 per jaar voor de stroom uit dit voorbeeld. In dat geval heb je e investering al met met 2,5 jaar terugverdient.

Bekijk hier een ander rekenvoorbeeld voor zonnepanelen kopen.

Efficiëntie zonnepanelen

Waarom is er een verschil in prijs tussen verschillende zonnepanelen? Dat heeft te maken met de efficiëntie. De prijs voor een zonnepaneel wordt uitgedrukt in Euro per Wattpiek. In die hoedanigheid wordt het snel duidelijk dat zonnepanelen die minder stroom produceren, en dus een lager piekvermogen hebben, ook in de prijs voordeliger zijn. Voor de consument is het vooral belangrijk om de afweging te maken tussen kosten en efficiency. Je kunt soms dus beter 10 zonnepanelen plaatsen met een lager Wp dan 9 zonnepanelen met een hoge Wp.

Ook de kwaliteit, levensduur en garantie kunnen invloed hebben op de kosten voor zonnepanelen.

Levensduur

Die levensduur van zonnepanelen speelt eveneens een rol bij de uiteindelijke kostprijs. Wil je de zonnepanelen kopen prijs reëel berekenen? Zonnepanelen zijn een voorbeeld van duurzame consumptiegoederen. De kwaliteit en het rendement blijft meerdere jaren enorm hoog, maar daalt wel ieder jaar een paar tienden van een procent. Ben je benieuwd naar de daadwerkelijke kwaliteit van zonnepanelen, dan raden wij altijd aan om te kijken naar de degradatie.

In de eerste fase dat de zonnepanelen op het dak functioneel zijn, krijg je te maken met ‘initiële degradatie’. De efficiëntie van een paneel neemt in deze fase enkele procenten af en gaat zich vervolgens stabiliseren rond de 85%. Afhankelijk van de snelheid waarmee de degradatie in de jaren die volgen oploopt, kan je de kwaliteit van een zonnepaneel vaststellen. Idealiter zal dit tussen de 0,4 en 0,55 % liggen. Tot slot kunnen garanties op zonnepanelen, afgegeven door de producent iets zeggen over de kwaliteit. Dit zou echter nooit leidend moeten zijn bij je keuze.

Informatie aanvragen

Ben je onzeker over de kosten die komen kijken bij het kopen van zonnepanelen? Of twijfel je misschien tussen zonnepanelen huren of kopen? Dan raden we je aan om informatie aan te vragen over alle aspecten die spelen rondom zonnepanelen. Informatie aanvragen is altijd vrijblijvend, zeker bij enie.nl. Onze adviseurs nemen je graag mee in het proces en de prijsopbouw zoals die van toepassing zijn op zonnepanelen. Ook kunnen we je meer vertellen over de additionele onderdelen waar je rekening mee moet houden bij de aanschaf van zonnepanelen, zoals de omvormer, het systeem en de diverse garanties.

Meer weten?

Nog geen antwoord op je vraag? Vraag het onze adviseurs. Bel voor meer informatie naar 085-401 7000.