Wat doe je met sneeuw op je zonnepanelen?

Zodra het begint te vriezen en de eerste sneeuwvlokken naar beneden dwarrelen, komen bij ons de vragen binnen. Logisch, want als je zonnepanelen volledig zijn bedekt met een dikke laag sneeuw of ijs wekken ze weinig energie op. Wat te doen met sneeuw of ijs op je zonnepanelen?

Sneeuw op je zonnepanelen?

Geen zorgen

Ligt er een dikke laag sneeuw of een ijslaag op je zonnepanelen? Dan kun je misschien de neiging krijgen het dak op te klimmen en ze sneeuw- en ijsvrij te maken. Maar dat raden we af. Een glad, besneeuwd dak is niet veilig en je zonnepanelen op een geïmproviseerde manier schoonmaken doet vaak meer kwaad dan goed.

Harde borstels, warm water of strooizout kunnen de coating van je zonnepanelen beschadigen, gebruik dit dan ook sowieso niet.

Wat kan ik dan wel doen?

Geen risico

We adviseren je helemaal niets met de sneeuw of ijslaag te doen. Wacht rustig tot het is gesmolten. Maak het jezelf comfortabel met warme chocolademelk en een kleedje op de bank. Zodra de temperatuur weer stijgt, verdwijnt het allemaal als sneeuw voor de zon.

Bijkomend voordeel: gesmolten sneeuw neemt vaak ook nog een laagje vuil mee, zo zijn je zonnepanelen helemaal schoon voordat het voorjaar begint!

Hoeveel opbrengst verlies ik door sneeuw op mijn zonnepanelen?

In de winter wekken je zonnepanelen het minst op; op jaarbasis is de opbrengst die je in een paar winterdagen verliest te verwaarlozen. De moeite en tijd die je steekt in het verwijderen van de sneeuw is vaak de kleine hoeveelheid extra opbrengst niet waard.

Ook voor de levensduur van de zonnepanelen hoef je het niet te doen. De zonnepanelen kunnen gemakkelijk een sneeuwlaag van tien centimeter dragen.

Meer veelgestelde vragen

Heb je nog meer vragen over zonnepanelen? Dan hebben we daar waarschijnlijk al een antwoord op uitgeschreven.

  • Hoeveel CO₂-uitstoot bespaar je met je zonnepanelen?

  • Kan ik beter huren of kopen?

  • Moet je zonnepanelen schoonmaken?

  • Wat brengt een zonnepaneel op?

  • Wat zijn de voordelen van zwarte zonnepanelen?

  • Zijn zonnepanelen recyclebaar?

Nog meer leesvoer

Raak je niet uitgelezen over zonnepanelen? Dan vind je deze artikelen vast interessant.

Wat kosten zonnepanelen?

De kosten van zonnepanelen zijn van veel factoren afhankelijk. Wil je bijvoorbeeld de zonnepanelen huren of kopen? En hoeveel zonnepanelen heb je nodig? Hoe dan ook; zonnepanelen zijn altijd een hele slimme financiële keuze.

Meer lezen

Zonnepanelen recyclen, hoe gaat dat?

Na zo'n 30 jaar worden zonnepanelen van de daken gehaald en vervangen. Maar wat gebeurt er daarna? Hoe worden zonnepanelen gerecycled en hoe duurzaam is de hele levenscyclus eigenlijk? We leggen het je uit.

Lees meer

Thuiswerken met lage energiekosten door zonnepanelen.

Wie thuis werkt, verbruikt – niet geheel onverwacht – thuis meer energie. Thuiswerken zorgt dus voor hogere energiekosten, tenzij je zelf je energie opwekt en het slim benut. Zonnepanelen en thuiswerken is dus een gouden combinatie.

Meer lezen