Hoe werken zonnepanelen?

Een zonnepaneel bestaat uit een verzameling van tientallen zonnecellen. Deze zonnecellen zijn in de meeste gevallen gemaakt van silicium: een element dat door blootstelling aan zonlicht energie kan opwekken. De energie die een zonnepaneel opwekt wordt gelijkstroom genoemd. Dit is een vorm van stroom die je niet kunt gebruiken om je apparaten van energie te voorzien. Om de stroom bruikbaar te maken, moet het in een zogenaamde ‘omvormer’ worden omgezet tot wisselstroom. Enie.nl maakt gebruik van twee verschillende soorten panelen. Het poly-kristallijn en mono-kristallijn paneel. Meer over de zonnepanelen die we gebruiken lees je hier.

Zonnepanelen als serie of parallel schakelen
De manier waarop zonnepanelen met elkaar zijn gekoppeld, kan grote invloed hebben op de opbrengst van de zonne-installatie. Er zijn twee manieren waarop zonnepanelen aan elkaar geschakeld kunnen worden: als serie of parallel. Zonnepanelen presteren vanzelfsprekend het best wanneer ze zoveel mogelijk zonlicht opvangen. Soms komt het voor dat een of meerdere panelen in de schaduw liggen. Als een veld zonnepanelen als serie is geschakeld, dan presteert de hele kring naar de opbrengst van het slechtst presterende paneel. Ligt een paneel (deels) in de schaduw, dan zorgt dit ervoor dat de hele serie in dat geval negatief wordt beïnvloed.

Schaduw van bijvoorbeeld een dakkapel, een schoorsteen of een hoge boom kan de opbrengst van panelen sterk beïnvloeden. Valt er veel schaduw op je dak? Dan is het slim om je panelen ‘parallel’ te schakelen. In dit geval hebben individuele panelen geen invloed op de gehele kring, maar presteert elk paneel voor zich. Om zonnepanelen parallel te schakelen, wordt er een zogenaamde ‘optimizer’ onder elk paneel geïnstalleerd.

De omvormer
Van de zonnepanelen loopt een kabel naar de omvormer. Dit is een apparaat waarin gelijkstroom wordt omgezet in bruikbare wisselstroom. Deze wisselstroom wordt vervolgens verplaatst naar de meterkast, waarna je apparaten in huis de stroom kunnen gebruiken.

De omvormer is een kastje ter grootte van twee grote schoenendozen. Wanneer de panelen energie opwekken, overdag, dan doet de omvormer zijn werk. ’s Nachts, wanneer de panelen uitstaan, is ook de omvormer uit. Het apparaat maakt een zacht geluid wanneer het aanstaat, maar is dus ’s nachts volledig stil. Omdat de omvormer zijn warmte kwijt moet, is het van belang het apparaat te installeren op een plek met voldoende ruimte voor luchtcirculatie.

Voor een serie of een parallel geschakeld systeem zijn verschillende soorten omvormers nodig. Bij enie.nl maken we gebruik van een Growatt omvormer bij een serie schakeling. Voor een parallel systeem gebruiken we een SolarEdge omvormer. Lees hier meer over de specificaties van onze omvormers.

Terugleveren aan het net
Je zonne-installatie draait overdag, maar de kans bestaat dat je juist dan niet het meeste energie verbruikt. Alle opgewekte energie die niet direct wordt gebruikt, gaat via de meterkast het elektriciteitsnet op. Heb je juist energie nodig wanneer je panelen niets opwekken, dan gebruik je zelf energie van het net. Hoe deze teruglevering en afname van het net financieel is geregeld, lees je hier.

Vermogen zonnepanelen
Het vermogen van een zonnepaneel drukt men uit in Wattpiek (Wp). Er spelen vele factoren mee die bepalen wat de daadwerkelijke opbrengst van een zonnepaneel is. De oriëntatie en hellingshoek van het dak, de hoeveelheid schaduw die er jaarlijks op valt of de helderheid van de lucht. In Nederland presteert een paneel daarom gemiddeld op rond de 85% van zijn kunnen. Een installatie van 3.500 Wp levert daarom per jaar zo’n 3.000 kWh op.

Kiezen voor zonnepanelen
Wil je ook meewerken aan een duurzamer Nederland? Bij enie.nl kun je ervoor kiezen om zonnepanelen te huren of te kopen. Bereken nu direct jouw maand- of koopbedrag met onze Zonne-Configurator.

 

Heb je nog vragen?

Onze adviseurs zitten voor je klaar.
Bel voor meer informatie naar 085-401 7000.