14 maart 2022

Shell Ventures en ABP nemen belang in zonnebedrijf Soly (voorheen enie.nl)

Shell Ventures en ABP nemen belang in zonnebedrijf Soly (voorheen enie.nl)

Groningen, 14 maart, 2022 – De Nederlandse zonne-energieleverancier Soly heeft nieuw kapitaal opgehaald voor de realisatie van haar ambitieuze groeistrategie. Met de investering van Shell Ventures en pensioenfonds ABP kan Soly nog sneller doorgroeien in Nederland en daarbuiten. Dit alles met maar één doel: de kansen van het klimaatvraagstuk effectief aangrijpen om zonne-energie op nummer één te zetten.

Gedreven om de strijd tegen klimaatverandering aan te gaan heeft enie.nl de afgelopen jaren aangetoond betekenisvolle impact te kunnen maken door zonne-energie voor iedereen mogelijk te maken. Soly is een van de koplopers in de Nederlandse zonne-energiemarkt en groeit sterk in Zuid-Afrika. 

Impact gedreven

Ooit geïnspireerd geraakt door de klimaatdocumentaire An Inconvenient Truth hebben de broers Patrick en Milan van der Meulen Soly opgericht met de missie om zonne-energie voor iedereen beschikbaar te maken, en om zo een positieve bijdrage te leveren aan het oplossen van het klimaatvraagstuk. “Als sociale onderneming zijn we continu op zoek naar manieren om onze impact in de wereld te vergroten. Hoeveel meer impact kun je maken als een van de grootste energiebedrijven en het grootste pensioenfonds van Nederland achter je missie gaan staan? Het feit dat ABP en Shell – ieder vanuit hun eigen overtuiging en met ondersteuning van hun eigen kennis en netwerk - hier nu op inzetten is een nieuwe mijlpaal voor ons, maar vooral voor de energietransitie”, aldus Patrick van der Meulen, oprichter en CEO van Soly.

Energiebedrijf van de toekomst

Met deze twee nieuwe aandeelhouders zet enie.nl een volgende stap in de snelle opmars van zonne-energie in het algemeen, en de groei van Soly in het bijzonder. Naast Nederland en Zuid-Afrika zal Soly de komende periode verder de grenzen over trekken naar onder andere België en Duitsland. “We hebben de ambitie en de plannen om zonne-energie op Europees niveau te gaan aanbieden. De kennis en het kapitaal dat nu door Shell Ventures en ABP worden ingebracht, is voor Soly een enorme duw in de rug”, aldus Milan van der Meulen, oprichter en Chief Marketing & Digital Officer.

De broers Patrick en Milan gaan met deze investering toewerken naar het energiebedrijf van de toekomst. “Deze investering bevestigt de weg die we zijn ingeslagen om mensen en bedrijven op een makkelijke manier over te laten stappen op zonne-energie. Er valt binnen de netwerken van Shell en ABP voor ons veel synergie te behalen in het slim aanbieden van andere producten en diensten. We gaan zonne-energie combineren met accu’s en laadpalen en creëren zo de gehele duurzame energieoplossing voor thuis en op het werk’’.

Waarom Shell Ventures en ABP?

 "Shell wil een actieve rol spelen in het snel veranderende energielandschap, een reden voor ons om volop te investeren in innovatieve bedrijven van de toekomst. We zijn geïnteresseerd geraakt in Soly door haar snelle groei de afgelopen jaren, de voor de hand liggende combinatie van zon, energieopslag en elektrisch laden en de ambitie om dit de komende jaren internationaal uit te breiden in de consumenten en MKB-markt”, zo licht Jermaine Saaltink van Shell Ventures toe. 

ABP draagt bij aan de financiering van de energietransitie in Nederland, onder andere via het ABP Nederlands Energietransitiefonds (ANET). Voor ABP is het duidelijk dat Soly een belangrijke rol gaat spelen in de verdere noodzakelijke groei van zonne-energie in Nederland en daarbuiten. Op dit moment zijn zonnepanelen nog maar goed voor 9,5% van de totale elektriciteitsproductie in Nederland. Zonkracht is echter een onuitputtelijke bron van schone energie waarvan steeds meer gebruik zal worden gemaakt. 


Bijlagen en downloads

Milan.jpg
Download bestand
Afbeelding bij persbericht Shell Enie.jpg
Download bestand
Patrick.jpg
Download bestand