Zo zorgen wij ervoor dat je je btw terugkrijgt

Op je aanschaf van zonnepanelen krijg je de btw terug. Om ervoor te zorgen dat je het geld terugkrijgt, wordt er via de Belastingdienst een proces in werking gezet. Enie.nl neemt het regelen van deze terugvraag graag voor je uit handen. Hieronder geven we je wat meer informatie over de werking van het btw-teruggave proces:

Stap 1: Wij melden je aan als ondernemer bij de Belastingdienst:

Om in aanmerking te komen voor de btw-teruggave over de aanschaf van je zonnepanelen dien je aangemeld te worden als btw-ondernemer bij de Belastingdienst. Deze aanmelding staat los van andere belastingen zoals de loon- of inkomstenbelasting.

Stap 2: Het btw-nummer wordt toegekend door de Belastingdienst:

De Belastingdienst reikt een formulier ‘’vaststelling belastingplicht’’ uit. Dit houdt in dat je aangemerkt bent als btw-ondernemer.

Stap 3: Je ontvangt een gebruikersnaam en wachtwoord:

Nadat je bent aangemerkt als btw ondernemer ontvang je van de Belastingdienst een gebruikersnaam en wachtwoord via de post (op papier dus in 2 verschillende brieven). De inloggegevens dien je vervolgens per e-mail aan ons door te geven. Je kunt de inloggegevens toesturen naar btw@enie.nl.

Stap 4: Btw aangifte(n):

De btw die door je is betaald op de aankoop en installatie van de zonnepanelen vragen wij voor je terug op de eerste btw-aangifte bij de Belastingdienst. Tevens dient hierbij de verschuldigde btw over het opgewekte vermogen over het gehele eerste jaar te worden aangegeven. Hiervoor heeft de belastingdienst een tabel met forfaitaire bedragen opgesteld op basis van het opwekvermogen van de zonnepanelen. Daarnaast verzorgen wij de btw-aangifte totdat de ontheffing van de administratieve verplichtingen is afgegeven.

Opwekvermogen in Wattpiek per jaar

Stap 5: Wij melden je weer af bij de Belastingdienst:

Wij vragen ontheffing van administratieve verplichtingen voor je aan. Op deze manier hoeven er in het vervolg geen aangiftes meer gedaan te worden. De ontheffing wordt doorgaans toegekend per 1 januari van het opvolgende jaar.

Stap 6: De btw-teruggave:

De teruggave van de btw volgt na afloop van het kwartaal, waarin de zonnepanelen zijn geplaatst en de eerste kwartaalaangifte is gedaan. In onderstaande tabel zie je wanneer je de teruggave kunt verwachten.

Nieuwe kleineondernemingsregeling (KOR):

Per 1 januari 2020 gaat de nieuwe kleine-ondernemingsregeling (KOR) van start. Indien je installatie na 1 januari 2020 plaatsvindt geldt de nieuwe KOR. Samenvattend moeten consumenten die een beroep doen op de nieuwe KOR in ieder van de 4 jaren na het jaar van aanschaf van de zonnepanelen een deel van de in het verleden in aftrek gebrachte btw terugbetalen.

Deze terug te betalen btw bedraagt 20 procent per jaar. Daarbij is er echter een drempel van €500,- per boekjaar. Dit betekent dat wanneer de terug te betalen btw per boekjaar lager is dan €500,-, er geen btw terugbetaald hoeft te worden. Indien de kosten van de aanschaf en installatie van je zonnepanelen lager zijn dan €14.404,- verandert er voor jou niets. Mochten de kosten boven dit bedrag uitkomen verandert er echter wel iets voor jou. Wij kunnen dus het btw-teruggave proces voor je uit handen nemen indien de totale kosten voor aanschaf en installatie van uw zonne-systeem minder dan €14.404,- inclusief btw bedragen.

Hulp nodig?

Onze klantenservice zit voor je klaar.