Informatie en specificaties over zonnepanelen

Hebben zonnepanelen je interesse gewekt en ben je op zoek naar een stukje algemene informatie over het product en systeem? Lees dan vooral verder. Op deze pagina geven we je antwoord op de vraag ‘hoe werken zonnepanelen?’, met zoveel mogelijk algemene informatie over het product en systeem. We bespreken de afmetingen, het proces van energie opwekken, de levensduur van een paneel/systeem, de capaciteit, de potentiële opbrengst en de terugverdientijd. Een soort kennisbank, maar dan alles op één pagina. Ontdek alles over deze bron van groene energie.

Wat zijn zonnepanelen?

De zon is onze natuurlijke energiebron. Ze is onuitputtelijk en stuurt elke dag opnieuw energie naar de aarde. Die energie wordt door zonnepanelen omgezet in gelijkstroom en vervolgens door de omvormer verwerkt tot wisselstroom, waardoor we de stroom kunnen gebruiken voor huishoudelijke apparatuur. Wist je trouwens dat de technische term voor zonnepanelen ‘pv panelen’ is? Ontdek hoe het proces van stroom opwekken werkt.

Hoe werkt een zonnepaneel?

Een zonnepaneel bestaat uit zogenoemde zonnecellen, opgebouwd uit silicium. De zonnecellen vangen fotonen (=elementaire deeltjes uit zonlicht) op en zetten deze om naar elektronen. Door de inval van zonlicht ontwikkelt zich spanning in de zonnecel, en die spanning wordt direct omgezet naar elektrische stroom. Dit proces staat ook wel bekend als het photovoltaïsch effect of fotoelektrische effect. Er ontstaat een spanningsveld tussen het oppervlak van de zonnepanelen en de onderzijde (positief en negatief), waardoor de panelen gelijkstroom opwekken. De stroom gaat ‘lopen’ doordat meerdere zonnecellen op een zonnepaneel achter elkaar zijn geschakeld. De gelijkstroom die in het proces is opgewekt wordt vervolgens door de omvormer omgezet in wisselstroom.

Geen zon nodig voor zonne-energie

Hoewel zonnepanelen primair het woord ‘zon’ dragen, heeft het product zelf niet per se zonneschijn nodig om te functioneren. Ook op bewolkte dagen zullen zonnepanelen stroom opwekken, zij het minder dan op zonnige dagen. Hoe zit dat? Op bewolkte dagen is er sprake van indirect zonlicht op de zonnepanelen, bekend als diffuus licht. Dit is ‘gewoon’ licht dat wordt weerkaatst door de wolken. In dit geval is er alsnog voldoende licht om stroom te kunnen opwekken. Grappig feitje: liefst 60% van de zonne-energie die we in Nederland opwekken komt voort uit diffuus licht. Ook op bewolkte dagen profiteer je derhalve van je zonnepanelen op het dak.

Andere factoren die de opbrengst uit zonnepanelen bepalen zijn uiteraard de lengte van de dagen, het aantal zonuren, de temperatuur en de stand van de zon.

Schaduw op zonnepanelen

Wanneer er sprake is van echte schaduwvorming, bijvoorbeeld als bomen of gebouwen de zon blokkeren, dan is geen sprake meer van diffuus licht. Er wordt dan daadwerkelijk geen stroom opgewekt. Heeft slechts een deel van het systeem hier last van, dan is het mogelijk om binnen de zonnepanelen gebruik te maken van zogenoemde ‘bypass diodes’. Deze zullen het schaduw gedeelte overslaan, waardoor de zonnepanelen toch stroom opwekken. Wel zal de opbrengst van zonnepanelen als geheel afnemen door toedoen van de bypass diodes. Gelukkig is er een alternatief in de vorm van power-optimizers. Dit zijn kleine kastjes die aan ieder paneel worden bevestigd. Zij zorgen voor de juiste balans tussen de spanning en stroom, waardoor de opbrengst van ieder paneel wordt geoptimaliseerd. Ondanks dat blijft het verstandig om op plekken waar vaak sprake is van schaduw geen zonnepanelen te plaatsen.

Specificaties zonnepanelen

De energiemarkt is volop in beweging. Dat heeft er in de afgelopen decennia voor gezorgd dat er enorm veel verschuivingen zijn geweest. Momenteel bevindt een groot deel van de productie van zonnepanelen zich in China. Dit heeft te maken met de technische voorsprong in combinatie met de lage productiekosten. De grootste zonnepanelen merken zijn op dit moment Trina Solar en Jinko. De merken doen het zowel goed op technisch vlak als op het gebied van duurzaamheid en kwaliteit.

