Over de collectieve inkoop zonnepanelen

De Collectieve Inkoop Zonnepanelen wordt georganiseerd door Vereniging Eigen Huis voor zowel leden als niet-leden. Inwoners van de provincies Friesland, Groningen, Drenthe en Overijssel hebben zich vrijblijvend ingeschreven voor de actie.

Wij regelen alles voor je. We maken een persoonlijk voorstel, verzorgen de installatie en regelen de btw-teruggave. We kijken er naar uit om je van het beste advies te voorzien. Lees hier meer over onze advieswijze.

Het productaanbod is met zorg samengesteld zodat je gebruik maakt van betrouwbare garanties en dus met een gerust hart kunt genieten van je zonnepanelen installatie. Lees hier meer over de geselecteerde producten.

Klantervaringen

Meneer Pater is blij met zijn panelen.

De komende tijd zullen we alle deelnemers voorzien van een legplan en schouwrapport voor de zonnepanelen.  Deelnemers uit vorige collectieven zijn inmiddels al overgestapt. Waaronder meneer Pater in Nunspeet.

‘’Ik deed mee vanwege de interessante investering. Van alleen op de bank leven krijg je niet veel terug. Daarnaast kan ik zelf nu ook wat bijdragen aan het opwekken van groene energie. Met de schouw was het prettig dat ik mee kon kijken op het scherm naar wat het wordt. Dan hoeft er ook niemand aan de deur te komen en dat scheelt dan weer aan energie voor een auto. De installatiedag ging goed en het is leuk weggewerkt.‘’

Het advies

Zo komen we tot een persoonlijk voorstel

Tijdens het adviesgesprek bespreken we de wensen en mogelijkheden. Dit gesprek vind op afstand plaats. Zo weet je snel of je woning geschikt is voor zonnepanelen.

Met een simulatieprogramma kunnen we nauwkeurig bepalen hoeveel stroom de zonnepanelen zullen gaan opwekken en hoeveel je gaat besparen.

De installatie

Zo doen we dat

Elke week mogen we tientallen mensen laten overstappen op zonne-energie. De installatie van de zonnepanelen is altijd een bijzonder moment. Daarom leggen we graag uit wat je kunt verwachten.

Veelgestelde vragen

Aanbod Vereniging Eigen Huis

Als deelnemer aan onze Collectieve Inkoop Zonnepanelen krijg je een compleet pakket. Dit pakket bestaat uit:

 • Schouw van je dak
 • Zonnepanelensysteem
 • Installatie (inclusief montagemateriaal)
 • Monitoring
 • Garanties

Het volgende geldt voor de Collectieve Inkoop Zonnepanelen:

Zonnepanelen op een garage, schuur, aanbouw of tuinhuis
Naast op het dak van je huis, kun je zonnepanelen laten plaatsen op een garage, schuur of aanbouw. Tenzij het dak groot genoeg is en over voldoende draagvermogen beschikt. Bij twijfel is het raadzaam om een dakspecialist in te schakelen voor advies over het draagvermogen. Voor de aanleg van het zonnepanelensysteem is mogelijk een extra groep nodig. Dit zit in het aanbod verwerkt. Wij stellen bij uitzonderingen in overleg een schouwrapport op waarin de meerwerkkosten zijn verwerkt.

Of een dak geschikt is voor zonnepanelen hangt af van een aantal factoren. Een dak moet voldoen aan de volgende voorwaarden:

 • Voldoende vrije ruimte beschikbaar. Een groot deel van het dak moet vrij zijn van ramen, pijpen of andere obstakels.
 • Voldoende zonlicht op het dak. Hoe meer gericht op het zuiden, hoe hoger het rendement. Daken gericht naar het noorden, noord-westen of noord-oosten zijn niet geschikt. Ook is het niet verstandig om zonnepanelen te plaatsen op daken waar veel schaduw op valt (bijvoorbeeld door bomen).
 • Geschikte vorm van het dak. Zonnepanelen kunnen op schuine en platte daken worden geïnstalleerd.
 • Geschikte dakbedekking. Op sommige soorten dakbedekking is het lastig om zonnepanelen te installeren; de installatie kost meer tijd of er zijn andere materialen nodig. Je betaalt dan meerwerkkosten. De volgende soorten dakbedekking zijn ongeschikt voor zonnepanelen:

Rieten dak
Zonnepanelen op een rieten dak verhogen het risico op brand. Ook vraagt het om een speciale montage en is het risico op schade aan je dak bij montage groter.

