Collectief zonnepanelen inkopen

Met de Collectieve Inkoop Zonnepanelen koop je goede zonnepanelen voor een scherpe prijs en met lange garantie. Wij, enie.nl, werken al voor de negende keer samen met Vereniging Eigen Huis om zonne-energie voor zoveel mogelijk Nederlanders toegankelijk te maken.

Wij regelen alles voor je. We maken een persoonlijk voorstel, verzorgen de installatie en regelen de btw-teruggave. We kijken er naar uit om je van het beste advies te voorzien. Het productaanbod is met zorg samengesteld zodat je gebruikmaakt van betrouwbare garanties en dus met een gerust hart kunt genieten van je zonne-installatie.

 • Gemiddeld 21% goedkoper door collectieve inkoop
 • Hoge kwaliteit zonnepanelen met lange garantie
 • Advies & service op maat

Klantervaringen

Meneer Pater is blij met zijn panelen.

De komende tijd zullen we alle deelnemers voorzien van een legplan en schouwrapport voor de zonnepanelen.  Deelnemers uit vorige collectieven zijn inmiddels al overgestapt. Waaronder meneer Pater in Nunspeet.

‘’Ik deed mee vanwege de interessante financiële voordelen. Daarnaast kan ik zelf nu ook wat bijdragen aan het opwekken van groene energie. Met de schouw was het prettig dat ik mee kon kijken op het scherm naar wat het wordt. Dan hoeft er ook niemand aan de deur te komen en dat scheelt dan weer aan energie voor een auto. De installatiedag ging goed en het is leuk weggewerkt.‘’

Het advies

Zo komen we tot een persoonlijk voorstel

Tijdens het adviesgesprek bespreken we de wensen en mogelijkheden. Met onze programma’s berekenen we nauwkeurig hoeveel stroom de zonnepanelen gaan opwekken en hoeveel je gaat besparen.

Dit gesprek vindt op afstand plaats. Onze adviseurs delen hun scherm met je zodat je gemakkelijk via je computer of tablet kunt meekijken. Zo hoeven we niet bij je over de vloer te komen. Slim en toegankelijk.

De installatie

Elke week mogen we meer dan honderd mensen laten overstappen op zonne-energie. De installatie van de zonnepanelen is altijd een bijzonder moment. Daarom leggen we graag uit wat je kunt verwachten.

Binnen een dag liggen de zonnepanelen op je dak, zo wek je ’s avonds al je eigen duurzame zonne-energie op.

16.000klanten

8jaar ervaring

Onze partners

500.000zonnepanelen geplaatst

Veelgestelde vragen

Aanbod Vereniging Eigen Huis

Als deelnemer aan onze Collectieve Inkoop Zonnepanelen krijg je een compleet pakket. Dit pakket bestaat uit:

 • Schouw van je dak
 • Zonnepanelensysteem
 • Installatie (inclusief montagemateriaal)
 • Monitoring
 • Garanties

Het volgende geldt voor de Collectieve Inkoop Zonnepanelen:

Zonnepanelen op een garage, schuur, aanbouw of tuinhuis
Naast op het dak van je huis, kun je zonnepanelen laten plaatsen op een garage, schuur of aanbouw. Tenzij het dak groot genoeg is en over voldoende draagvermogen beschikt. Bij twijfel is het raadzaam om een dakspecialist in te schakelen voor advies over het draagvermogen. Voor de aanleg van het zonnepanelensysteem is mogelijk een extra groep nodig. Dit zit in het aanbod verwerkt. Wij stellen bij uitzonderingen in overleg een schouwrapport op waarin de meerwerkkosten zijn verwerkt.

