De echte oververhitting van de woningmarkt is momenteel even verdwenen. In de laatste pakweg 5 jaar was in Nederland sprake van sterk stijgende huizenprijzen. Met de stijgende hypotheekrente is het op dit moment iets minder aantrekkelijk om een woning te kopen, terwijl ook de gemiddelde verkoopprijs nog maar nauwelijks stijgt, of zelfs daalt.

De woningmarkt heeft in recente jaren – sterker dan voorheen – te maken gekregen met een ander fenomeen: de invloed van een hoger energielabel op de verkoopprijs. Met een ‘hoger’ energielabel bedoelen we energielabel A, B of C. Energiezuinige huizen en gebouwen die bijvoorbeeld goed geïsoleerd zijn en beschikken over zonnepanelen. Wat is de invloed van het energielabel op de verkoop- of verhuurprijs van een woning of kantoorpand?

Wat is het vernieuwde energielabel voor huizen?

Sinds 1 januari 2021 beschikken woningen over een nieuw energielabel. Met dit label krijgen eigenaren en potentiële kopers een verbeterd inzicht in het energieverbruik- en de prestaties van een woning. Het energielabel voor huizen en gebouwen bestond al langer, maar komt sinds 2021 op een andere manier tot stand. Belangrijk, want energiezuinig wonen betekent minder betalen. Dat is extra interessant nu de energieprijzen ook op een historisch hoog niveau staan.

Het energielabel – vastgesteld door een onafhankelijk vakbekwaam energieadviseur – is niet het enige duurzaamheidslabel dat iets vertelt over de duurzaamheid van een huis of gebouw. Ook de BREEAM-NL, GPR en LEED zijn bekende, betrouwbare en onafhankelijke labels voor het inzichtelijk maken van ‘duurzaamheid’. Waarom is zo’n energielabel voor een woning of gebouw eigenlijk belangrijk?

Waarom is het energielabel belangrijk?

Niet alleen is het energielabel in Nederland voor ieder huis of gebouw verplicht, het is ook een handig instrument. In de eerste plaats voor potentiële kopers of huurders; een hoger energielabel betekent een zuiniger huis. Ook voor het verkopen of verhuren van een woning is een hoog energielabel interessant. Dat blijkt eens te meer uit de laatste cijfers over de woningmarkt van makelaarsvereniging NVM. Het verschil in de verkoopprijs tussen woningen met een hoog of laag energielabel groeit hard. Logisch? Ja, toch wel. Een energiezuinige woning zorgt er op de lange termijn voor dat je fors minder gaat betalen voor je gas- of elektriciteitsverbruik.

Grote marges in verkoopprijs woning dankzij hoger energielabel

Dat een hoger energielabel voor huizen de moeite waard is, dat bewijzen de enorme marges die inmiddels zijn ontstaan in de verkoopprijs van huizen met een hoog, dan wel laag energielabel. Ter illustratie: wanneer een woning een upgrade van energielabel E naar energielabel A maakt, dan stijgt de verkoopwaarde maar liefst 14,5%. Datzelfde geldt voor woningen die van energielabel D stijgen naar energielabel A.

De marges in de verkoopprijs worden overigens al zichtbaar – met een positief verschil van 7,8% – wanneer men de woning van energielabel G verduurzaamt naar energielabel D. Energielabel D is het gemiddelde energielabel van een Nederlandse woning.

Hoger energielabel voor gebouwen

Bij de verkoop, verhuur of oplevering van gebouwen geldt – evenals bij woningen – de verplichting tot een energielabel. Hiermee kan je aantonen dat een kantoorpand of gebouw energiezuinig is. Daar komt bij dat het vanaf 1 januari 2023 voor bedrijven verplicht is om het pand te verduurzamen tot minimaal energielabel C. Dit betekent onder meer dat het fossiele energiegebruik beperkt moet blijven tot maximaal 225 kWh per m² per jaar. Slechts 50% van alle kantoren beschikt momenteel over energielabel C, terwijl er voor het overige deel van de kantoorpanden nog geen gegevens beschikbaar zijn. Tot nog toe is bekend dat voor circa 10% van alle kantoorpanden het energielabel D of lager van toepassing is.

Energielabel gebouwen

De vraag is derhalve of voorafgaand aan 1 januari 2023 de geformuleerde doelstellingen gehaald worden. Wat kunnen bedrijven doen om het energielabel van hun kantoorpand te verbeteren?

Net als bij de woningmarkt, heeft een hoger energielabel voor bedrijven een positieve invloed op het gas- of elektriciteitsverbruik. Een energiezuinig kantoor zorgt er op de lange termijn voor dat je fors minder betaalt. Daarnaast versterkt het ook het imago van je bedrijf.

Maatregelen voor een duurzaam kantoorpand

Het energielabel van een gebouw geeft aan of er veel of weinig (fossiele) energie wordt verbruikt. Net als bij huizen geldt ook bij bedrijven dat gebouwen met energielabel A zuinig zijn. Het (fossiele) energieverbruik ligt relatief hoog bij gebouwen met energielabel D, E of F. Om het energielabel te verbeteren kan men het gebouw isoleren. Daarbij kan men denken aan spouwmuur-, vloer- of dakisolatie.

Additioneel is vaak het dak van kantoorpanden uitermate geschikt voor zonnepanelen. Een bewuste keuze voor 100% groene zonne-energie, ten opzichte van de traditionele fossiele energiebronnen. Dat kan zelfs zonder te investeren, wanneer je als bedrijf kiest voor zonnepanelen leasen. Kopen is natuurlijk ook gewoon mogelijk. Waarom zou je als bedrijf kiezen voor zonnepanelen? Omdat stroom uit zonnepanelen altijd goedkoper is dan stroom van ‘het net’. Ook lever je als bedrijf een groene bijdrage aan het milieu en onze leefomgeving. Een goede stap? Zeker! Het versterkt namelijk het imago van je bedrijf.