De zon. Energieleverancier voor iedereen.

Wil jij zonnepanelen huren of kopen? Dan bieden wij de oplossing. Ons doel is om zonne-energie ook écht voor iedereen beschikbaar te maken. Of je nou wel of niet wilt investeren. Wel of geen geschikt dak hebt. Voor bij je thuis of op je werk. Het kan.

Kies je energie

Om zonne-energie ook voor jou beschikbaar te maken, bieden we verschillende mogelijkheden. Zo kun je ervoor kiezen om zonnepanelen te kopen, huren of via je loonstrook te betalen. Wat past het beste bij jou?

ZonneHuren

Alle voordelen, zonder investering

We willen dat iedereen over gaat op schone energie. Daarom moet zonne-energie toegankelijk zijn, ook als je geen grote investering wilt of kunt doen.

De voordelen van zonnepanelen huren? Bij enie.nl betaal je een vast maandbedrag voor je zonnepanelen. Terwijl de prijzen voor grijze stroom stijgen, staat dit bedrag voor tien jaar vast. Zo bespaar je direct al zeker 15% per maand. Na tien jaar zonnepanelen huren, neem je de zonne-installatie over en profiteer je nog zeker twintig jaar van eigen zonne-energie! Wil je de prijs van zonnepanelen huren berekenen? Maak gebruik van de ZonneConfigurator.

ZonneKopen

Direct besparen met je eigen zonnepanelen

Waar je ook komt, je ziet zonnepanelen op de daken liggen. Meer dan 1.500.000 Nederlanders hebben hun dak veranderd in een opweklocatie voor groene energie. En waarom zou je het niet doen? Je draagt bij aan een duurzamer Nederland én bespaart direct op je energiekosten. Benieuwd wat onze klanten zeggen?

Benieuwd wat zonnepanelen kopen je kost en oplevert? Bereken het met onze ZonneConfigurator.

ZonneSparen

Duurzame stroom, via de loonstrook.

Met ZonneSparen via de Groene WKR kun jij via je loonstrook overstappen op zonne-energie. Door het fiscale voordeel, bespaar je tot 55% op stroomkosten.

Dit proces is voor de werkgever volledig kosteloos, georganiseerd en geautomatiseerd. De Groene WKR is dé arbeidsvoorwaarde voor duurzaam ondernemen. Ben jij klaar om echt duurzaam te ondernemen?

ZonneLaden

Vol energie van en naar huis

Elektrisch rijden is zuiniger, slimmer, stiller en bovenal bijzonder comfortabel. Maar weet je wat het mooiste is? Met je eigen laadpaal, thuis of op het werk ben jij altijd de baas over je energie.

Iedereen een duurzaam privé tankstation, dát is pas 21e-eeuws. En ben je wel een keer lang onderweg en wil je toch publiek laden? Geen probleem. Met de ZonneLaden-pas geef jij je rit op meer dan 70.000 laadpunten in Europa energie. Schrijf je direct in en profiteer binnenkort al van een eigen laadpaal aan huis.

Zonnepanelen serie of parallel geschakeld

De manier waarop zonnepanelen met elkaar zijn gekoppeld, heeft invloed op de opbrengst van de zonne-installatie. Er zijn twee manieren waarop zonnepanelen aan elkaar geschakeld kunnen worden: zonnepanelen serie of parallel geschakeld installeren op het dak.

Zonnepanelen parallel schakelen met optimizers

Schaduw van bijvoorbeeld een dakkapel, een schoorsteen of een hoge boom kan de opbrengst van panelen sterk beïnvloeden. Valt er veel schaduw op je dak? Dan is het slim om je panelen ‘parallel’ te schakelen. In dit geval hebben individuele panelen geen invloed op de gehele kring, maar presteert elk paneel voor zich. Om zonnepanelen parallel te schakelen, wordt er een zogenaamde ‘optimizer’ onder elk paneel geïnstalleerd.

Hoe werkt een omvormer voor zonnepanelen?

Van de zonnepanelen loopt een kabel naar de omvormer. Dit is een apparaat waarin gelijkstroom wordt omgezet in bruikbare wisselstroom. Deze wisselstroom wordt vervolgens verplaatst naar de meterkast, waarna je apparaten in huis de stroom kunnen gebruiken.

