Wij zijn een B Corp

Duizenden nieuwe enieanen stappen jaarlijks met ons over op zonne-energie. Daarmee is niet alleen onze duurzame impact groot, maar hebben we ook een keten die grote impact heeft op de aarde en talloze (direct of indirecte) betrokkenen. Als B Corp doen we alles om te zorgen dat deze impact voor onze klanten, medewerkers, fabrieksarbeiders, het milieu en alles waar we verder invloed op hebben, positief is.

B Corp zijn is hard werken, maar zorgt ervoor dat we altijd kritisch zijn op onszelf en het beste in enie.nl naar boven halen. Wij stellen hoge eisen aan onszelf, zoals je bijvoorbeeld op deze pagina leest in ons nieuwe Sustainability Report. Maar juist van die uitdagingen krijgen wij energie.

B Corp Score enie.nl

Wat is B Corp eigenlijk?

Goede vraag. Gecertificeerde B Corporaties gebruiken hun bedrijf als middel om de aarde een stukje mooier en beter te maken. Mede-B Corps zijn bijvoorbeeld Tony’s Chocolonely, Ben & Jerry en Patagonia, to name a few. We zijn trots om met hen deel uit te maken van deze beweging, want: B Corp word én blijf je niet zomaar.

Elk bedrijf dat zich B Corp wil noemen, doorloopt een zware selectietoets en herhaalt deze elke drie jaar. Op ons eerste assessment in 2018 scoorden we 99.3 punten. Na drie jaar hebben we in 2021 de toets opnieuw doorlopen. Dit keer een nog mooier resultaat: een score van 110.2! Bekijk onze score op onze B Corp pagina.

NetZero2030

Voor 2030 zijn we energieneutraal

Naarmate we meer zonnepanelen installeren, stijgt ons grond- en brandstofverbruik. Daarom committeerden we ons in 2019 op het podium van de VN-Klimaattop om voor 2030 volledig CO₂-neutraal te werken. Met dit commitment laten we zien dat het mogelijk is om succesvol te opereren zónder het klimaat te belasten. Dat doen we 20 jaar eerder dan wanneer de rest van de wereld CO₂-neutraal moet leven en werken, in 2050.

Als eerste grote stap richting CO₂-neutraal, hebben we in het begin van 2021 al onze eigen CO₂-uitstoot sinds oprichting in 2013 gecompenseerd: ruim 500 ton CO₂!

Ons nieuwe Sustainability Report

Editie 2021

Om voor 2030 CO₂-neutraal te zijn, moeten we aan de bak. We zijn begonnen door de uitstoot van onze hele keten in kaart te brengen: van de busreis van onze collega’s naar kantoor tot de overzeese tocht van onze zonnepanelen van Shanghai naar Rotterdam.

Lees in dit uitgebreide rapport precies wat we uitstoten, waar die uitstoot vandaan komt en – nog belangrijker – hoe we deze uitstoot terugbrengen en compenseren.

Benieuwd naar onze voortgang op #projectnetzero? Blijf up-to-date via onze Instagram-, Linkedin– en Facebook-pagina’s.

217.500.000 kWhzonne-energie wordt elk jaar door enieanen opgewekt

32.500 zonnepanelen geïnstalleerd in 2021

66.000.000 kg aan CO₂ vermeden in 2021

23.272.000kg aan CO₂ uitgestoten in 2021 door de hele keten

Onze impact in cijfers

Hier komen onze producten vandaan

Als B Corp staan we voor volledige transparantie. In het Impact Report heb je kunnen lezen met welke fabrikanten we samenwerken. Hieronder zie je waar onze producten vandaan komen en welke reis ze afleggen tot de daken van de enieanen.

Supply Chain enie.nl

Van grondstoffen tot producten

Grondstoffen van over de hele wereld worden in verschillende fabrieken in het oosten van China verwerkt tot eindproducten.

De oversteek

Deze producten komen samen in de haven van Shanghai en worden op grote containerschepen naar Rotterdam verscheept.

Klaar voor actie

We slaan de producten op in ons magazijn in Rosmalen. Hier liggen ze klaar om per vrachtwagen te worden vervoerd naar de verschillende installateurs door heel Nederland.

Zonne-energie opwekken met een goed gevoel

Alleen de meest duurzame producten

De partners en fabrikanten waar we mee samenwerken hebben een grote impact op de maatschappij en het klimaat. Daarom zijn we kritisch in elke productkeuze. We kiezen producten die het langst bruikbaar blijven, recyclebaar zijn en in eerlijke en veilige werkomstandigheden zijn geproduceerd. Zo zijn enieanen niet alleen zeker van de beste kwaliteit, maar ook van producten die het milieu minimaal belasten.

Beleidsdocumenten

Binnen enie.nl vinden we het belangrijk onze cultuur en waarden goed onder alle enieanen te waarborgen. Daarom hebben we een aantal documenten waarin staat opgeschreven wat we van onszelf en onze collega’s verwachten.