De Groene WKR is een duurzame regeling waar in principe alle werknemers in Nederland met een eigen woning aanspraak op maken. Zonnepanelen kopen is altijd een goede keuze, en dankzij de Groene WKR maken we het voor werknemers extra interessant. De regeling maakt het fiscaal voordelig om zonnepanelen te huren, want men kan het maandelijkse huurbedrag verrekenen via de loonstrook. Stel: je wilt zonnepanelen kopen. Is het dan ook mogelijk om gebruik te maken van de Groene WKR? En zo ja, onder welke voorwaarden?

Groene WKR: kan ik ook zonnepanelen kopen?

Het kopen van zonnepanelen in combinatie met de Groene WKR is ook een optie. Het is echter wel zo dat de grote voordelen van de Groene WKR dan wegvallen, namelijk de maandelijkse afbetaling en de fiscaal aantrekkelijke voorwaarden. Het kopen van zonnepanelen in combinatie met de Groene WKR zorgt voor een eenmalig financieel voordeel van 250 euro (inclusief btw) op de totale aanschafprijs van zonnepanelen.

Kopen of huren?

Naast zonnepanelen kopen kiezen we ook voor zonnepanelen huren, Dat biedt extra mogelijkheden. Zonnepanelen huren zorgt voor een directe besparing op de energiekosten, je betaalt niet voor de aanschaf en profiteert dus direct van de voordelen van zonnepanelen. De Groene WKR is primair bedoeld voor werknemers die wel zonnepanelen willen. Zij kunnen dankzij de Groene WKR ontzorgd worden. De Groene WKR maakt het mogelijk om de zonnepanelen op huurbasis te laten plaatsen. Aan het einde van het contract worden de zonnepanelen tegen een gereduceerd tarief overgenomen, namelijk €25 per paneel, exclusief btw.

Waarom óók werkgevers goed doen aan de Groene WKR

De Groene WKR komt op de eerste plaats ten gunste aan de werknemer, maar ook werkgevers kunnen profiteren van deze regeling. Het aanbieden van de Groene WKR binnen de arbeidsvoorwaarden kan er dankzij de fiscale en duurzame voordelen voor zorgen
dat huidige werknemers langer behouden blijven voor de organisatie. Het benoemen van de regeling binnen vacatures kan er tegelijkertijd voor zorgen dat potentiële kandidaten sneller zullen reageren.

De meeste werkgevers zijn bekend met de WKR, maar nog onvoldoende met de ruimte die deze regeling biedt. Zo bestaat voor de werkgever jaarlijks 2.400 euro vrije WKR-ruimte per medewerker. Daarbij wordt onderscheid gemaakt tussen de belaste en onbelaste vrije WKR-ruimte. Het WKR-budget kan door de werknemer worden ingezet om fiscaal voordelig zonnepanelen of een laadpaal te huren. Om dit extra efficient te maken kan worden gekozen voor een thuisbatterij. Zo gebruik je hoofdzakelijk de stroom die je zelf hebt opgewekt. Wij vertellen je graag hoe dit werkt en hoe je hier ook als werkgever je voordeel mee doet..

Heb ik ook fiscaal voordeel via mijn werkgever als ik koop?

Dat kan, maar is afhankelijk van de vraag of de werkgever de fiscale ruimte binnen de Werkkostenregeling hiervoor wil inzetten. Mocht dit wel het geval zijn, dan kan enie.nl de werkgever adviseren over hoe men de Groene WKR optimaal kan benutten. Ontvang je geen fiscaal voordeel vanuit de werkgever, dan kan je op de aanschaf van zonnepanelen nog wel de 21% btw terugvragen.

Groene WKR: huren en afkopen

Stel: je geniet al enkele jaren van de voordelen van de huurconstructie op je zonnepanelen, maar wilt deze nu graag afkopen, kan dat? Ja zeker! Het directe afkopen van de huurconstructie kan om diverse redenen logisch zijn:

  • Je bent verhuisd naar een ander bedrijf waardoor de fiscale voordelen komen te vervallen
  • Door de zonnepanelen volledig in eigen beheer te hebben ben je op dit moment in de tijd gunstiger uit
  • Je wilt verhuizen en voorkomen dat de Groene WKR tot lastige constructies leidt. De zonnepanelen stuwen ook nog eens de woningwaarde

Contact

Normaliter verloopt de huurovereenkomst op zonnepanelen na 10 jaar. Een periode waarin van alles kan gebeuren, en waarin we je zo flexibel mogelijk gebruik willen laten maken van de voordelen van de Groene WKR. Weten hoe? Onze adviseurs helpen je graag. Bel ons direct op 085-401 7000.