De SVn duurzaamheidslening is een financieel voordelige lening die je kunt aanvragen bij gemeenten en provincies om je woning te verduurzamen. Voor de aanvraag kan je terecht bij de SVn: het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting voor Nederlandse gemeenten. Niet elke gemeente of provincie biedt de duurzaamheidslening aan. Wil je de eigen woning verduurzamen? Check dan eerst of je bij de gemeente aanspraak kunt maken op de SVn duurzaamheidslening.

Wat kan je doen met de duurzaamheidslening?

Een toekomstbestendige woning

Met de duurzaamheidslening kan je energiebesparende maatregelen aan het huis (deels) financieren. Het gaat dan bijvoorbeeld om isolatie, een warmtepomp of zonnepanelen op het dak. Investeringen die ervoor zorgen dat je minder energie verbruikt, comfortabeler woont en ook nog eens een bijdrage levert aan het milieu. Gemeenten en provincies stimuleren de verduurzaming van woningen, en ontwikkelen een stevig beleid omtrent thema’s als ‘CO2-neutraal’ en ‘klimaatneutraal’ in de omgeving. Een belangrijke stip op de horizon. De duurzaamheidslening geldt als financiële prikkel voor huishoudens om hier een bijdrage aan te leveren.

Voordelen duurzaam wonen

Duurzaamheid is een hot item. Dit wordt aangejaagd door de ontwikkelingen op de energiemarkt, die het belang van ‘onafhankelijkheid’ van het energienet nog maar eens benadrukken. Dankzij de SVn duurzaamheidslening kunnen meer huishoudens bijdragen aan duurzaam wonen, en dat heeft veel voordelen:

  • Reductie van het energieverbruik
  • Minder afhankelijk van energienet
  • Lagere energiekosten
  • Comfortabel wonen
  • Stijgende woningwaarde

De hoogte van de duurzaamheidslening wordt bepaald op basis van onder meer de plannen voor de woning en de inkomsten & lasten. Wist je dat je bij enie.nl een dakscan voor zonnepanelen kunt uitvoeren? Binnen één minuut ontvang je een indicatie van jouw toekomstige besparing dankzij zonnepanelen.

Hoe werkt de SVn duurzaamheidslening?

Voor het aanvragen, advies en afsluiten van de duurzaamheidslening worden geen kosten in rekening gebracht. De beschikbare tarieven worden vastgesteld door de gemeente, en zijn onder meer afhankelijk van de looptijd. Daarnaast profiteer je van een extra laag rentepercentage, dat gemiddeld rond de 1,6% ligt. Wil je in aanmerking komen voor de duurzaamheidslening, dan moet dit eerst worden toegekend door de gemeente. Is dit het geval? Dan kan je de duurzaamheidslening aanvragen via het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn). Hier kun je overigens ook zien of jouw gemeente de lening aanbiedt.

Duurzaamheidslening aanvragen bij gemeente en SVn

Het aanvragen van de duurzaamheidslening bij de gemeente werkt eenvoudig. Wanneer je gemeente de optie aanbiedt, dan ontvangen inwoners die in aanmerking komen vaak al een brief met informatie. Heb je de brief niet ontvangen, maar maak je wel aanspraak op de duurzaamheidslening in jouw gemeente? Neem dan eerst contact op. Is de lening toegewezen door de gemeente, dan vervolg je de aanvraag bij het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting.

Bij de aanvraag dien je tenminste je salarisgegevens en het gewenste leenbedrag te vermelden. Vervolgens zal het SVn op basis van de aanvraag beslissen om de duurzaamheidslening wel of niet toe te kennen, alsmede de vorm waarin deze wordt toegekend. In je persoonlijke ‘MijnSVn-account’ volg je de status van de aanvraag en ontvang je ook een offerte door het SVn. De offerte heeft betrekking op de energiebesparende maatregelen die je wilt gaan treffen.

De laatste stap is het ‘Akkoord’. Zodra dit het geval is, zal het SVn een bouwdepot met het leenbedrag voor je openen. Het bedrag overeengekomen binnen de voorwaarden van de lening worden vanuit het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting direct betaald aan de aannemer en/of het bouwbedrijf. Deze kan je later declareren.

Meedoen aan de energietransitie

Wil jij ook duurzamer wonen en direct besparen op je energierekening? Bekijk dan direct of jij in aanmerking komt voor de duurzaamheidslening. Met die lening kan je zonnepanelen kopen of je huis isoleren. Dat heeft een positief effect op de omgeving, je energieverbruik én de woningwaarde. Meer weten? Bel ons op 085 401 7000