Al over tien maanden, voor 1 januari 2023, moeten alle kantoorpanden in Nederland minstens voldoen aan energielabel C. Voldoet een kantoorpand hier tegen die tijd niet aan? Dan mag er niet meer in worden gewerkt. Hoewel deze maatregel al een tijd bekend is, zijn eigenaren nog niet aan het verduurzamen geslagen. Zo’n 55% van de kantoorpanden voldoet nog niet aan de nieuwe norm.

Welke kantoren zijn verplicht en welke niet?

Vanaf 2023 zijn alle kantoren in Nederland groter dan 100 m2, wettelijk verplicht een label C of hoger te hebben. Kantoren met een slechter label mogen dan niet meer worden gebruikt. Er gelden een aantal uitzonderingen. Zo geldt het niet als:

  • minder dan 50% van het totale gebruiksoppervlakte wordt gebruikt als kantoor
  • het kantoor kleiner is dan 100 m2
  • het gaat om een rijksmonument
  • het pand binnen twee jaar een andere gebruiksfunctie krijgt of wordt gesloopt

Kansen verduurzaming kantoren

Een goed energielabel voor alle kantoorpanden in Nederland is niet alleen goed voor het klimaat. Voor eigenaren kan het energielabel gunstig zijn voor de verkoop- of verhuurprijs van het pand. Een groen energielabel van C, B of A verhoogt de waarde van het pand en zorgt ervoor dat het sneller wordt verhuurd.

Om tot energielabel C te komen, kun je verschillende maatregelen nemen. De duurzaamste energie is natuurlijk de energie die je niet verbruikt. Zo bespaar je veel gas als je het pand goed laat isoleren, en verbruikt ledverlichting ruim 60% minder stroom dan reguliere TL-buizen.

Een hoger energielabel met zonnepanelen

Maar waar wordt gewerkt, wordt stroom verbruikt. Het is zaak om je stroombehoefte zoveel mogelijk – het liefst volledig – zelf duurzaam op te wekken. Dat doe je bijvoorbeeld met zonnepanelen op het bedrijfsdak. Zakelijk zonnepanelen kopen is een slimme investering die zich voor kantoorpanden binnen enkele jaren terugverdient.

Eigenaren van kantoorpanden die liever niet investeren in zonnepanelen, kunnen zonnepanelen zakelijk leasen. Zakelijk zonnepanelen leasen is een slimme optie voor eigenaren die hun financiële middelen liever elders besteden. Ook zijn de zonnepanelen bij lease volledig verzekerd, wordt de installatie onderhouden en profiteer je van de beste garanties.

zonnepanelen leasen mkb, kosten en opbrengsten

Zonnepanelen leasen voor het mkb, hier zie je de kosten en je besparing

Dan is er nog één optie, waar we de komende jaren (onder andere door subsidies) veel meer van gaan horen. Een carport met zonnepanelen is voor veel organisaties een slimme en unieke manier om te verduurzamen. Met een ZonneCarport wek je niet alleen schone zonne-energie op, maar parkeren jij en je gasten overdekt. En heb je een elektrisch wagenpark? Dan laden de elektrische wagens direct onder de ZonneCarport, door de geïntegreerde laadpalen.

Ook met zonnepanelen naar energielabel C voor je kantoorpand? Kijk welke opties voor zonnepanelen zakelijk het beste passen voor jouw pand en situatie.