Bij enie.nl maken we overigens gebruik van zonnepanelen van het merk Trina Solar. We kunnen helaas niet alle zonnepanelen op de markt bespreken, aangezien de specificaties en afmetingen per zonnepaneel merk enorm verschillen en niet zijn gestandaardiseerd. We zullen ons met betrekking tot de zonnepanelen specificaties dan ook beperken tot het product van Trina Solar: de Trina Vertex S Full Black.

Afmetingen zonnepanelen

Voor de afmetingen van zonnepanelen houden we altijd rekening met de volgende verhouding: hoogte x breedte x diepte. De afmetingen van de Trina Vertex S Full Black zijn: 175,4×109,6×3,0 cm. Deze afmetingen van de zonnepanelen zijn iets ruimer dan de meeste gangbare modellen op de markt. Kies je voor deze zonnepanelen, dan kan dit gegeven ervoor zorgen dat je soms minder zonnepanelen op jouw dak plaatsen. Wel ligt het rendement van de Trina Solar zonnepanelen vaak hoger ten opzichte van de concurrentie.

Gewicht zonnepanelen

Wat veel mensen niet weten, is dat zonnepanelen een aanzienlijk gewicht met zich meebrengen. Zo draagt de Trina Vertex S Full Black een gewicht van 21,1 kg. In het geval van een kleine set van 6 zonnepanelen heb je dus al gauw ruim 125 kilo op je dak liggen, exclusief de montagematerialen en dragers. Een systeem dat tegen een stootje kan.

Wattpiek zonnepanelen

De zonnepanelen die in 2022 op de markt komen, zijn alweer een stukje verder dan 10 jaar eerder. Dit is vooral terug te zien in het piekvermogen of Wattpiek; het maximale vermogen dat een zonnepaneel kan opwekken onder testomstandigheden. Het standaard vermogen of de capaciteit van zonnepanelen ligt in 2022 tussen de 300 en 400 Wp. De Trina Vertex S Full Black kent als voorbeeld een piekvermogen van 390 Wp.

Dakscan zonnepanelen uitvoeren

Weten wat jij kunt besparen dankzij zonnepanelen? Dat hebben we heel makkelijk gemaakt met onze ZonneConfigurator. Bereken in drie stappen het voordeel van zonnepanelen op jouw adres.

Prijs berekenen zonnepanelen

Hoeveel kWh leveren zonnepanelen?

Het aantal kilowattuur (kWh) dat door zonnepanelen kan worden geleverd, is een afgeleide van het piekvermogen. Omdat we in Nederland helaas niet structureel het piekvermogen van een zonnepaneel benutten, rekenen we het aantal kWh dat een zonnepaneel levert uit op de volgende manier: 1 Wp = 0,88 kWh. Wanneer we de Trina Vertex S Full Black als voorbeeld nemen, dan is de geleverde kWh van dit zonnepaneel als volgt:

Vermogen zonnepaneel: 390 x 0,88 = 343 kWh

Heb je een systeem met 12 zonnepanelen, dan levert dit systeem dus ongeveer 12 x 343 = 4.120 kWh per jaar. Dit getal kan je meenemen in de keuze voor zonnepanelen, afgezet tegen je jaarlijkse stroomverbruik.

Zonnepanelen parallel schakelen met optimizers

Schaduw van bijvoorbeeld een dakkapel, een schoorsteen of een hoge boom kan de opbrengst van panelen sterk beïnvloeden. Valt er veel schaduw op je dak? Dan is het slim om je panelen ‘parallel’ te schakelen. In dit geval hebben individuele panelen geen invloed op de gehele kring, maar presteert elk paneel voor zich. Om zonnepanelen parallel te schakelen, wordt er een zogenaamde ‘optimizer’ onder elk paneel geïnstalleerd.

Hoe werkt een omvormer?

Van de zonnepanelen loopt een kabel naar de omvormer. Dit is een apparaat waarin gelijkstroom wordt omgezet in bruikbare wisselstroom. Deze wisselstroom wordt vervolgens verplaatst naar de meterkast, waarna je apparaten in huis de stroom kunnen gebruiken.

De omvormer is een kastje ter grootte van twee grote schoenendozen. Wanneer de panelen energie opwekken, overdag, dan doet de omvormer zijn werk. ’s Nachts, wanneer de panelen uitstaan, is ook de omvormer uit. Het apparaat maakt een zacht geluid wanneer het aanstaat, maar is dus ’s nachts volledig stil. Omdat de omvormer zijn warmte kwijt moet, is het van belang het apparaat te installeren op een plek met voldoende ruimte voor luchtcirculatie.

