Kiezen voor zonnepanelen heeft verschillende grote voordelen. Zo bespaar je op maandelijkse kosten, ben je niet meer afhankelijk van stijgende energieprijzen en verhoog je de waarde van je woning. Naast de financiële voordelen, is natuurlijk ook een vermindering van je CO2-uitstoot een belangrijke factor om te kiezen voor zonnepanelen. Maar hoeveel CO2-uitstoot bespaar je eigenlijk na de overstap op zonne-energie?

CO2-uitstoot productie en vervoer zonnepanelen

Voordat een zonnepaneel op je dak terechtkomt, moet het geproduceerd en vervoerd worden. Bij de productie komt tot op heden nog CO2 vrij. Door verbetering van zowel de productieprocessen van de fabrikant als de kwaliteit van de zonnepanelen, is een zonne-installatie steeds sneller CO2-neutraal. Leveranciers van enie.nl worden uitvoerig getest op duurzaamheid van het productieproces. De CO2 die vrijkomt bij de productie en het vervoer van deze panelen wordt al binnen een jaar gecompenseerd door de opwekking van groene stroom.
Vergeleken met grijze stroom, bespaar je per zelf opgewekt kWh met je zonnepanelen 0,46 kg CO2. Een installatie van zestien panelen bespaart op deze manier elk jaar zo’n 1680 kg CO2. Dit staat gelijk aan de CO2 die vrijkomt bij het rijden van 10.000 met een auto met een gemiddeld verbruik.

Zijn zonnepanelen recyclebaar?

Ja, zonnepanelen zijn bijna volledig recyclebaar. Het hoofdbestandsdeel van zonnepanelen, silicium, verliest zijn werking niet en kan daardoor oneindig hergebruikt worden. De overige bestandsdelen van een paneel, zoals aluminium of glas, zijn eveneens gemakkelijk te scheiden en te hergebruiken. Een gerecycled zonnepaneel kost ruim 70% minder energie dan een nieuw paneel.

Ook besparen met zonnepanelen

Bij de productie van zonnepanelen komen dus nog broeikasgassen vrij, maar deze worden snel gecompenseerd door de opwek van groene stroom. Zonnepanelen zijn daarom altijd een duurzame keuze. Wij willen dat iedereen in Nederland gebruik kan maken van deze bron van energie. Daarom bieden wij zonnepanelen te huur aan. Interesse in een vrijblijvend advies? Onze adviseurs zitten voor je klaar.