Zonnepanelen recyclen

Het gemiddelde zonnepaneel heeft een levensduur van 25 jaar, en naarmate we steeds betere zonnepanelen produceren, wordt deze levensduur steeds langer. Zonnepanelen die oorspronkelijk in de jaren negentig zijn geïnstalleerd, naderen het einde van hun levensduur.

Die zonnepanelen worden dan van de daken gehaald en vervangen. Maar wat gebeurt er daarna? Kun je zonnepanelen recyclen en hoe duurzaam is de hele levenscyclus eigenlijk? We leggen het je uit.

Hoe wordt een zonnepaneel gemaakt?

Zonnepanelen bestaan uit de volgende grondstoffen:

  • Aluminium wordt gebruikt in het frame van de zonnepanelen en beschermt de cellen tegen beschadiging
  • Silicium wordt verwerkt tot de ultradunne siliciumplaten die de energie van de fotovoltaïsche stralen van de zon opvangen
  • Staal is te vinden in het bevestigingsmateriaal
  • Gehard glas is een sterk type glas dat speciaal is ontworpen om het licht optimaal te breken
  • Koperen strips worden gebruikt om de afzonderlijke siliciumcellen in een zonnepaneel met elkaar te verbinden. Deze “vingers” zijn meestal bekleed met tin
  • Plastic als robuuste achterzijde van het zonnepaneel

Zodra de grondstoffen zijn gewonnen en verzameld, is het tijd de zonnepanelen te produceren. De silicium wordt op hoge temperatuur verhit om en wordt omgesmolten. Daarna worden dunne plakken gemaakt, die de zonnecellen vormen. Er wordt koper toegevoegd voor de geleiding van de elektriciteit en de cellen worden gecoat om het silicium minder te laten reflecteren.

De achterkant van het zonnepaneel is van plastic, waar de zonnecellen en het koper op zijn bevestigd. Bovenop de zonnepanelen wordt een laag glas geplaatst om de cellen te beschermen tegen weersinvloeden. Ook laat glas gemakkelijk warmte door, waardoor de productiecapaciteit van de cellen optimaal blijft. Net als de zonnecellen, wordt ook het glas gecoat met een anti-reflectielaag.

Hoe lang gaat een zonnepaneel mee?

Zonnepanelen van goede kwaliteit werken minstens 25 jaar. Zonnepanelen verliezen hun rendement na verloop van tijd door verschillende oorzaken: bijvoorbeeld blootstelling aan de elementen, verharding van het silicium, schade aan het frame.

De efficiëntie van het zonnesysteem neemt elk jaar met minder dan 1% af en verliest uiteindelijk na 25 jaar 14-15% van zijn oorspronkelijke efficiëntie. Het zonnepaneel kan wel tot 40 jaar lang elektriciteit produceren, zij het met een iets lager rendement.

Wat doe ik met mijn zonnepanelen als hun levensduur is verstreken?

Heb je de zonnepanelen al 25 tot 30 jaar op je dak? Dan kan het tijd zijn om te kijken naar opties om ze te vervangen. Je kunt dan drie dingen doen met je huidige zonnepanelen.

  • Hergebruiken in andere installaties
  • Repareren of opknappen
  • Laten recyclen tot nieuwe zonnepanelen

Door de verminderde efficiëntie van 14-15% kiezen veel eigenaren er na 25 jaar voor om hun zonnepanelen te vervangen. Omdat de oude nog functioneel zijn, is hergebruik op een ander dak de eerste en beste optie, waardoor de levensduur nog verder wordt verlengd.

Zonnepanelen recyclen met PV Cycle

In de EU hebben we een organisatie die zich bezighoudt met de recycling van zonnepanelen: PV Cycle. Enie.nl betaalt een vergoeding aan PV Cycle om ervoor te zorgen dat de zonnepanelen aan het einde van hun levensduur, tientallen jaren later, op de juiste manier worden gerecycled. In 2016 behaalde PV Cycle een recyclebaarheidspercentage van 96%, een record in de recycling van silicium PV-modules.

PV Cycle, zonnepanelen recyclen

Zo wordt een zonnepaneel gerecycled

Monokristallijne zonnepanelen op basis van silicium worden eerst gedemonteerd om het aluminium en glas te scheiden; 100% van het aluminium van het frame en 95% van het geharde glas dat oorspronkelijk werd gebruikt om het paneel te beschermen, worden hergebruikt voor andere doeleinden. De coating op de zonnecellen wordt daarna verhit en verdampt.

Nu de bekleding is verwijderd, worden de afzonderlijke siliciumcellen van elkaar gescheiden; 80% van deze cellen wordt hergebruikt in andere toepassingen, en de resterende 20% wordt verder verwerkt tot grondstof. Omdat het ruwe silicium zelf niet wordt afgebroken, kan het oneindig in gebruik blijven en in andere technologieën worden gebruikt.

Hoe worden zonnepanelen gerecycled?

Zo worden zonnepanelen gerecycled

Zonnepanelen: bijna volledig circulair

Zonnepanelen zijn ingewikkelde stukken hardware die moeilijk 100% effectief te recyclen zijn, maar we komen elke dag dichter bij een perfecte, circulaire zonne-energie-levenscyclus. Het bereiken van een circulaire economie voor zonne-energie betekent dat alle eindproducten na de levensduur de basis zijn voor ofwel nieuwe zonnepanelen of voor andere industriële toepassingen.

Nog meer leesvoer

Raak je niet uitgelezen over zonnepanelen? Dan vind je deze artikelen vast interessant.

Zo maken we zonnepanelen nóg duurzamer

Zonnepanelen kunnen nóg duurzamer worden dan ze al zijn. Bij de productie en het transport van de zonnepanelen komt nog CO2 vrij. Om als hele zonne-energiesector Net Zero te worden, is hier dus winst te behalen. Maar hoe pakken wij, de sector en overheden dit het beste aan?

Meer lezen

De salderingsregeling, wat is dat precies?

De hoeveelheid energie die je per jaar teruglevert, wordt op de jaarrekening per kWh verrekend met je energierekening; dit heet salderen. Vanaf 2023 verandert deze regeling. Benieuwd wat dat voor jou kan betekenen?

Meer lezen

Hoeveel CO2 bespaar je met je zonnepanelen?

Huishoudens en bedrijven kiezen om verschillende redenen voor zonnepanelen, maar eentje wordt altijd genoemd: de eigen CO2-uitstoot terugbrengen. Lees op deze pagina precies hoeveel CO2 jij met je zonnepanelen bespaart

Meer lezen