Al ruim een jaar werken we (voor een groot deel) thuis, een omslag in ons dagelijks ritme en onze manier van werken. Voor de ruim 1 miljoen huishoudens in Nederland met hun eigen zonnepanelen komt dit niet ongelegen. Thuiswerken en eigen zonnepanelen is een gouden combinatie.

De onaangekondigde thuiswerkrevolutie

Door de komst van de PC, 50 jaar geleden, kon veel kantoorwerk thuis worden gedaan. Een ontwikkeling met vele voordelen, zoals minder auto’s op de weg (en daardoor minder CO2-uitstoot, geluidsoverlast, file’s, reistijd, reiskosten, schonere lucht en veiligere wegen), hogere productiviteit, meer tijd voor het gezin en in sommige gevallen betere koffie. Toch heeft een thuiswerkrevolutie nooit écht plaatsgevonden.

Tot die revolutie zich dit jaar plots aan een groot deel van de wereldbevolking aandrong. Nederlanders werken inmiddels al maanden volledig of deels vanuit eigen huis. De een verlangt meer naar het vertrouwde kantoor dan de ander, maar dat we nog een tijd aan de thuiswerkplek moeten geloven staat als een paal boven water.

Thuiswerken met lage energiekosten door zonnepanelen

Wie thuis werkt, verbruikt – niet geheel onverwacht – thuis meer energie. Je koffiezetapparaat, computer, beeldschermen en airco draaien de hele dag op volle toeren. Een logisch gevolg hiervan is dat het energieverbruik van huishoudens is gestegen. Thuiswerken zorgt dus voor hogere energiekosten, tenzij je zelf je energie opwekt en het slim benut. Zonnepanelenbezitters profiteren van het thuiswerken. Wie thuis werkt, kan overdag – als de zonnepanelen energie opwekken – bijvoorbeeld van eigen zonne-energie de was laten draaien. Wie na een lange werkdag thuiskomt en ‘s avonds de was draait, betaalt voor het afnemen van stroom van het elektriciteitsnet.

Werkgevers hebben door de omslag van kantoor naar thuiskantoor extra financiële middelen van de overheid gekregen. Dit kan bijvoorbeeld worden benut voor het inrichten van een geschikte thuiswerkplek of om voordelig zonnepanelen via de werkgever te huren om energiekosten te drukken.

Zonne-energie beter benutten

Het direct gebruiken van de energie van je zonnepanelen is altijd het meest voordelig. Het bedrag dat je krijgt voor de energie die je teruglevert aan het net, is altijd lager dan de prijs van de energie die je weer afneemt. In de komende tien jaar wordt dit verschil nog groter, wanneer de salderingsregeling langzaam wordt afgebouwd. Vanaf 2023 krijg je elk jaar iets minder terug voor je teruggeleverde energie, tot je in 2031 helemaal niet meer kunt salderen. Zonnepanelenbezitters worden op deze manier aangemoedigd meer van hun zelf opgewekte stroom te gebruiken en minder terug te leveren.

enie.nl community verbruik en productie zonne-energie

Verbruik en productie zonne-energie van de enie.nl community

De situatie op het elektriciteitsnet is te vergelijken met de jaren ‘60, toen dag- en nachtstroom werden ingevoerd. Om gebruik van energie op piekmomenten te verminderen werden er verschillende tarieven ingevoerd. Wie ‘s nachts – in de daluren – energie verbruikte betaalde minder voor elektriciteit dan iemand die ‘s ochtends en ‘s avonds energie verbruikte.

“De thuiswerkrevolutie en de snelle opkomst van zonne-energie vormen samen het nieuwe decentrale normaal in de energiewereld.”

Het overdag gebruiken van zonnestroom wordt belangrijker naarmate meer zonnepanelen op Nederlandse woningen en bedrijfsdaken liggen. Het energienet wordt gevoed zodra de zon begint te schijnen, maar als op die momenten te weinig wordt afgenomen raakt het net overbelast. De thuiswerkrevolutie en de snelle opkomst van zonne-energie vormen samen het nieuwe decentrale normaal in de energiewereld. Een decentrale energievoorziening waar huizenbezitters en bedrijven niet meer volledig afhankelijk zijn van het (grijze) energienet, maar hun eigen zonne-energie opwekken en verbruiken.

Dus, werk je thuis en is je energieverbruik gestegen? Tijd om je te verdiepen in de wereld van zonne-energie. Met zonnepanelen op je dak ben je klaar voor de toekomst. Wil je liever niet investeren? Dan kun je zorgeloos en voordelig zonnepanelen huren. Je thuiswerkzaamheden maak je nog voordeliger door je zonnepanelen via je loonstrook te betalen.