Categorie:

Algemeen
Kennisbank

De opbrengst van zonnepanelen in 2023

Ben je benieuwd naar de opbrengst van zonnepanelen in 2023? Afgelopen jaar was sprake van een definitief turning point als we kijken naar het aantal huishoudens dat investeerde én gaat investeren in duurzame energie. Deels is dit te wijten aan de groeiende urgentie, want de energiemarkt is oververhit en stroom wordt duur betaald. Stel: je kiest er in 2023 voor om zonnepanelen te kopen. Wat is je opbrengst uit zonnepanelen op de korte en lange termijn, rekening houdende met de afbouw van de salderingsregeling vanaf 1 januari 2025?

Zonnepanelen

Hoog rendement, korte terugverdientijd

Zonnepanelen kopen in 2023: het blijft een goede investering met een korte terugverdientijd. De energie die je opwekt met zonnepanelen, verdienen je op drie manieren terug:

  • Consumptie: stroom die we opwekken en gelijk gebruiken in het huishouden
  • Salderen: stroom die je terug levert aan het net, zal door de energieleverancier worden verrekend met de stroom die je later van de energieleverancier afneemt
  • Terugleververgoeding: Vergoeding voor het overschot aan stroom die je afzet op het energienet

Inmiddels weten we dat de salderingsregeling nog tot 1 januari 2025 op volle kracht beschikbaar blijft. Dat betekent dat het overschot aan stroom dat je op jaarbasis overdraagt aan het net wordt verrekend met het gerealiseerde verbruik. Vervolgens betaal je uitsluitend over het netto verbruik – afname energie minus teruggeleverde energie – de verbruikskosten en belasting gerelateerde kosten.

Vanaf 1 januari 2025 begint men versneld met het afbouwen van de salderingsregeling, waardoor een kleiner percentage van de terug geleverde zonnestroom mag worden afgetrokken van je reële verbruik. Dat betekent in de praktijk dat terugleveren financieel minder interessant wordt. Soly informeert we je graag over de alternatieven.

Nog altijd een korte terugverdientijd

Koop je in 2023 zonnepanelen, dan gaan we er binnen onze berekening van de opbrengst vanuit dat de zonnepanelen tenminste tot 2048 – op basis van een gemiddelde levenscyclus van 25 jaar – op het dak blijven liggen.

Zonnepanelen zonder salderen óók interessant

Ook wanneer men de salderingsregeling vanaf 1 januari 2025 versneld afbouwt, zullen zonnepanelen een interessante investering blijven. Dat heeft te maken met de vergoeding die je ontvangt voor het terug leveren van het overschot aan zonnestroom richting het energienet. Op basis van de huidige energieprijzen ligt de opbrengst uit zonnepanelen in 2023 op gemiddeld € 750. De opbrengst van zonnepanelen zal vanaf 1 januari 2025 jaarlijks licht dalen. Tegelijk blijft de opbrengst wel op een acceptabel niveau, waardoor je gemiddeld binnen 7 jaar de investering in zonnepanelen hebt terugverdiend.

Zonnepanelen huren zonder initiële kosten

Niet alleen zonnepanelen kopen, maar ook de optie van zonnepanelen huren blijft interessant. Je profiteert dan van dezelfde voordelen, zonder een cent te hoeven investeren. Omdat je iedere maand een vast huurbedrag voor de zonnepanelen betaalt, zal de opbrengst op jaarbasis wel iets lager liggen. Wanneer je de zonnepanelen na 10 jaar volledig in eigen beheer krijgt, dan loopt de jaarlijkse besparing met zonnepanelen huren gelijk aan die van zonnepanelen kopen.

Meer lezen?

We vertellen je graag meer over zonnepanelen. Zo zorgen we er samen voor dat je optimaal voorbereid bent, voordat je overgaat tot het kopen of leasen van een zonnesysteem.
Voordelen eigen laadpaal aan huis
Ben je benieuwd naar de voordelen van een eigen laadpaal? Met de groeiende groep elektrische rijders neemt de vraag naar laadpalen toe, ook op de particuliere markt.
Wat is de terugleververgoeding?
We maken er inmiddels al ruim 20 jaar gebruik van: de salderingsregeling op zonnepanelen. Een regeling die het financieel aantrekkelijk maakt om een overschot aan zonne-energie, opgewekt door zonnepanelen, terug te leveren aan het energienet.
Hoe werken zonnepanelen?
Hebben zonnepanelen je interesse gewekt en ben je op zoek naar een stukje algemene informatie over het product en systeem? We vertellen je hoe zonnepanelen werken.
Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?
Het is vaak de eerste vraag die men zichzelf stelt in de oriënterende fase voor zonnepanelen: “hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?” Idealiter wil je precies genoeg zonnepanelen installeren om je jaarlijkse stroomverbruik ‘dekkend’ te hebben.

Vertel hoe we je kunnen helpen

Kom je er toch niet helemaal uit of heb je een aanvullende vraag? Geen wolkje aan de lucht! Kom in contact met een van onze collega’s via de mail of de telefoon. Ook kan je ons een chatbericht sturen.