Voor een serie of een parallel geschakeld systeem zijn verschillende soorten omvormers nodig. Bij enie.nl maken we gebruik van een Growatt omvormer bij een serie schakeling. Voor een parallel systeem gebruiken we een SolarEdge omvormer. Lees meer over de specificaties van onze omvormers.

Zonnepanelen huren of kopen

De kosten van zonnepanelen zijn van veel factoren afhankelijk. Wil je bijvoorbeeld de zonnepanelen huren of kopen? En hoeveel zonnepanelen heb je nodig? Hoe dan ook; zonnepanelen zijn altijd een hele slimme financiële keuze.

Kosten en opbrengsten uit zonnepanelen

We hebben een rekenvoorbeeld gemaakt omtrent de investering in 12 zonnepanelen. Hierin vertellen we je alles over de investering in, en opbrengst uit 12 zonnepanelen. Het rekenvoorbeeld vind je hier.

Kosten zonnepanelen huren

Na afloop van je tienjarige huurcontract bij enie.nl, neem je de zonnepanelen over voor € 25,- per zonnepaneel. Zodra je huurcontract is afgelopen, betaal je geen maandelijkse kosten meer voor je zonne-energie. Je zonnepanelen gaan dertig jaar mee. De eerste tien jaar heb je al veel geld bespaard, maar uit de twintig jaar daarna behaal je nóg meer winst.

kosten zonnepanelen huren

Rendement zonnepanelen

Een zonnepaneel heeft een maximale opbrengst, uitgedrukt in WattPiek (WP). Dit is bijvoorbeeld 350 WP. Het rendement van een zonnepaneel is afhankelijk van vele factoren zoals de hoeveelheid zonuren; de hellingshoek waarin het zonnepaneel is geïnstalleerd en de stand ten opzichte van het zuiden.

In het af en toe bewolkte Nederland levert een zonnepaneel gemiddeld zo’n 85% van zijn maximale rendement. Daarnaast verliezen zonnepanelen elk jaar een kleine hoeveelheid rendement van zo’n 0,4 tot 0,55 %. Na dertig jaar van hard werken op je dak, is de kracht van je zonnepanelen gemiddeld met zo’n 15 tot 20% afgenomen.

Hoeveel zonnepanelen passen op jouw dak?

Meer zonnepanelen betekent meer rendement! Wil jij direct weten hoeveel zonnepanelen op jouw dak passen. Voor zowel de particuliere als zakelijke markt gebruiken wij daarvoor een handige tool. Ontdek hoe we op afstand en supersnel inzicht geven in de mogelijkheden op jouw locatie. Meer informatie over de mogelijkheden.

Welke garanties zijn er bij zonnepanelen?

Een zonnepaneleninstallatie bestaat uit verschillende onderdelen met elk een verschillende garantie. Hiernaast bestaat er bij zonnepanelen een verschil tussen product- en vermogensgarantie. Hoe zit dit precies?

Garantie op product en vermogensgarantie zonnepanelen

Zonnepanelen gaan ruim 30 jaar mee. Onze leverancier biedt bij zonnepanelen vijftien jaar productgarantie. Dit betekent dat als een paneel binnen die vijftien jaar na installatie defect is, dit bedrijf er dan voor zorgt dat het paneel wordt vervangen. Hiernaast krijg je voor zonnepanelen een aparte vermogensgarantie.

Het is bekend dat het rendement van zonnepanelen naarmate ze ouder worden enigszins daalt. De leverancier garandeert dat de panelen in de eerste 25 jaar zeker 84.8% van hun vermogen behouden. Valt het vermogensverlies van de panelen onverhoopt toch hoger uit? Dan heb je recht op gratis vervanging of compensatie.

Garantie omvormer

Wij maken gebruik van twee soorten omvormers. De Growatt-omvormer voor een serie geschakeld systeem heeft een garantie van tien jaar. Een parallel geschakeld systeem van SolarEdge bevat naast de omvormer ook nog per paneel een optimizer. Deze optimizers hebben een garantie van 25 jaar. Bij de omvormer van SolarEdge krijg je een garantie van twaalf jaar.

Installatiegarantie zonnepanelen

Onze Verkoopadviseurs krijgen af en toe de vraag of enie.nl is aangesloten bij de Stichting Garantiefonds Zonne-energie. SGZE is in 2014 door enkele installateurs opgericht en is een Stichting waar 22 van de ruim 1800 collega-zonne-energieleveranciers bij zijn aangesloten. Deze garanties zijn naar onze mening een te een marginale toevoeging aan het huidige garantiepakket van enie.nl. Wij hebben er daarom voor gekozen ons niet aan te sluiten bij SGZE.

