Salderingsregeling zonnepanelen

Heb je zonnepanelen op je dak? Dan wek je je eigen energie op. Een deel van deze energie gebruik je zelf, maar op sommige momenten leveren de panelen meer op dan je verbruikt. In dat geval lever je de energie terug aan het energienet. De hoeveelheid energie die je per jaar teruglevert, wordt op de jaarrekening per kWh verrekend met je energierekening; dit heet salderen.  We leggen je op deze pagina uit hoe het werkt, én hoe het de komende jaren verandert.

Een rekenvoorbeeld

Een voorbeeld: je zonnepanelen leveren 3.000 kWh per jaar op. Stel je werkt overdag op kantoor. Je zonnepanelen wekken dan energie op, maar die verbruik je zelf niet. Jij bent immers niet thuis. De opgewekte energie gaat dan via de meterkast naar het elektriciteitsnet. ’s Avonds kom je thuis van je werk en juist dan verbruik je wél energie, terwijl op dat moment je zonnepanelen niets opwekken. Jij gebruikt dan stroom van het net.

In dit voorbeeld wordt 1.000 kWh direct teruggeleverd aan het net, omdat jij het niet gebruikt. ’s Avonds gebruik je 1.500 kWh dat afkomstig is van het net. Door de salderingsregeling betaal je daardoor slechts voor de overgebleven 500 kWh. Wat je van het net hebt verbruikt en wat je hebt teruggeleverd wordt met elkaar verrekend.

Salderen na 2023

In april van 2019 maakte het kabinet bekend dat zonnepaneeleigenareren tot 2023 gebruik kunnen maken van de salderingsregeling in deze vorm. Hierna wordt de regeling tot 2031 langzaam afgebouwd, elk jaar met 9%. Op deze manier wordt de Nederlandse burger langer aangemoedigd te overstappen op zonne-energie. Pas in 2031 is het salderingspercentage 0% en wordt de regeling vervangen door een terugleversubsidie.

 

Waarom wordt de salderingsregeling afgebouwd?

De salderingsregeling is een tegemoetkoming van de overheid om bezit van zonnepanelen te stimuleren. Deze subsidie heeft zijn vruchten afgeworpen: er zijn weinig landen waar het relatieve aantal huizenbezitters met zonnepanelen zo hoog is. Zonnepanelen worden ook steeds goedkoper. Een hoge subsidie is daarom niet meer nodig, zonnepanelen verdienen zich ook zonder subsidie inmiddels al binnen enkele jaren terug.

De overheid wil eigen gebruik en opslag van zonne-energie bevorderen, ten opzichte van het terugleveren. Dit om de belasting op het elektriciteitsnet te verkleinen. Door toename van de hoeveelheid zonnepanelen in Nederland is de druk op het net namelijk steeds hoger als de zon schijnt.

Heb je nog vragen?

Onze klantenservice zit voor je klaar.