Dak met asbest
Zonnepanelen mogen niet gemonteerd worden op daken die asbest bevatten. Golfplaten en/of kunstleien (eterniet) die vóór 1990 geproduceerd zijn, kunnen bijvoorbeeld nog asbest bevatten.

 • Technische uitsluitingen binnen dit collectief
  Je kunt via de Collectieve Inkoop geen zonnepanelen laten plaatsen op een gevel of verticale wand. Dit valt buiten het aanbod. Ook zonnepanelen laten plaatsen op de grond – een zogenaamde veldopstelling- valt buiten het aanbod van de Collectieve Inkoop Zonnepanelen. Daarnaast installeren wij geen zonnepanelen op dakkapellen en serres. Verder zijn er een aantal type dakbedekkingen die buiten het collectieve aanbod vallen, te weten: schuin bitumen, schuin EPDM.
 • Beoordeling van de leverancier. Accepteer je het aanbod van Vereniging Eigen Huis, dan beoordelen de wij middels een schouw (controle) of je dak daadwerkelijk geschikt is en of het aantal opgegeven zonnepanelen past.

Load More


Financieel

Op je aanschaf van zonnepanelen kun je de btw terug krijgen. Om ervoor te zorgen dat je het geld terugkrijgt, wordt er via de Belastingdienst een procedure in werking gezet. Hier zitten een aantal administratieve handelingen aan vast. Zo moet je tijdelijk als ondernemer geregistreerd worden en aan aantal aangiftes indienen. Omdat wij merken dat veel klanten deze procedure moeilijk vinden, kunnen wij het regelen van deze terugvraag voor je uit handen nemen. Op deze manier ben je verzekerd dat je het bedrag snel en zorgeloos op je rekening hebt staan.

Salderen na 2023

In april van 2019 maakte het kabinet bekend dat zonnepaneeleigenareren tot eind 2022 gebruik kunnen maken van de salderingsregeling in de huidige vorm. Hierna wordt de regeling tot 2031 langzaam afgebouwd. Omdat de regeling financieel erg aantrekkelijk is, reageerden milieuorganisaties en consumenten positief op het nieuws. Op deze manier wordt de Nederlandse burger langer aangemoedigd te overstappen op zonne-energie. Pas in 2031 wordt de salderingsregeling volledig vervangen door een terugleversubsidie.

Energie terugleveren voor een vaste prijs

Vanaf de invoer van de terugleversubsidie, krijg je voor teruggeleverde stroom een vastgesteld bedrag terug. Dit bedrag is gelijk voor iedereen die energie teruglevert aan het net. Uitgangspunt voor de hoogte van dit bedrag, is dat de terugverdientijd van zonnepanelen altijd rond de zeven jaar is. Worden zonnepanelen in de toekomst bijvoorbeeld goedkoper, dan daalt het bedrag van de terugleversubsidie.

Heb je zonnepanelen op je dak? Dan wek je je eigen energie op. Een deel van deze energie gebruik je zelf, maar op sommige momenten leveren de panelen meer op dan je verbruikt. In dat geval lever je de energie terug aan het energienet. De hoeveelheid energie die je per jaar teruglevert, wordt op de jaarrekening per kWh verrekend met je energierekening; dit heet salderen.

Een voorbeeld: je zonnepanelen leveren 3.000 kWh per jaar op. Stel je werkt overdag. Je zonnepanelen wekken dan energie op, maar die verbruik je zelf niet. Jij bent immers niet thuis. De opgewekte energie gaat dan via de meterkast naar het elektriciteitsnet. ’s Avonds kom je thuis van je werk en juist dan verbruik je wél energie, terwijl op dat moment je zonnepanelen niets opwekken. Jij gebruikt dan stroom van het net.

In dit voorbeeld wordt 1.000 kWh direct teruggeleverd aan het net, omdat jij het niet gebruikt. ’s Avonds gebruik je 1.500 kWh dat afkomstig is van het net. Door de salderingsregeling betaal je daardoor slechts voor 500 kWh. Wat je van het net hebt verbruikt en wat je hebt teruggeleverd wordt met elkaar verrekend.

Load More


Zonnepanelen/Zonne-installatie

Veel mensen kiezen tegenwoordig voor zwarte panelen. In de meeste gevallen maken ze deze keuze omdat ze zwarte panelen mooier vinden dan blauwe. De zwarte mono-kristallijnpanelen beschikken over een zwarte omlijsting tegenover de aluminium omlijsting van blauwe panelen. Doordat de panelen volledig zwartgekleurd zijn, zorgt dit voor een rustiger beeld op je dak.

