Zoveel CO₂-uitstoot besparen je zonnepanelen

Kiezen voor zonnepanelen heeft verschillende grote voordelen. Zo bespaar je op de maandelijkse kosten, ben je niet meer afhankelijk van stijgende energieprijzen en verhoog je de waarde van je woning. Naast de financiële voordelen, is natuurlijk ook een vermindering van je CO2-uitstoot een belangrijke factor om te kiezen voor zonnepanelen. Maar hoeveel CO2-uitstoot bespaar je eigenlijk na de overstap op zonne-energie?

CO₂-uitstoot productie en vervoer zonnepanelen

Hoe meer zonnepanelen we in Nederland plaatsen, des te minder grijze stroom we hoeven te gebruiken. Om sneller CO2-neutraal te worden, is het dus zaak veel zonnepanelen te plaatsen. Maar ook zonnepanelen hebben een CO2-voetafdruk. Bij de productie en het transport komt CO2 vrij. De fabrieken draaien nog grotendeels op steenkool en ook de schepen en vrachtwagens hebben nog een verbrandingsmotor.

Per kWh grijze stroom dat in Nederland wordt opgewekt, komt 390 gram CO2 vrij. Hoewel we in Nederland steeds sneller over gaan op duurzame energie, zijn we nog steeds erg afhankelijk van fossiele bronnen zoals gas, olie en steenkool.

Energiemix Nederland - besparing co2 zonnepanelen

De energiemix in Nederland bestaat nog grotendeels uit fossiele bronnen

Per kWp (1000 Wp) aan geïnstalleerde zonnepanelen, wordt door onze zonnepanelenfabrikant zo’n 600 kg CO2 uitgestoten. Dat is dus iets minder dan 200 kg CO2 per zonnepaneel. En dat is inclusief verwerking van de grondstoffen, de productie en het recyclen.

Eenmaal geïnstalleerd stoten zonnepanelen niets meer uit. Als een zonnepaneel (320 kWh) twee jaar lang duurzame stroom heeft opgewekt, heeft het voorkomen dat 320 x 0,364 x 2 = 233 kg CO2 is uitgestoten in de atmosfeer. Dat betekent dat een zonnepaneel van 355 Wp na twee jaar al de CO2-uitstoot van de productie heeft gecompenseerd. Zonnepanelen wekken daarna nog 23 tot 28 jaar volledig duurzame, schone energie op.

Hoeveel CO₂-uitstoot bespaar je met je zonnepanelen?

Een installatie van zestien panelen (350 Wp) bespaart op deze manier elk jaar zo’n 1800 kg CO2. Dit staat ongeveer gelijk aan de CO2 die vrijkomt bij het rijden van 10.000 kilometer met een auto met een gemiddeld verbruik.

Besparing CO2 uitstoot zonnepanelen berekenen

Zijn zonnepanelen recyclebaar?

Ja, zonnepanelen zijn bijna volledig recyclebaar. Het hoofdbestanddeel van zonnepanelen, silicium, verliest zijn werking niet en kan daardoor oneindig hergebruikt worden. De overige bestanddelen van een paneel, zoals aluminium of glas, zijn eveneens gemakkelijk te scheiden en te hergebruiken. Een gerecycled zonnepaneel kost ruim 70% minder energie dan een nieuw paneel.

Wil jij ook CO2 en geld besparen met zonnepanelen?

Bij de productie van zonnepanelen komen dus nog wel broeikasgassen vrij, maar deze worden snel gecompenseerd door het opwekken van groene stroom. Zonnepanelen zijn daarom altijd een duurzame keuze. Wij willen dat iedereen in Nederland gebruik kan maken van deze bron van energie. Daarom kun je bij ons zowel zonnepanelen huren als zonnepanelen kopen. Bereken direct wat zonnepanelen jou en de planeet opleveren met onze ZonneConfigurator.

Interesse in een vrijblijvend advies? Onze adviseurs zitten voor je klaar.

Nog meer leesvoer

Raak je niet uitgelezen over zonnepanelen? Dan vind je deze artikelen vast interessant.

Wat kosten zonnepanelen?

De kosten van zonnepanelen zijn van veel factoren afhankelijk. Wil je bijvoorbeeld de zonnepanelen huren of kopen? En hoeveel zonnepanelen heb je nodig? Hoe dan ook; zonnepanelen zijn altijd een hele slimme financiële keuze.

Met zonnepanelen werk je goedkoop thuis

Wie thuis werkt, verbruikt – niet geheel onverwacht – thuis meer energie. Thuiswerken zorgt dus voor hogere energiekosten, tenzij je zelf je energie opwekt en het slim benut. Zonnepanelen en thuiswerken is dus een gouden combinatie

Meer lezen

De grootste uitdaging voor zonne-energie? Deze eend.

Snelle, grote ontwikkelingen brengen vaak onverwachte uitdagingen met zich mee. Voor een wereld met steeds meer zonnepanelen komt deze uitdaging in de vorm van een eend.

Meer lezen

Hulp nodig?

Onze klantenservice doet er alles aan om de zon bij je te laten schijnen.