Het is vaak de eerste vraag die men zichzelf stelt in de oriënterende fase voor zonnepanelen: “hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?” Idealiter wil je precies genoeg zonnepanelen installeren om je jaarlijkse stroomverbruik ‘dekkend’ te hebben. Dit betekent dat je minder afhankelijk bent van het elektriciteitsnet, terwijl de stroom die je niet gebruikt kan worden gesaldeerd. Is er meer ruimte op het dak, en laat het budget het toe, dan kan je natuurlijk ook kiezen voor méér zonnepanelen. Dit vanuit het oogpunt van een toekomstig hogere energievraag.

Nederlandse huishoudens kunnen overigens nog tot zeker 2025 volledig gebruikmaken van de salderingsregeling. Dat maakt van zonnepanelen een duurzame en financieel aantrekkelijke investering.

Aantal zonnepanelen vaststellen

Ken je de opbrengst per zonnepaneel en je jaarlijkse stroomverbruik, dan weet je ook hoeveel zonnepanelen je nodig hebt om energieneutraal te zijn. Dat wil zeggen dat je over een heel jaar genomen geen beroep meer hoeft te doen op het elektriciteitsnet. Het is dan wel belangrijk om ook in de toekomst te kijken. De situatie thuis kan altijd veranderen. Ga je bijvoorbeeld een warmtepomp aanschaffen?

De factoren die bepalen hoeveel zonnepanelen jij nodig hebt:

  • De normale opbrengst van een zonnepaneel
  • Het eigen energie- of stroomverbruik op jaarbasis
  • Duurzame (elektrische) investeringen in de toekomst
  • Het type zonnepaneel – zonne-energie is een groeiende markt
  • Situatie op het dak: hellingshoek, oriëntatie en afmetingen

Laat je bij de keuze voor zonnepanelen vrijblijvend adviseren over de mogelijkheden. De medewerkers van enie.nl vertellen je graag meer.

Jaarlijks energieverbruik berekenen

Je eigen stroomverbruik berekenen en op basis daarvan bepalen hoeveel zonnepanelen je precies nodig hebt. Het kan. En het zorgt ervoor dat je aan het einde van elke maand veel geld bespaart. Wil je weten hoeveel energie je in huis verbruikt, dan is het natuurlijk mogelijk om per apparaat het wattage te vermenigvuldigen met de gebruiksduur. Dat is echter een grove momentopname, waarmee je niet veel bent geholpen. Als klant kan je heel eenvoudig je jaarlijkse energieverbruik terugvinden in het jaaroverzicht van je leverancier. Zo ben je precies op de hoogte van je huidige stroomvraag.

Dakscan zonnepanelen

Bereken de mogelijkheden

Ben je benieuwd of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen? Een online dakscan voor zonnepanelen geeft je inzicht in de ruimte op je dak en de mogelijkheden voor een installatie. Dat doen we door middel van onze ZonneConfigurator. Dankzij de integratie van google maps kunnen we jouw dak vanaf de bovenzijde en voorzijde (straatkant) in kaart brengen. Zo zie je binnen no-time hoeveel zonnepanelen op je dak passen, of je kiest voor horizontaal of verticaal, en welke potentiële opbrengst hierbij hoort. Alles volledig online. Heb je de zonnepanelen dakscan uitgevoerd, dan weet je dus precies hoeveel zonnepanelen jij kan én wilt nemen.

Jaarlijkse opbrengst zonnepanelen

Het vermogen van een zonnepaneel wordt uitgedrukt in Wattpiek. Dit getal is nodig om een gerichte uitspraak te kunnen doen over de jaarlijkse opbrengst uit zonnepanelen. Ook wordt de keuze voor de omvormer, ofwel capaciteit, gebaseerd op het maximale vermogen van een zonnepaneel. Bij enie.nl kiezen we voor de revolutionaire zonnepanelen van het merk Trina Solar, met een piekvermogen van 390Wp. De panelen zijn iets groter in formaat ten opzichte van de standaard formaten, maar genereren wel het hoogst mogelijke rendement.

Zonnepanelen dak

Situatie op het dak

In hoeverre is jouw dak geschikt voor zonnepanelen? Dat is afhankelijk van een aantal factoren, zoals de hellingshoek, oriëntatie en afmetingen. Ook de kans op schaduwvorming op het dak kan de keuze voor zonnepanelen beïnvloeden. Het is zelfs mogelijk dat we adviseren om de zonnepanelen niet op het dak van je huis te installeren, maar op het dak van de garage. Het rendement uit zonnepanelen geldt altijd als uitgangspunt.

Zonnepanelen in de regio

Wil je meer weten over de mogelijkheden en voordelen van zonnepanelen in jouw regio? We vertellen je graag meer. Lees meer over zonnepanelen in jouw regio:

Financieel voordeel uit zonnepanelen

Wil je de salderingsregeling optimaal benutten binnen haar huidige looptijd tot 2025? Dan werd altijd geadviseerd om het aantal zonnepanelen precies af te stemmen op je stroomverbruik. In deze vorm haal je namelijk het meest profijt uit salderen. Echter, verwacht je in de toekomst toch al meer zonnepanelen nodig te hebben, bijvoorbeeld omdat je overstapt op een elektrische auto, dan is het verstandig om dit direct te doen. In een later stadium extra zonnepanelen bijplaatsen is financieel minder aantrekkelijk. En omdat de salderingsregeling na 2025 in versneld tempo wordt afgebouwd, is de periode waarin je hiervan kan profiteren simpelweg te kort.

Waarom we dit adviseren? Zonnepanelen zijn, naast een duurzame investering voor de wereld, óók een belangrijk onderdeel van de energietransitie. Die zal zich op allerlei manieren gaan manifesteren in de komende decennia. Wil je weten hoeveel zonnepanelen je nodig hebt? Denk alvast aan de toekomst.

Ontdek meer over zonnepanelen

Onze adviseurs zetten je graag in het zonnetje. Bel ons! We zitten voor je klaar. Dat kan op: 085 401 7000