Naast het esthetisch voordeel, leveren zwarte panelen ook meer op dan blauwe panelen. Het Wattpiek van de panelen ligt hoger en ze werken beter bij directe zoninstraling. Met zwarte panelen wek je dus meer stroom op per m² van je dak.

Het vermogen van een zonnepaneel drukt men uit in Wattpiek (Wp). Er spelen vele factoren mee die bepalen wat de daadwerkelijke opbrengst van een zonnepaneel is. De oriëntatie en hellingshoek van het dak, de hoeveelheid schaduw die er jaarlijks op valt of de helderheid van de lucht. In Nederland presteert een paneel daarom gemiddeld op rond de 85% van zijn kunnen. Een systeem van 3.500 Wp levert daarom per jaar zo’n 3.000 kWh op.

Tijdens de schouw berekenen we heel nauwkeurig wat de zonnepanelen in jouw situatie gaan opwekken.

Van de zonnepanelen loopt een kabel naar de omvormer. Dit is een apparaat waarin gelijkstroom wordt omgezet in bruikbare wisselstroom. Deze wisselstroom wordt vervolgens verplaatst naar de meterkast, waarna je apparaten in huis de stroom kunnen gebruiken.

De omvormer is een kastje ter grootte van twee grote schoenendozen. Wanneer de panelen energie opwekken, overdag, dan doet de omvormer zijn werk. ’s Nachts, wanneer de panelen uitstaan, is ook de omvormer uit. Het apparaat maakt een zacht geluid wanneer het aanstaat, maar is dus ’s nachts volledig stil. Omdat de omvormer zijn warmte kwijt moet, is het van belang het apparaat te installeren op een plek met voldoende ruimte voor luchtcirculatie.

Voor een serie of een parallel geschakeld systeem zijn verschillende soorten omvormers nodig. Bij enie.nl maken we gebruik van een Growatt omvormer bij een serie schakeling. Voor een parallel systeem gebruiken we een SolarEdge omvormer. Meer informatie over de verschillende omvormers vind je hier.

De manier waarop zonnepanelen met elkaar zijn gekoppeld, kan grote invloed hebben op de opbrengst van de zonne-installatie. Er zijn twee manieren waarop zonnepanelen aan elkaar geschakeld kunnen worden: als serie of parallel. Zonnepanelen presteren vanzelfsprekend het best wanneer ze zoveel mogelijk zonlicht opvangen. Soms komt het voor dat een of meerdere panelen in de schaduw liggen. Als een veld zonnepanelen als serie is geschakeld, dan presteert de hele kring naar de opbrengst van het slechtst presterende paneel. Ligt een paneel (deels) in de schaduw, dan zorgt dit ervoor dat de hele serie in dat geval negatief wordt beïnvloed.

Schaduw van bijvoorbeeld een dakkapel, een schoorsteen of een hoge boom kan de opbrengst van panelen sterk beïnvloeden. Valt er veel schaduw op je dak? Dan is het slim om je panelen ‘parallel’ te schakelen. In dit geval hebben individuele panelen geen invloed op de gehele kring, maar presteert elk paneel voor zich. Om zonnepanelen parallel te schakelen, wordt er een zogenaamde ‘optimizer’ onder elk paneel geïnstalleerd.

Ja, zonnepanelen zijn bijna volledig recyclebaar. Het hoofdbestandsdeel van zonnepanelen, silicium, verliest zijn werking niet en kan daardoor oneindig hergebruikt worden. De overige bestandsdelen van een paneel, zoals aluminium of glas, zijn eveneens gemakkelijk te scheiden en te hergebruiken. Een gerecycled zonnepaneel kost ruim 70% minder energie dan een nieuw paneel.

CO2-uitstoot productie en vervoer zonnepanelen

Voordat een zonnepaneel op je dak terechtkomt, moet het geproduceerd en vervoerd worden. Bij de productie komt tot op heden nog CO2 vrij. Door verbetering van zowel de productieprocessen van de fabrikant als de kwaliteit van de zonnepanelen, is een zonne-installatie steeds sneller CO2-neutraal. Enie.nl is kritisch op het kiezen van leveranciers op het gebied van duurzaamheid in het productieproces. De CO2 die vrijkomt bij de productie en het vervoer van deze panelen wordt al binnen een jaar gecompenseerd door de opwekking van groene stroom.

Vergeleken met grijze stroom, bespaar je per zelf opgewekt kWh met je zonnepanelen 0,46 kg CO2. Een installatie van zestien panelen bespaart op deze manier elk jaar zo’n 1680 kg CO2. Dit staat gelijk aan de CO2 die vrijkomt bij het rijden van 10.000 kilometer met een auto met een gemiddeld verbruik.

