Freonen voor Freonen | profiteer met de Groene WKR!

Met de Groene WKR van enie.nl huren je werknemers zonnepanelen via de loonstrook. Je werknemers profiteren van een groot fiscaal voordeel en jij verduurzaamt je organisatie ook buiten de muren van je kantoor. Win-win.

 • Kosteloos voor de werkgever en buiten de Werkkostenregeling (WKR)
 • Unieke en duurzame extra arbeidsvoorwaarde
 • Alles snel en gemakkelijk geregeld, van administratie tot installatie
 • Met gratis Energiebesparingsonderzoek van Ekwadraat!

Enie.nl en de Freonen fan Fossylfrij Fryslân: samen voor gelukkige werknemers en duurzaam ondernemen.

 

Freonen-fan-Fossylfrij-Fryslan_logo

Zo werkt het

Meld je vrijblijvend aan

Interesse? Laat dan je contactgegevens achter. Wij nemen zo snel mogelijk contact met je op om een kennismakingsgesprek te plannen.

Kennismaking

We geven een korte presentatie over wat je van ons en de Groene WKR kunt verwachten. Hierna maken we een voorstel op maat.

Echt duurzaam ondernemen

Akkoord met het voorstel? Super. Dan begint voor ons pas het echte werk, namelijk zoveel mogelijk werknemers over laten stappen op zonne-energie.

De Freonen voor Freonen-actie

Samen met Freon Ekwadraat

Elke organisatie haalt voordeel uit de Groene WKR, maar Freonen kunnen profiteren van speciale actie: alle Freonen die zich deelnemen aan de Groene WKR, ontvangen een gratis Energiebesparingsonderzoek ter waarde van € 1040,-!

Dit Energiebesparingsonderzoek wordt verzorgd door Ekwadraat.

 • Inzicht in het energieverbruik van je bedrijf + inzicht in de te nemen maatregelen
 • Verduurzamen binnen én buiten de muren van het kantoor

* De actie is beschikbaar voor alle Freonen met meer dan 20 werknemers.

De WKR optimaal benutten

Belastingvoordeel, ook buiten je WKR-budget

De vrije ruimte binnen de Werkkostenregeling benut? Geen probleem. Werkgevers zijn zich er vaak niet van bewust dat ze een veel ruimer WKR-budget ter beschikking hebben.

De totale beschikbare ruimte in de WKR noemt enie.nl de Groene WKR. Benieuwd hoe dit werkt? Neem vrijblijvend contact met ons op of download het whitepaper.

Klantcase

Zonnepanelen met fiscaal voordeel

Slim, voordelig en duurzaam

Met de Groene WKR huren je werknemers zonnepanelen via hun loonstrook. Door het belastingvoordeel, verduurzamen je werknemers én besparen ze jaarlijks honderden euro’s op stroomkosten. Wil je meer informatie? Plan direct een online kennismakingsgesprek.

“Benut de ruimte binnen de WKR en zet het in voor verduurzaming en je werknemers.”

– Jan Korsten, GD-iTS

Logistiek dienstverlener GD-iTS voorziet zijn werknemers van zonnepanelen. Lees hoe hun werknemers hiervan maximaal profiteren.

Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen over De Groene WKR

De Groene WKR maakt gebruik van verschillende onderdelen. Ten eerste is er de reguliere vrije ruimte binnen de WKR. Dit is 1,7% van de loonsom per werknemer per jaar als de totale loonsom van alle werknemers lager is dan € 400.000,-. Is dit hoger dan dit bedrag, dan betreft de vrije ruimte 1,18%.

Is de vrije ruimte volledig of voor een groot deel benut? Dan is er aanvullend ruimte binnen de WKR tot € 2.400,- per medewerker per jaar. De huurprijs kan dan worden verrekend met het brutoloon, vakantiedagen of werktijd middels het ‘cafetariamodel’: bekend van de fiets van de zaak of zakelijk sporten.

Het huren van zonnepanelen kost gemiddeld zo’n € 700,- per jaar en valt dus ruim binnen het Groene WRK-budget.

Binnen een organisatie zijn er een aantal personen en/of afdelingen betrokken bij de toepassing van de Groene WKR. Hieronder de meest voorkomende:

 • HR en P&O: Voor het aanleveren van de salarisinformatie en personeelsinformatie. Op deze manier kunnen wij het portaal voor de werkgever inrichten met de juiste data.
 • Financiën: De maandelijkse facturen voor de huur worden naar de financiële administratie gestuurd voor betaling aan enie.nl. De financiële administratie zorgt ook voor de inhouding van de huur op de uitbetaling van het loon.
 • Directie: Vanuit de strategische doelstellingen op het gebied van duurzaamheid en MVO is de directie van een organisatie vaak betrokken. Uiteraard ook voor de finale goedkeuring.
 • Ondernemingsraad: Voor een breed draagvlak van de Groene WKR binnen de organisatie.