Of een dak geschikt is voor zonnepanelen hangt af van een aantal factoren. Een dak moet voldoen aan de volgende voorwaarden:

 • Voldoende vrije ruimte beschikbaar. Een groot deel van het dak moet vrij zijn van ramen, pijpen of andere obstakels.
 • Voldoende zonlicht op het dak. Hoe meer gericht op het zuiden, hoe hoger het rendement. Daken gericht naar het noorden, noord-westen of noord-oosten zijn niet geschikt. Ook is het niet verstandig om zonnepanelen te plaatsen op daken waar veel schaduw op valt (bijvoorbeeld door bomen).
 • Geschikte vorm van het dak. Zonnepanelen kunnen op schuine en platte daken worden geïnstalleerd.
 • Geschikte dakbedekking. Op sommige soorten dakbedekking is het lastig om zonnepanelen te installeren; de installatie kost meer tijd of er zijn andere materialen nodig. Je betaalt dan meerwerkkosten. De volgende soorten dakbedekking zijn ongeschikt voor zonnepanelen:

Rieten dak
Zonnepanelen op een rieten dak verhogen het risico op brand. Ook vraagt het om een speciale montage en is het risico op schade aan je dak bij montage groter.

Dak met asbest
Zonnepanelen mogen niet gemonteerd worden op daken die asbest bevatten. Golfplaten en/of kunstleien (eterniet) die vóór 1990 geproduceerd zijn, kunnen bijvoorbeeld nog asbest bevatten.

 • Technische uitsluitingen binnen dit collectief
  Je kunt via de Collectieve Inkoop geen zonnepanelen laten plaatsen op een gevel of verticale wand. Dit valt buiten het aanbod. Ook zonnepanelen laten plaatsen op de grond – een zogenaamde veldopstelling- valt buiten het aanbod van de Collectieve Inkoop Zonnepanelen. Daarnaast installeren wij geen zonnepanelen op dakkapellen en serres. Verder zijn er een aantal type dakbedekkingen die buiten het collectieve aanbod vallen, te weten: schuin bitumen, schuin EPDM.
 • Beoordeling van de leverancier. Accepteer je het aanbod van Vereniging Eigen Huis, dan beoordelen de wij middels een schouw (controle) of je dak daadwerkelijk geschikt is en of het aantal opgegeven zonnepanelen past.

Load More


Zonnepanelen/Zonne-installatie

Ja, zonnepanelen zijn bijna volledig recyclebaar. Het hoofdbestandsdeel van zonnepanelen, silicium, verliest zijn werking niet en kan daardoor oneindig hergebruikt worden. De overige bestandsdelen van een paneel, zoals aluminium of glas, zijn eveneens gemakkelijk te scheiden en te hergebruiken. Een gerecycled zonnepaneel kost ruim 70% minder energie dan een nieuw paneel.

Veel mensen kiezen tegenwoordig voor zwarte panelen. In de meeste gevallen maken ze deze keuze omdat ze zwarte panelen mooier vinden dan blauwe. De zwarte mono-kristallijnpanelen beschikken over een zwarte omlijsting tegenover de aluminium omlijsting van blauwe panelen. Doordat de panelen volledig zwartgekleurd zijn, zorgt dit voor een rustiger beeld op je dak.

Naast het esthetisch voordeel, leveren zwarte panelen ook meer op dan blauwe panelen. Het Wattpiek van de panelen ligt hoger en ze werken beter bij directe zon-instraling. Met zwarte panelen wek je dus meer stroom op per m² van je dak. Wil je meer weten over onze producten? Bezoek dan onze producten pagina.

De manier waarop zonnepanelen met elkaar zijn gekoppeld, kan grote invloed hebben op de opbrengst van de zonne-installatie. Er zijn twee manieren waarop zonnepanelen aan elkaar geschakeld kunnen worden: als serie of parallel. Zonnepanelen presteren vanzelfsprekend het best wanneer ze zoveel mogelijk zonlicht opvangen. Soms komt het voor dat een of meerdere panelen in de schaduw liggen. Als een veld zonnepanelen als serie is geschakeld, dan presteert de hele kring naar de opbrengst van het slechtst presterende paneel. Ligt een paneel (deels) in de schaduw, dan zorgt dit ervoor dat de hele serie in dat geval negatief wordt beïnvloed.

Schaduw van bijvoorbeeld een dakkapel, een schoorsteen of een hoge boom kan de opbrengst van panelen sterk beïnvloeden. Valt er veel schaduw op je dak? Dan is het slim om je panelen ‘parallel’ te schakelen. In dit geval hebben individuele panelen geen invloed op de gehele kring, maar presteert elk paneel voor zich. Om zonnepanelen parallel te schakelen, wordt er een zogenaamde ‘optimizer’ onder elk paneel geïnstalleerd.