Een zonnepaneel bestaat uit een verzameling van tientallen zonnecellen. Deze zonnecellen zijn in de meeste gevallen gemaakt van silicium: een element dat door blootstelling aan zonlicht energie kan opwekken. De energie die een zonnepaneel opwekt wordt gelijkstroom genoemd. Dit is een vorm van stroom die je niet kunt gebruiken om je apparaten van energie te voorzien. Om de stroom bruikbaar te maken, moet het in een zogenaamde ‘omvormer’ worden omgezet tot wisselstroom.

Enie.nl maakt gebruik van twee verschillende soorten panelen. Het poly-kristallijn en mono-kristallijn paneel. Meer informatie over de panelen vind je hier.

Grootste risico’s brand zonnepanelen

Brand kan ontstaan na kortsluiting in de kabels of in de aansluitingen van de zonnepanelen. Kortsluiting ontstaat wanneer twee elektriciteitsdraden met elkaar in contact komen. Dit gebeurt als de draden zijn gebroken en daardoor niet meer goed geïsoleerd zijn. Het is daarom van belang dat de koperen draden van de panelen nooit beschadigd worden of ontbloot komen te liggen. Kabels dienen nooit los te liggen om kans op schade of kabelbreuk te voorkomen. Ook worden stekkers die niet goed op elkaar zijn aangesloten heet en kunnen daardoor brand veroorzaken.

Brandgevaar indak-systemen

In een groot deel van de gevallen, ontstaat brand bij zonnepanelen in een zogenaamd ‘indak-systeem’. In een dergelijk systeem zijn de zonnepanelen volledig verzonken in het dak. Een veelvoorkomend probleem bij dit soort installaties is dat de panelen hun warmte niet goed kwijt kunnen. Om oververhitting te voorkomen, moet een indak-systeem goed geventileerd worden. Enie.nl kiest ervoor om geen indak-systemen te installeren.

Brandgevaar zonnepanelen verkleinen

Zelf kun je een aantal maatregelen nemen om de kans op brand bij zonnepanelen te voorkomen. Zo is het van belang de ventilatie en de filters van de omvormer stofvrij te houden om zo te voorkomen dat de omvormer oververhit raakt. Ook is het verstandig de omvormer vrij te houden van brandbare spullen.

Brand in een zonne-installatie ontstaat dus voor het grootste deel van de gevallen door slecht installatiewerk en indak-systemen. Om deze reden kiezen wij er bewust voor om geen indak-systemen te installeren. Daarnaast monitoren wij streng de kwaliteit van onze installateurs. Onze installateurs beschikken over alle benodigde certificaten waardoor je verzekerd bent van een veilig systeem. Daarnaast laten wij steekproeven uitvoeren door Omega Installatie Techniek, een externe keuringsinstantie.

Hoe vaak moet je zonnepanelen schoonmaken?

Zonnepanelen hebben relatief weinig onderhoud nodig. Het regenachtige weer in Nederland zorgt ervoor dat de panelen regelmatig schoon worden gespoeld. Merk je in de monitoring dat de panelen opeens minder goed presteren? Dan is het wellicht verstandig om eens op het dak te kijken. Over het algemeen is het aan te raden twee à drie keer per jaar je zonnepanelen te controleren. Een jaarlijkse schoonmaakbeurt is in de meeste gevallen voldoende.

Rendementverlies zonnepanelen voorkomen

Let bij het controleren van de panelen vooral op de volgende twee zaken: stof en vogelpoep. Een laag stof of een klodder vogelontlasting kan zorgen voor een rendementverlies van zo’n twee tot drie procent. Let bij het schoonmaken ook vooral op de onderste rand van het paneel. Door de regen spoelt vuil naar onderen, waar het blijft zitten.

Tips bij zonnepanelen schoonmaken

Zonnepanelen zijn broos en dus niet bestand tegen het gebruik van bijtende schoonmaakmiddelen, schuursponzen of hogedrukspuiten. De panelen kunnen hierdoor ernstig beschadigen. Gebruik liever lauwwarm water en een zachte spons of doek. Is je dak minder goed bereikbaar, gebruik dan een telescoopwisser die je aan kan sluiten op je tuinslang. Schoonmaakmiddel is bij het schoonmaken niet nodig.

De beste tijd om je zonnepanelen eens goed schoon te maken, is in het begin van het voorjaar. De lente en zomer zijn de periode waarin je het meeste uit je installatie wilt halen. Bepaalde bedrijven zijn gespecialiseerd in het schoonmaken van zonnepanelen, maar dit is voor particulieren vanuit een financieel oogpunt vaak niet aan te raden.

Load More