Hoeveel CO₂-uitstoot bespaar je met je zonnepanelen?

Naast de financiële voordelen van zonnepanelen, is natuurlijk ook een vermindering van je CO2-uitstoot een belangrijke factor om te kiezen voor zonnepanelen. Maar hoeveel CO2-uitstoot bespaar je eigenlijk na de overstap op zonne-energie?

Ook zonnepanelen hebben een CO2-voetafdruk. Bij de productie en het transport komt CO2 vrij. De fabrieken draaien nog grotendeels op steenkool en ook de schepen en vrachtwagens hebben nog een verbrandingsmotor.

Per kWp (1000 Wp) aan geïnstalleerde zonnepanelen, wordt door onze fabrikant van zonnepanelen zo’n 600 kg CO2 uitgestoten. Dat is dus iets minder dan 200 kg CO2 per zonnepaneel. En dat is inclusief verwerking van de grondstoffen, de productie en het recyclen.

Eenmaal geïnstalleerd stoten zonnepanelen niets meer uit. Als een zonnepaneel (320 kWh) twee jaar lang duurzame stroom heeft opgewekt, heeft het voorkomen dat 320 x 0,364 x 2 = 233 kg CO2 is uitgestoten in de atmosfeer. Dat betekent dat een zonnepaneel van 355 Wp na twee jaar al de CO2-uitstoot van de productie heeft gecompenseerd. Zonnepanelen wekken daarna nog 23 tot 28 jaar volledig duurzame, schone energie op.

besparing co2 uitstoot

Een installatie van zestien panelen (350 Wp) bespaart op deze manier elk jaar zo’n 1800 kg CO2. Dit staat ongeveer gelijk aan de CO2 die vrijkomt bij het rijden van 10.000 kilometer met een auto met een gemiddeld verbruik.

co2 impact berekenen

Zijn zonnepanelen recyclebaar?

Zeker! Zonnepanelen zijn vrijwel volledig recyclebaar, inmiddels tot wel 90%. Dit heeft primair te maken met het hoofdbestanddeel van zonnepanelen: silicium. Dit bestanddeel verliest haar werking niet en kan zodoende ongelimiteerd hergebruikt worden. Ook de overige bestanddelen van het paneel, zoals aluminium of glas, zijn eenvoudig te scheiden en kunnen vervolgens opnieuw gebruikt worden. Een gerecycled zonnepaneel kost ruim 70% minder energie dan een nieuw paneel.

Collectieve Inkoop Zonnepanelen

Wil je zonnepanelen kopen tegen de scherpst mogelijke prijs? Dan is de Collectieve Inkoop Zonnepanelen een interessante optie. Binnen deze regeling verzorgen we alles vanaf een persoonlijk voorstel tot de installatie en btw-teruggave. Dat zorgt ervoor dat jij direct geniet van alle voordelen van zonne-energie bij jou thuis. Wist je dat de Collectieve Inkoop Zonnepanelen gemiddeld 22% goedkoper is? Tegelijkertijd profiteer je van alle voordelen van zonnepanelen bij enie.nl: hoge kwaliteit,  lange garantie en advies op maat.

Zonnepanelen schoonmaken

Als je zonnepanelen op huis hebt, wil je ervoor zorgen dat ze optimaal werken. Zijn je zonnepanelen erg vies? Dan kan het slim zijn om je zonnepanelen eens schoon te maken. Wat moet je vooral wel en niet doen? En hoe vaak geef je je zonnepanelen een goede schoonmaakbeurt?

Zonnepanelen hebben relatief weinig onderhoud nodig. Het regenachtige weer in Nederland zorgt ervoor dat de panelen regelmatig schoon worden gespoeld. Merk je in de monitoring dat de panelen opeens minder goed presteren? Kijk dan eens op het dak. Zonnepanelen schoonmaken kan slim zijn in deze gevallen:

  • Als er een vuile laag op ligt, wat voor kan komen langs autowegen, vliegroutes of als je buren een houtkachel hebben
  • Bij een hardnekkige klodder vogelpoep
  • Als er onderaan het zonnepaneel, boven de rand, vuil blijft liggen

Dat zonnepanelen met de regen schoonspoelen, komt door de speciale coating. Deze coating is relatief broos en dus niet bestand tegen bijtende schoonmaakmiddelen, schuursponzen of hogedrukspuiten. Zonnepanelen kun je schoonspoelen met lauw water. Je kunt eventueel ook nog een zachte spons of doek gebruiken. Is je dak minder goed bereikbaar, gebruik dan een telescoopwisser die je aan kan sluiten op je tuinslang. Schoonmaakmiddel is bij het schoonmaken niet nodig.

