Welke verschillende garanties zijn er bij een zonne-installatie?

Als je een zonne-installatie aanschaft, wil je er zeker van zijn dat je hier jarenlang zorgeloos van kunt genieten. De garanties die je bij de installatie krijgt, kunnen een bepalende rol spelen in je aankoopproces. Hiernaast is het van belang een partij te kiezen die over tien of twintig jaar nog bestaat, zodat de garantie gedragen kan worden. Een zonne-installatie bestaat uit verschillende onderdelen met elk een verschillende garantie. Hiernaast bestaat er bij zonnepanelen een verschil tussen product- en vermogensgarantie. Hoe zit dit precies?

Productgarantie en vermogensgarantie zonnepanelen

Zonnepanelen gaan ruim 30 jaar mee. De leverancier van enie.nl, Jinko Solar, biedt bij zonnepanelen tien jaar productgarantie. Dit betekent dat als een paneel binnen tien jaar na installatie defect is, dit bedrijf er dan voor zorgt dat het paneel wordt vervangen. Hiernaast krijg je voor zonnepanelen een aparte vermogensgarantie. Het is bekend dat het rendement van zonnepanelen naarmate ze ouder worden enigszins daalt. De leverancier garandeert dat de panelen in de eerste 25 jaar zeker 85% van hun vermogen behouden. Valt het vermogensverlies van de panelen onverhoopt toch hoger uit? Dan heb je recht op gratis vervanging of compensatie.

Garantie omvormer

De omvormer zorgt ervoor dat je de opgewekte stroom van je zonnepanelen in je huis kunt gebruiken en is dus een belangrijk onderdeel van je zonne-installatie. Enie.nl maakt gebruik van twee soorten omvormers. De Growatt-omvormer voor een serie geschakeld systeem heeft een garantie van tien jaar. Een parallel geschakeld systeem van SolarEdge bevat naast de omvormer ook nog per paneel een optimizer. Deze optimizers hebben een garantie van 25 jaar. Bij de omvormer van SolarEdge krijg je een garantie van twaalf jaar.

Garantie montagemateriaal

Het montagemateriaal is natuurlijk net zo belangrijk als alle andere onderdelen van het zonne-energiesysteem. We hebben de materialen uitvoerig getest op kwaliteit, duurzaamheid en weersinvloeden. Voor schuine daken maken wij gebruik van het merk Esdec ClickFit EVO. In het geval van platte daken werken wij met FlatFix Fusion van dezelfde leverancier. Al het materiaal heeft een garantie van twintig jaar.

Installatiegarantie

Naast de kwaliteit van de producten is het vanzelfsprekend van belang dat het systeem goed en veilig wordt geïnstalleerd. Enie.nl biedt daarom een installatiegarantie van tien jaar. Mocht er binnen die tien jaar een probleem ontstaan met de installatie, dan zorgen wij ervoor dat we dit volledig kosteloos voor je oplossen. Ook het vervangen of repareren van een onderdeel van de zonne-installatie nemen wij binnen die tien jaar geheel voor onze rekening.

SGZE (Stichting Garantiefonds ZonneEnergie)

Onze Verkoopadviseurs krijgen af en toe de vraag of enie.nl is aangesloten bij de Stichting Garantiefonds Zonne-energie. SGZE is in 2014 door enkele installateurs opgericht en is een Stichting waar 22 van de ruim 1800 collega-zonne-energieleveranciers bij zijn aangesloten. De stichting biedt vier aanvullende garanties: de aanbetalingsgarantie, garantie op uitvoering van de opdracht, fabrieksgarantie en een geschillencommissie. Deze garanties zijn naar onze mening een te een marginale toevoeging aan het huidige garantiepakket van enie.nl. De fabrikanten van de onderdelen van je zonne-energie-installatie staat garant voor de fabrieksgarantie. Mocht enie.nl niet meer bestaan, dan verloopt communicatie hierover dus met de desbetreffende fabrikant. Omdat SGZE wordt geleid door aangesloten installateurs, betwijfelen wij daarnaast de onpartijdigheid van de interne geschillencommissie. Wij hebben er daarom voor gekozen ons niet aan te sluiten bij SGZE.

Wij willen dat je zorgeloos kunt genieten van je zonne-energie en werken daarom samen met betrouwbare leveranciers en installatiebureaus. Geïnteresseerd in het kopen of huren van zonnepanelen? Vraag dan nu een gratis voorstel aan.

Hulp nodig?

Onze klantenservice zit voor je klaar.