Het resultaat van zonnepanelen wordt berekend in kWh (kilowattuur). Die opbrengst kan je per jaar, per maand of zelfs per dag berekenen, en na plaatsing doorlopend monitoren. Wel zo leuk, want besparen op je energierekening is altijd prettig. Het rendement uit zonnepanelen is afhankelijk van diverse factoren, zoals het aantal jaarlijkse zonuren, de hellingshoek en oriëntatie van je dak en het vermogen van de zonnepanelen. Wij leggen je uit hoe je de opbrengst uit zonnepanelen kunt berekenen.

Opbrengst en rendement zonnepanelen berekenen

Wil je de opbrengst uit zonnepanelen berekenen? Dan kan je dat doen op basis van het vermogen van de zonnepanelen. Het vermogen van een zonnepaneel wordt uitgedrukt in Wattpiek (Wp) of het piekvermogen. Een zonnepaneel benut gemiddeld 88% van haar capaciteit in Nederland. Dat klinkt vreemd, maar is prima te verklaren als gevolg van de weersomstandigheden, het verschil in de hellingshoek en oriëntatie tussen diverse daken, de kwaliteit van de zonnepanelen en het aantal zonuren.

Die 88% van de capaciteit betekent dat 1 Wp ongeveer gelijkstaat aan 0,88 kWh opgewekte elektriciteit. Stel dus dat de Wattpiek van een zonnepaneel 405 Wp is, dan is de opbrengst van dit zonnepaneel 0,88 x 405 = 356,4 kWh. Aan de hand van die cijfers, in combinatie met je jaarlijkse energieverbruik, kan je eenvoudig berekenen wat de opbrengst van een x-aantal zonnepanelen is. Daarmee weet je ook hoeveel zonnepanelen jij thuis nodig hebt.

Dakscan zonnepanelen

Vind je het lastig om zelf het rendement uit zonnepanelen te berekenen? Geen zorgen, wij helpen je graag! Maak gebruik van onze dakscan voor zonnepanelen en ontdek hoeveel geld jij straks gaat besparen. Hoe werkt het?

  1. Vul je postcode + huisnummer in
  2. Geef je jaarlijkse energieverbruik op
  3. Kies voor ZonneHuren of ZonneKopen
  4. Kies het aantal zonnepanelen
  5. Automatische berekening kosten zonnepanelen
  6. Overzicht: kosten, opbrengst, terugverdientijd

Super snel, handig en bovendien vrijblijvend: de ZonneConfigurator geeft je een mooie indicatie van de zonnepanelen opbrengst op jouw adres.

Wat is de opbrengst van zonnepanelen per jaar?

Wil je meer weten over het rendement uit zonnepanelen per jaar, maand of dag? Dat is eigenlijk heel eenvoudig, maar we geven je graag een handige basis om de opbrengst snel te berekenen.

Wat is de opbrengst van zonnepanelen per jaar?

De gemiddelde opbrengst van zonnepanelen per jaar is gelijk aan het totale piekvermogen in Wp, vermenigvuldigt met de gemiddelde capaciteit van 88%. Dit leidt tot de volgende formule:

Totale piekvermogen (Wp) x 0,88 (capaciteit) = .. kWh per jaar

Wat is de opbrengst van zonnepanelen per maand?

De opbrengst van zonnepanelen per maand wordt berekend aan de hand van het totale vermogen vermenigvuldigt met de gemiddelde capaciteit, gedeeld door 12. Dit komt neer op de volgende formule:

(Totale vermogen x 0,88) / 12 = .. kWh per maand

Wat is de opbrengst van zonnepanelen per dag?

De opbrengst van zonnepanelen per dag kan je berekenen aan de hand van een vaste formule. Hierin vermenigvuldig je het totale vermogen van het paneel met de gemiddelde capaciteit. Vervolgens deel je dit getal door 365. Gebruik de volgende formule voor het berekenen van de opbrengst van zonnepanelen per dag:

(Totale vermogen x 0,88) / 365 = .. kWh per dag

*Let op: het betreft hier de gemiddelde opbrengst van zonnepanelen over een heel jaar.

Kosten en opbrengst zonnepanelen

Huren of kopen?

Naast de opbrengst kijken we bij zonnepanelen ook naar de kosten, waardoor je een transparante weergave ontvangt van de mogelijkheden. De kosten vertellen je namelijk meer over de gemiddelde terugverdientijd voor zonnepanelen. In principe lopen de opbrengst, het aantal gekozen zonnepanelen en de bijbehorende kosten min of meer evenredig aan elkaar. Ook is het situatie afhankelijk, want kiezen we voor een serie of parallel geschakeld systeem, en hoe zit het met het montagemateriaal? Bij enie.nl zullen we dit altijd transparant communiceren, zodat je op de dag van installatie weet waar je aan toe bent.

Wist je overigens dat je bij enie.nl een bewuste keuze maakt voor zonnepanelen kopen óf zonnepanelen huren? Dit heeft natuurlijk invloed op de prijs van zonnepanelen en is bepalend voor de opbrengst.

Ontdek meer!

Onze klantadviseurs zitten voor je klaar om je meer te vertellen over de manier waarop de opbrengst van zonnepanelen wordt berekend. Meer weten? Wij helpen je graag. Neem direct contact met ons op of maak gebruik van de ZonneConfigurator om jouw rendement uit zonnepanelen vrijblijvend te berekenen.