Subsidie zonnepanelen particulier

Wil je net als duizenden andere Nederlanders zonnepanelen huren of kopen? Momenteel bestaan er vanuit de Overheid geen subsidie regelingen met betrekking tot de particuliere aanschaf van zonnepanelen. Wel is sprake van diverse gunstige regelingen die de aanschaf van zonnepanelen door particulieren aantrekkelijker maakt, terwijl gemeenten op eigen initiatief kunnen kiezen voor een subsidie op duurzame particuliere investeringen, zoals van toepassing op zonnepanelen.

Teruggave btw op investering zonnepanelen

Wanneer je voor de eerste keer investeert in zonnepanelen, dan heb je recht op btw teruggave. De btw terugvragen doe je bij de Belastingdienst. Ook in andere situaties, waarin je al eerder zonnepanelen hebt aangeschaft, kan je recht hebben op btw teruggave. Overigens krijg je bij het aanvragen van btw teruggave op de aanschaf van zonnepanelen de kans om deel te nemen aan de kleineondernemersregeling (KOR), waar diverse voorwaarden aan verbonden zijn. Benieuwd hoe dit alles precies in elkaar zit? Wij geven je graag meer uitleg over btw teruggave bij de aanschaf van zonnepanelen.

Zonnepanelen huren of kopen

Altijd financieel aantrekkelijk

Hoewel momenteel geen subsidies op de particuliere aanschaf van zonnepanelen wordt aangeboden, is een investering in duurzaamheid op lange termijn altijd financieel aantrekkelijk. In de praktijk zorgt dit namelijk voor een directe besparing in de energiekosten, terwijl je dankzij de salderingsregeling, die nog van kracht is, zelfs stroom kunt terugleveren aan de energieleverancier. Het aanschaffen van zonnepanelen geldt zodoende als directe investering met een gegarandeerd verdienmodel op de lange termijn.

Aantrekkelijke leningen voor zonnepanelen

Naast de btw teruggave op aangekochte zonnepanelen bestaan er nog een tweetal gunstige leningen, te weten de energiebespaarlening en duurzaamheidslening. Beide zijn voorbeelden van goedkope leningen tegen gunstige voorwaarden, waarmee investeren in duurzaamheid thuis wordt aangemoedigd. Overigens vraag je de energiebespaarlening uitsluitend aan bij het Nationaal Warmtefonds, terwijl de duurzaamheidslening wordt aangeboden vanuit individuele gemeenten. Het verdient aanbeveling om daarom eerst na te gaan of jouw gemeente de lening aanbiedt.

Zonnepanelen huren of kopen – bereken je prijs

Zonne-energie voor iedereen beschikbaar maken. Dat is onze missie. Om dat voor elkaar te krijgen, moet zonnepanelen kopen of zonnepanelen huren voor iedereen zo makkelijk mogelijk worden. Een heel adviestraject door om je prijs te weten te komen? Niet bij enie.nl.

Met onze ZonneConfigurator weet je binnen drie minuten wat het jou gaat kosten. Ontdek wat er mogelijk is!

Innovatie

Energie-internet - Energie uitwisselen met je buren

Steeds meer mensen beschikken over zonnepanelen, zorgen zelf voor hun energievoorziening en willen het overschot aan energie ook best delen. Hoe mooi zou het zijn als we toewerken naar een systeem waarbij we ons overschot aan stroom kunnen delen met de buren? En is er dan nog steeds energie over, dan kunnen we dit salderen en in de toekomst opslaan met de thuisbatterij. Het zijn nieuwe innovaties waar we bij enie.nl elke dag mee bezig zijn. Meer weten?

Meer weten?

Onze adviseurs zitten voor je klaar. Wil je ook zonnepanelen huren of kopen? We vertellen je graag meer.
Bel voor meer informatie naar 085-401 7000.