Voor een serie of een parallel geschakeld systeem zijn verschillende soorten omvormers nodig. Bij enie.nl maken we gebruik van een Growatt omvormer bij een serie schakeling. Voor een parallel systeem gebruiken we een SolarEdge omvormer. Lees meer over de omvormer specificaties.

Hoe werken zonnepanelen?

Zo werkt je zonne-energie-installatie

Stroom van je zonnepanelen terugleveren aan het net

Je zonne-energie-installatie draait overdag, maar in de meeste gevallen verbruik je dan niet de meeste stroom. Je bent dan immers aan het werk en je lichten branden niet. Alle opgewekte stroom dat niet direct wordt gebruikt, gaat via de meterkast het elektriciteitsnet op. Heb je juist energie nodig wanneer je panelen niets opwekken, dan gebruik je zelf energie van het net. Hoe deze teruglevering en afname van het net financieel is geregeld? Lees meer over de terugleververgoeding.

Kleur zonnepanelen

Tot slot verschillen zonnepanelen op basis van kleur. Maakt dat uit? Ja en nee. Er bestaan in principe twee vaste kleuren voor zonnepanelen: blauw en zwart. Tussen deze kleuren zit ook nog verschil in tint, maar dat maakt geen verschil; ze blijven zich bevinden in dezelfde kleurgroep. Heeft het verschil in kleur effect op het rendement zonnepanelen? Zwarte zonnepanelen beschikken doorgaans over een hogere Wattpiek of piekvermogen ten opzichte van blauwe zonnepanelen. Dit zorgt ervoor dat Full Black zonnepanelen iets duurder zijn, maar dat verschil wordt terugverdient in de vorm van een hoger rendement.

Levensduur zonnepanelen

Hoe lang gaan zonnepanelen mee? Gemiddeld kunnen zonnepanelen 30 tot 40 jaar meegaan, afhankelijk van het zonnepaneel merk. De meeste fabrikanten geven dan ook een vermogensgarantie van 25 jaar aan klanten. Binnen deze periode neemt het vermogen van de zonnepanelen stapsgewijs een klein beetje af. We noemen die afname in vermogen de degradatie van zonnepanelen. Op een gegeven moment is het vermogen dermate veel afgenomen dat het systeem niet meer rendabel is; het moment om nieuwe zonnepanelen aan te schaffen. Je kunt de zonnepanelen natuurlijk ook eerder vervangen. Iets dat met de huidige ontwikkelingen op de markt helemaal geen gekke gedachte is.

Wel of geen zonnepanelen?

Duurzaamheid is een hot topic in deze dagen. We willen minder afhankelijk worden van de bekende fossiele brandstoffen, en de grillige energiemarkt versterkt de vraag naar duurzame alternatieven. Wil je energie besparen, dan zijn er een aantal maatregelen waar je aan kunt denken; zonnepanelen is één van de opties, maar je kunt ook denken aan het isoleren van je woning of het vervangen van oude, energieslurpende apparatuur. Waar veel mensen nog steeds naar kijken, en dat vinden we logisch, is de terugverdientijd van een duurzame investering. Dit wil zoiets zeggen als: na hoeveel maanden of jaren heb ik de investering weer terugverdiend in de vorm van de besparing door lagere energielasten.

Wil je direct besparen op je stroomverbruik? Dan zijn zonnepanelen zonder twijfel de meest efficiënte investering. Afhankelijk van je stroomverbruik en het aantal zonnepanelen kan je dan grotendeels onafhankelijk worden van het elektriciteitsnet. Je begint vanaf dag 1 met besparen, en hebt in de huidige markt vaak binnen enkele jaren de investering terugverdiend.

Wil je juist besparen op je gasverbruik, dan is de keuze voor isolatie te verdedigen. Deze zorgt ervoor dat de warmte in huis beter behouden blijft, waardoor je minder snel de verwarming hoeft aan te zetten.

Wel of geen zonnepanelen? Dat is dus situatieafhankelijk.

Ontdek de voordelen van zonnepanelen

Wil je meer weten over de voordelen van zonnepanelen? Onze klantadviseurs zetten jou graag in de zon. Jouw voordeel met zonnepanelen bereken je in onze ZonneConfigurator. Wil je liever bellen? Dan zitten we voor je klaar op het nummer 085 401 7000