Hoe maak je zonnepanelen schoon?

Als je zonnepanelen op huis hebt, wil je ervoor zorgen dat ze optimaal werken. Zijn je zonnepanelen erg vies? Dan kan het slim zijn om je zonnepanelen eens schoon te maken. Wat moet je vooral wel en niet doen? En hoe vaak geef je je zonnepanelen een goede schoonmaakbeurt?

Wanneer moet je je zonnepanelen schoonmaken?

Als ze echt vies zijn

Zonnepanelen hebben relatief weinig onderhoud nodig. Het regenachtige weer in Nederland zorgt ervoor dat de panelen regelmatig schoon worden gespoeld. Merk je in de monitoring dat de panelen opeens minder goed presteren? Kijk dan eens op het dak. Schoonmaken kan slim zijn in deze gevallen:

  • Als er een roetlaag op ligt, wat voor kan komen langs autowegen vliegroutes of als je buren een houtkachel hebben
  • Bij een hardnekkige klodder vogelpoep
  • Als er onderaan het zonnepaneel, boven de rand, vuil blijft liggen

Hoe moet je zonnepanelen schoonmaken?

Voorzichtig met de coating

Dat zonnepanelen met de regen schoonspoelen, komt door de speciale coating. Deze coating is relatief broos en dus niet bestand tegen bijtende schoonmaakmiddelen, schuursponzen of hogedrukspuiten.

Zonnepanelen kun je schoonspoelen met lauw water. Je kunt eventueel ook nog een zachte spons of doek gebruiken. Is je dak minder goed bereikbaar, gebruik dan een telescoopwisser die je aan kan sluiten op je tuinslang. Schoonmaakmiddel is bij het schoonmaken niet nodig.

Schoonmaken zonnepanelen uitbesteden?

Bepaalde bedrijven zijn gespecialiseerd in het schoonmaken van zonnepanelen, maar dit is voor particulieren vanuit een financieel oogpunt vaak niet interessant. De kosten ervan wegen vaak niet op tegen de gewonnen opbrengst. Vertrouw je jezelf niet op het dak, dan adviseren we om iemand uit de directe omgeving te vragen om de zonnepanelen schoon te maken. Dat is voordeliger en bovendien net zo efficiënt.

Meer weten?

Heb je meer vragen over je zonnepanelen? Neem dan gerust contact op met een van onze adviseurs. Zelf zonnepanelen kopen of zonnepanelen huren? Ga nu naar onze ZonneConfigurator en bereken direct wat jij gaat verdienen met zonnepanelen.

Stappenplan zonnepanelen schoonmaken

Onderhoud uitvoeren aan zonnecollectoren: wanneer, hoe vaak en hoe?

Wanneer
Zonnepanelen schoonmaken doet u bij voorkeur in het voorjaar, vanaf eind maart tot medio april. In de lente- en zomermaanden bereikt de opbrengst van zonnepanelen haar hoogtepunt, en dus wil je in deze periode beschikken over propere panelen.

Hoe vaak
Om zonnepanelen optimaal te laten werken, is het aanbevolen om de zonnepanelen eens per 3 tot 5 jaar schoon te maken. Dit zorgt ervoor dat de zonnepanelen optimaal blijven werken. Vaker schoonmaken is nadrukkelijk niet nodig, ook niet bij uitzonderlijke omstandigheden, zoals de neerslag van Saharazand. Wind en regen lossen dit probleem op natuurlijke wijze op.

Hoe
Zorg voor een goede voorbereiding: verwijder alvast takken, bladeren en ander vuil. Zonnepanelen kun je vervolgens schoonmaken met lauw water – bij voorkeur osmose water zonder kalk – in combinatie met een doek of zachte spons. Kan je het dakoppervlak lastig bereiken, dan is de telescoopborstel een geschikt alternatief.

Gebruik geen bijtende schoonmaakmiddelen, schuursponzen of een hogedrukspuit. Dit beschadigt de speciale coating van zonnepanelen en verzwakt daardoor het gehele systeem. Bij sterke vervuiling van de zonnepanelen zijn voorbeelden bekend over speciale zonnepanelen reiniger. Laat je echter goed informeren voordat je hiertoe besluit.

Meer weten?

Onze ZonneAdviseurs zitten voor je klaar. Ga naar de ZonneConfigurator.