Hoe maak je zonnepanelen schoon?

Als je zonnepanelen op huis hebt, wil je ervoor zorgen dat ze optimaal werken. Zijn je zonnepanelen erg vies? Dan kan het slim zijn om je zonnepanelen eens schoon te maken. Wat moet je vooral wel en niet doen? En hoe vaak geef je je zonnepanelen een goede schoonmaakbeurt?

Wanneer moet je je zonnepanelen schoonmaken?

Als ze echt vies zijn

Zonnepanelen hebben relatief weinig onderhoud nodig. Het regenachtige weer in Nederland zorgt ervoor dat de panelen regelmatig schoon worden gespoeld. Merk je in de monitoring dat de panelen opeens minder goed presteren? Kijk dan eens op het dak. Schoonmaken kan slim zijn in deze gevallen:

  • Als er een roetlaag op ligt, wat voor kan komen langs autowegen vliegroutes of als je buren een houtkachel hebben
  • Bij een hardnekkige klodder vogelpoep
  • Als er onderaan het zonnepaneel, boven de rand, vuil blijft liggen

Hoe moet je zonnepanelen schoonmaken?

Voorzichtig met de coating

Dat zonnepanelen met de regen schoonspoelen, komt door de speciale coating. Deze coating is relatief broos en dus niet bestand tegen bijtende schoonmaakmiddelen, schuursponzen of hogedrukspuiten.

Zonnepanelen kun je schoon spoelen met lauw water. Je kunt eventueel ook nog een zachte spons of doek gebruiken. Is je dak minder goed bereikbaar, gebruik dan een telescoopwisser die je aan kan sluiten op je tuinslang. Schoonmaakmiddel is bij het schoonmaken niet nodig.

Het beste moment voor je schoonmaakbeurt

Pak alle zonnestralen mee

De beste tijd om je zonnepanelen eens goed schoon te maken, is in het begin van het voorjaar. De lente en zomer zijn de periode waarin je het meeste uit je installatie wilt halen.

Bepaalde bedrijven zijn gespecialiseerd in het schoonmaken van zonnepanelen, maar dit is voor particulieren vanuit een financieel oogpunt vaak niet aan te raden. De kosten ervan wegen vaak niet op tegen de gewonnen opbrengst.

Meer weten?

Heb je meer vragen over je zonnepanelen? Neem dan gerust contact op met een van onze adviseurs. Zelf zonnepanelen kopen of zonnepanelen huren? Ga nu naar onze ZonneConfigurator en bereken direct wat jij gaat verdienen met zonnepanelen.

Meer weten?

Onze ZonneAdviseurs zitten voor je klaar. Ga naar de ZonneConfigurator.