Van de zonnepanelen loopt een kabel naar de omvormer. Dit is een apparaat waarin gelijkstroom wordt omgezet in bruikbare wisselstroom. Deze wisselstroom wordt vervolgens verplaatst naar de meterkast, waarna je apparaten in huis de stroom kunnen gebruiken.

De omvormer is een kastje ter grootte van twee grote schoenendozen. Wanneer de panelen energie opwekken, overdag, dan doet de omvormer zijn werk. ’s Nachts, wanneer de panelen uitstaan, is ook de omvormer uit. Het apparaat maakt een zacht geluid wanneer het aanstaat, maar is dus ’s nachts volledig stil. Omdat de omvormer zijn warmte kwijt moet, is het van belang het apparaat te installeren op een plek met voldoende ruimte voor luchtcirculatie.

Voor een serie of een parallel geschakeld systeem zijn verschillende soorten omvormers nodig. Bij enie.nl maken we gebruik van een Growatt omvormer bij een serie schakeling. Voor een parallel systeem gebruiken we een SolarEdge omvormer.

Het vermogen van een zonnepaneel drukt men uit in Wattpiek (Wp). Er spelen vele factoren mee die bepalen wat de daadwerkelijke opbrengst van een zonnepaneel is. De oriëntatie en hellingshoek van het dak, de hoeveelheid schaduw die er jaarlijks op valt of de helderheid van de lucht. In Nederland presteert een paneel daarom gemiddeld op rond de 85% van zijn kunnen. Een systeem van 3.500 Wp levert daarom per jaar zo’n 3.000 kWh op.

Tijdens de schouw berekenen we heel nauwkeurig wat de zonnepanelen in jouw situatie gaan opwekken.

Zonnepanelen beschikken over een speciale coating waardoor vuil er na een regenbui afspoelt. Ze hebben daarom weinig tot geen onderhoud nodig. Over het algemeen is het aan te raden eens keer per jaar je zonnepanelen te controleren op zand of vogelpoep. Een twee-jaarlijkse schoonmaakbeurt is in bijna alle gevallen meer dan voldoende.

Zijn je zonnepanelen na bijvoorbeeld een zandstorm wel zichtbaar smerig? Let dan op hoe je de zonnepanelen schoonmaakt. Zonnepanelen zijn broos en dus niet bestand tegen het gebruik van bijtende schoonmaakmiddelen, schuursponzen of hogedrukspuiten. De panelen kunnen hierdoor beschadigen. Gebruik liever lauw water en een zachte spons of doek. Is je dak minder goed bereikbaar, gebruik dan een telescoopwisser die je aan kan sluiten op je tuinslang. Schoonmaakmiddel is bij het schoonmaken niet nodig.

Voordat een zonnepaneel op je dak terechtkomt, moet het geproduceerd en vervoerd worden. Bij de productie komt tot op heden nog CO2 vrij. Door verbetering van zowel de productieprocessen van de fabrikant als de kwaliteit van de zonnepanelen, is een zonne-installatie steeds sneller CO2-neutraal. Enie.nl is kritisch op het kiezen van leveranciers op het gebied van duurzaamheid in het productieproces. De CO2 die vrijkomt bij de productie en het vervoer van deze panelen wordt al binnen een jaar gecompenseerd door de opwekking van groene stroom.

Vergeleken met grijze stroom, bespaar je per zelf opgewekt kWh met je zonnepanelen 0,364 kg CO2. Een installatie van zestien panelen (350 Wp) bespaart op deze manier elk jaar zo’n 1800 kg CO2. Dit staat ongeveer gelijk aan de CO2 die vrijkomt bij het rijden van 10.000 kilometer met een auto met een gemiddeld verbruik.

Een zonnepaneel bestaat uit een verzameling van tientallen zonnecellen. Deze zonnecellen zijn in de meeste gevallen gemaakt van silicium: een element dat door blootstelling aan zonlicht energie kan opwekken. De energie die een zonnepaneel opwekt wordt gelijkstroom genoemd. Dit is een vorm van stroom die je niet kunt gebruiken om je apparaten van energie te voorzien. Om de stroom bruikbaar te maken, moet het in een zogenaamde ‘omvormer’ worden omgezet tot wisselstroom.

Load More