Wat kosten zonnepanelen gemiddeld?

De kosten van zonnepanelen zijn van veel factoren afhankelijk. Wil je bijvoorbeeld de zonnepanelen huren of kopen? En hoeveel zonnepanelen heb je nodig? Hoe dan ook; zonnepanelen zijn altijd een hele slimme financiële keuze. Op deze pagina lees je alles over de kosten van zonnepanelen en welke factoren invloed hebben op de prijs van zonnepanelen.

Rekenvoorbeeld zonnepanelen kopen of huren

Voordat we het over de details gaan hebben, hieronder een rekenvoorbeeld van wat een volledige zonnepaneelinstallatie gemiddeld kost. Je ziet een voorbeeld van de kosten van zonnepanelen kopen en de kosten van het huren van zonnepanelen.

Kosten zonnepanelen kopen

Een investering in een volledige zonnepaneelinstallatie met twaalf zonnepanelen kost gemiddeld zo’n € 4.500,-. In Nederland krijg je de btw over je investering in zonnepanelen terug. Je betaalt uiteindelijk rond de € 3.550,- voor je gehele installatie.

Als je zonnepanelen koopt, verdien je de investering binnen enkele jaren terug. Hoe lang het duurt voor je de investering hebt terugverdiend heet de terugverdientijd. Je zonnepanelen wekken stroom op die je niet meer per kWh hoeft af te rekenen. Met twaalf zonnepanelen wek je jaarlijks zo’n 3.400 kWh per jaar op. Als je normaal gesproken € 0,23 per kWh betaalt, bespaar je door je zonnepanelen ruim € 780,- per jaar. Deze besparing zorgt ervoor dat je je investering van € 3.550,- binnen 4,5 jaar hebt terugverdiend.

Kosten zonnepanelen huren

Kosten en besparing huren zonnepanelen

Hier zie je wat zonnepanelen huren je gemiddeld kan opleveren

Na afloop van je tienjarige huurcontract bij enie.nl, neem je de zonnepanelen over voor € 25,- per zonnepaneel. Zodra je huurcontract is afgelopen, betaal je geen maandelijkse kosten meer voor je zonne-energie. Je zonnepanelen gaan dertig jaar mee. De eerste tien jaar heb je al veel geld bespaard, maar uit de twintig jaar daarna behaal je nóg meer winst. Wie het meest uit zonnepanelen wil halen, kan de zonnepanelen huren via de loonstrook.

Kosten zonnepanelen huren versus grijze stroom enie.nl

Zonnepanelen huren - kosten berekenen

Vul de samenstelling van je huishouden in

De samenstelling van je huishouden bepaalt de hoogte van je stroomverbruik - en dus hoeveel zonnepanelen er nodig zijn.

Meer detail?

Wil je precies weten hoeveel zonnepanelen voor jouw situatie kosten? Maak dan gebruik van de ZonneConfigurator.

 
kWh
 
p/mnd

Uit hoeveel personen bestaat je huishouden?

 • Met ons simulatieprogramma berekenen we hoeveel stroom de zonnepanelen gaan opwekken en wat jij gaat besparen.

  Wil je direct weten of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen én wat het je precies gaat kosten? Klik hieronder en ga naar onze ZonneConfigurator!

  Rendement zonnepanelen berekenen

  Een zonnepaneel heeft een maximale opbrengst, uitgedrukt in Wattpiek (Wp). Het piekvermogen van enie.nl zonnepanelen ligt bijvoorbeeld op 390 Wp. Het rendement van een zonnepaneel is afhankelijk van vele factoren zoals de hoeveelheid zonuren, de hellingshoek waarin het zonnepaneel is geïnstalleerd en de stand ten opzichte van het zuiden.

  In het af en toe bewolkte Nederland levert een zonnepaneel gemiddeld zo’n 88% van zijn maximale rendement. Daarnaast verliezen zonnepanelen elk jaar een kleine hoeveelheid rendement van zo’n 0,4 tot 0,55 %. Na dertig jaar hard werk op je dak, is de kracht van je zonnepanelen gemiddeld met zo’n 15 tot 20% afgenomen.

  Lees meer over onze producten.

  Hoe komt de prijs van zonnepanelen tot stand?

  We krijgen vaak de vraag hoeveel een zonnepaneel bij ons kost. Een begrijpelijke vraag, want zonnepanelen zijn het meest zichtbare onderdeel van de installatie. Je zonnepanelen wekken alleen geen stroom op zonder bekabeling, een omvormer en alle andere onderdelen van je installatie. Om de prijs per zonnepaneel te weten, moet je dus de kosten van de gehele installatie optellen en dat delen door het aantal zonnepanelen. De volgende onderdelen hebben invloed op de prijs van zonnepanelen.

  • De zonnepanelen
  • Omvormer
  • Montagemateriaal
  • Bekabeling
  • Kosten installateurs
  • Transportkosten

  Wil je weten wat zonnepanelen jou gaat kosten, en opleveren? Bereken binnen één minuut je prijs met de ZonneConfigurator.

  Wat zijn de kosten van zonnepanelen?

  Heb je al een idee hoeveel zonnepanelen je wilt kopen of huren? Dankzij onze ZonneConfigurator weet je precies wat jij kunt verwachten. Lees meer over de kosten, opbrengst en terugverdientijd van het aantal zonnepanelen van je keuze. Ook hebben we de kosten per aantal zonnepanelen inzichtelijk gemaakt. Bereken de kosten en opbrengst per grootte van het zonnepanelen systeem:

  De beste oplossing voor jouw situatie

  Al deze onderdelen en factoren zijn sterk afhankelijk van je persoonlijke situatie. Heb je namelijk een dak waar schaduw op valt? Dan heb je een omvormer nodig met power-optimizers. Je betaalt door die aanvullende power-optimizers iets meer dan iemand met een volledig schaduwvrij dak.

  Je type huis of dak bepaalt ook welk montagemateriaal er nodig is, hoe de bekabeling wordt gelegd en hoeveel uren de installateurs nodig hebben om je installatie af te ronden. Bereken in één minuut je prijs met de ZonneConfigurator. Liever een persoonlijk gesprek? In een vrijblijvend persoonlijk adviesgesprek van minder dan een halfuur leggen we je alles uit.