Vanuit enie.nl is er een aanspreekpunt voor de organisatie. Hij of zij zorgt voor een goede begeleiding binnen de organisatie en verschillende afdelingen.

De werkgever sluit met enie.nl een samenwerkingsovereenkomst met daarin een beschrijving van het proces, fiscale voordelen & uitgangspunten en uiteraard de naleving van de AVG (privacy) door enie.nl.

De werknemer sluit met enie.nl een huurovereenkomst voor de huur van een zonnepanelen installatie en/of laadpaal. De maandelijkse huur factuur gaat naar de werkgever en wordt verrekend met de uitbetaling van het salaris. Op het moment dat de werknemer uit dienst gaat dan blijft de huurovereenkomst van toepassing en kan de werknemer de zonnepanelen blijven gebruiken. Het fiscale voordeel van de Groene WKR vervalt tot de werknemer weer in dienst is bij een nieuwe werkgever. Dit proces wordt door enie.nl administratief begeleid.

Het hele proces van adviesgesprek tot installatie en van eerste kennismaking tot verwerking op de loonstrook wordt door enie.nl kosteloos aan de werkgever aangeboden. Er is geen initiële investering of maandelijkse licentiekosten voor het gebruik van onze applicaties.

Niet zo heel veel, enie.nl neemt het hele proces van A tot Z uit handen voor de werkgever. Per werkgever richten we een online portaal in. In dit portaal kunnen alle medewerkers hun persoonlijke voorstel bekijken en het financiële voordeel (op basis van hun persoonlijke informatie) berekenen. Als de werknemer gebruik maakt van dit aanbod dan regelt het portaal van enie.nl voor een juiste administratieve verwerking op de loonstrook.

Enie.nl faciliteert dit proces volledig. Maar eerlijk is eerlijk, we zijn wel afhankelijk van input van de werkgever. We houden rekening met maximaal 6 tot 10 uren tijd vanuit de werkgever voor het aanleveren van de informatie.

Door gebruik te maken van de drie onderdelen van de Groene WKR ontstaat er voor de werknemer een financieel voordeel op de maandelijkse huurkosten door de zonnepanelen via de loonstrook te betalen. Voor de werkgever is er een besparing op het brutoloon en daarmee een besparing op de sociale verzekeringspremies. Al met al is het aanbieden van zonnepanelen en/of een laadpaal aan de werknemer voor de werkgever budgetneutraal.

Ondernemerschap en goed werkgeverschap gaan tegenwoordig veel verder dan alleen het bieden van een baan en het maken van winst. De rol van een bedrijf of organisatie in de maatschappij is belangrijker geworden. Duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemer zijn niet meer weg te denken in het hedendaags ondernemerschap.

Met de Groene WKR help je jouw medewerkers om thuis te verduurzamen en om te besparen op de energielasten. Voor jou als werkgever is het op deze wijze heel eenvoudig om inhoud te geven aan de duurzaamheidsdoelen van het bedrijf. Het kost je niks, het verhoogt de loyaliteit en binding met je werknemers en het geeft concreet invulling aan MVO.

Een belangrijke taak bij de toepassing van de Groene WKR is de administratieve verwerking. Iedere werknemer maakt een keuze om wel of geen gebruik te maken van het huren van zonnepanelen via de loonstrook. Het goed verwerken van al deze keuzes in de salarisadministratie kan uitdagend zijn.

Om deze reden biedt enie.nl kosteloos het Groene WKR portaal aan. Hierin staat alle data van de werknemers (conform de hoogste privacy en security standaarden), de gemaakte keuzes en export voor verwerking in de salarisadministratie. Dit portaal wordt per werkgever op maat ingesteld en is gekoppeld met de 24 belangrijkste salarispakketten (Exact, Afas ect.) van Nederland.

Op deze manier heb je er als werkgever geen omkijken naar.

 

Op het moment dat de werknemer in het portaal van enie.nl de keuze heeft gemaakt om zonnepanelen te huren en te betalen via de loonstrook:

 • Ontvangt de werkgever een melding ter controle (keuzeformulier met getekende huurofferte).
 • Na goedkeuring door de werkgever plannen wij een moment in met de werknemer voor installatie van de zonnepanelen en/of laadpaal.
 • Na succesvolle oplevering ontvangt de werkgever maandelijks de huur factuur van zijn werknemer(s).
 • Wij zorgen dat deze huurfactuur (conform de regelgeving van de Groene WKR) wordt verrekend met de uitbetaling van het loon.
 • Via het portaal van enie.nl kan de werkgever exact de voortgang per werknemer volgen alsmede ook de financiële effecten voor de werkgever.

 

Load More

Meld je aan en profiteer van de Freonen voor Freonen-actie!

Benieuwd hoe we jouw organisatie en werknemers kunnen helpen met verduurzamen? Vul het formulier in en we nemen binnen één werkdag vrijblijvend contact met je op. Wil je direct een kennismaking plannen? Dat kan via deze link.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer weten?

Onze adviseurs zitten voor je klaar.
Bel voor meer informatie naar 085-401 7000