Ben je benieuwd naar de opbrengst van zonnepanelen in 2023? Afgelopen jaar was sprake van een definitief turning point als we kijken naar het aantal huishoudens dat investeerde én gaat investeren in duurzame energie. Deels is dit te wijten aan de groeiende urgentie, want de energiemarkt is oververhit en stroom wordt duur betaald. Stel: je kiest er in 2023 voor om zonnepanelen te kopen. Wat is je opbrengst uit zonnepanelen op de korte en lange termijn, rekening houdende met de afbouw van de salderingsregeling vanaf 1 januari 2025?

Dakscan zonnepanelen

Bereken jouw voordeel met zonnepanelen, nu en in de toekomst. Met onze vrijblijvende ZonneConfigurator weet je binnen één minuut meer over de terugverdientijd, opbrengst en kosten. Ontvang direct een persoonlijk aanbod.

Dit leveren zonnepanelen in 2023 op

Zonnepanelen kopen in 2023: het blijft een goede investering met een korte terugverdientijd. De energie die je opwekt met zonnepanelen, verdienen je op drie manieren terug:

  • Consumptie: stroom die we opwekken en gelijk gebruiken in het huishouden
  • Salderen: stroom die je terug levert aan het net, zal door de energieleverancier worden verrekend met de stroom die je later van de energieleverancier afneemt
  • Terugleververgoeding: Vergoeding voor de overschot aan stroom die je afzet op het energienet

Inmiddels weten we dat de salderingsregeling nog tot 1 januari 2025 op volle kracht beschikbaar blijft. Dat betekent dat het overschot aan stroom dat je op jaarbasis overdraagt aan het net wordt verrekend met het gerealiseerde verbruik. Vervolgens betaal je uitsluitend over het netto verbruik – afname energie minus teruggeleverde energie – de verbruikskosten en belasting gerelateerde kosten.

Vanaf 1 januari 2025 begint men versneld met het afbouwen van de salderingsregeling, waardoor een kleiner percentage van de terug geleverde zonnestroom mag worden afgetrokken van je reële verbruik. Dat betekent in de praktijk dat terug leveren financieel minder interessant wordt.

Nog altijd een korte terugverdientijd

Koop je in 2023 zonnepanelen, dan gaan we er binnen onze berekening van de opbrengst vanuit dat de zonnepanelen tenminste tot 2048 – op basis van een gemiddelde levenscyclus van 25 jaar – op het dak blijven liggen. In onderstaande grafiek zie je een grafisch overzicht van de verwachte opbrengst uit zonnepanelen per jaar.

afbouw salderingsregeling

Zonnepanelen zonder salderen óók interessant

Ook wanneer men de salderingsregeling vanaf 1 januari 2025 versneld afbouwt, zullen zonnepanelen een interessante investering blijven. Dat heeft te maken met de vergoeding die je ontvangt voor het terug leveren van het overschot aan zonnestroom richting het energienet. Op basis van de huidige energieprijzen ligt de opbrengst uit zonnepanelen in 2023 op gemiddeld € 750. De opbrengst van zonnepanelen zal vanaf 1 januari 2025 jaarlijks licht dalen. Tegelijk blijft de opbrengst wel op een acceptabel niveau, waardoor je gemiddeld binnen 7 jaar de investering in zonnepanelen hebt terugverdiend.

Zonnepanelen huren blijft interessant

Niet alleen zonnepanelen kopen, maar ook de optie van zonnepanelen huren blijft interessant. Je profiteert dan van dezelfde voordelen, zonder een cent te hoeven investeren. Omdat je iedere maand een vast huurbedrag voor de zonnepanelen betaalt, zal de opbrengst op jaarbasis wel iets lager liggen. Wanneer je de zonnepanelen na 10 jaar volledig in eigen beheer krijgt, dan loopt de jaarlijkse besparing met zonnepanelen huren gelijk aan die van zonnepanelen kopen.

Meer informatie

Wil je meer weten over de mogelijkheden van zonnepanelen in 2023? Onze klantadviseurs zitten klaar om je alles te vertellen. Bel ons op 085 401 7000.